Thilini & Erik – ”Cornelistolkningar”

Reklam

Den Göteborgsbaserade duon Thilini & Erik har tidigare släppt två epn under namnet Cosmetisk Heesvijk som har gjort sig kända för sina tolkningar av Cornelis Vreswijk. Nu sex år senare är det dags för deras nya album Cornelistolkningar – live från fabriken som släpps 4 maj. Duon har producerat själv. Första smakprovet från albumet är Vaggvisan skriven av Cornelis Vreeswijk och släpps 25 april.  

Första låten Vaggvisa skriven av Cornelis Vreeswijk var en av de första låtarna duon tolkade och den uppstod ur en acapella-sång tillsammans med gitarr och percussion. Vaggvisans melodi är stark och tydlig i sig och därför ville duon hålla arrangemanget ganska avskalat där man kan höra gitarrspelet mellan verserna.  Traditionella vaggvisor brukar kunna var ganska skrämmande och inte speciellt ”barnvänliga”, inte allt för sällan används ord som död, tårar och elände.

Vi ville plocka in en släng av den influensen i vaggvisan, det handlar om en uppriktighet och ärlighet jämte barnet. Cornelis talar klarspråk i sin text och med gitarrspelet vill vi fånga det dramatiska och de mystiska som gömmer sig långt borta som barnet fortfarande är skyddat ifrån. ”Än är ingen fara – ta det lugnt nu bara” som Cornelis sjunger”, säger Thilini
Låten kan också tolkas som en inre dialog som en förälder har med sig själv, en oro för det som ska komma skall när man inte längre kan skydda sitt barn.

Att Erik Björksten med sin bakgrund som pop och rockmusiker och Thilini Guldbrand som jazz- och bluessångerska valt att tolka Cornelis kan ifrågasättas. ”varför just Cornelis”?

Drivkraften har varit att bryta normer inom visvärlden, men självklart med stor respekt för låtarna. Eftersom låtarna är så pass bra så förtjänat dem att lyftas ifrån ny vinklar”, säger Erik

Texten har alltid stått i centrum i visan, arrangemangen ska vara enkla för att texten ska höras tydligt och musikaliska utsvävningar har inte varit så vanligt förekommande men drivkraft har också varit att visa att texterna kan förstärkas av musiken.

De flesta av låtarna är över 50 år gamla och många kan undra om de fortfarande är aktuella? Ja i en ny kontext så är de faktiskt aktuella. 2022 känns passande att texterna får lyftas fram ur ett annat perspektiv – ett perspektiv som inte är utifrån en medelåldersman”, säger Thilini.

Thilini och Erik är Göteborgsbaserade duon som under namnet Cosmetisk Heesvijk på ett helt säreget sätt tolkar Cornelis Vreeswijk. Genom att vågat blanda genrer och sound gör duon stora penseldrag med materialet och täcker allt mellan blues, pop, folk och ambienta ljudlandskap – trots sin minimala sättning.  De har gästat visfestivaler, spelat på Cornelisdagen och medverkat i SVTS Midsommarprogram. Nu har det gått sex år sedan duon släppet sin första EP och nu är det äntligen färdiga med sitt fullängdsalbum med Cornelis-tolkningar.