Suede – ”She Still Leads Me On”

Reklam

För bara några veckor sedan kunde vi se Suede live på Annexet i Stockholm, där de bjöd på en glimrande tillbakablick på karriären i allmänhet och albumet ’Coming Up’ i synnerhet. Men Suede tittar inte bara i backspegeln. Faktum är att framtiden är ljus. Nu meddelar nämligen bandet att de ger ut sitt nionde album, ’Autofiction’, den 16 september (BMG).

Som första singel bjuder bandet på, ’She Still Leads Me On’.

När Suede började jobba med de nya låtarna till ’Autofiction’, bestämde de att det var ”back to basics” som skulle gälla. Precis som under de första, tongivande åren gick Brett Anderson, Matt Osman, Simon Gilbert, Richard Oakes och Neil Codling in i studion, riggade sin utrustning och började spela.

Brett Anderson berättar:

Autofiction is our punk record. No whistles and bells. Just the five of us in a room with all the glitches and fuck-ups revealed; the band themselves exposed in all their primal mess.”

Autofiction’ spelades in i Konk Studios i norra London tillsammans med Ed Buller, som bandet jobbat med under flera år. Ed var med och producerade bandets debutsingel, ’The Drowners’, som släpptes just i maj månad – för 30 år sedan.

För trettio år sedan var ’The Drowners’ en skramlig hyllning till tvetydig sexualitet och udda ungdom. ’Autofiction’ tar upp andra aspekter av livet, men är inte mindre viktig. ”Autofiction has a natural freshness, it’s where we want to be,” säger Brett Anderson. Och där Suede vill vara är på ett sätt samma plats som de var när de började för 30 år sedan – en grupp människor som lever på den råa känslan av att skapa musik tillsammans i ett rum.

”When we were rehearsing and writing this record it was this sheer, physical rush. That thing where you’re hanging on for dear life,” förklarar bandets basist, Mat Osman.

Första singeln ’She Still Leads Me On’ är skriven av Brett och tillägnad hans bortgångna mamma. Som titeln antyder är ’Autofiction’ ett av Andersons mest personliga verk hittills. Processen att skriva de hyllade biografierna Coal Black Mornings och Afternoons With The Blinds Drawn hjälpte Brett att få ett nyfunnet perspektiv på sig själv som artist och som sångare i allmänhetens ögon. Mycket av detta har blödit in i låttexterna i ’Autofiction’.

Efter trettio år i rampljuset – albumet ’Autofiction’ tar Suede in i fas fyra.