Stengah – ”At the Behest of Origins”

Reklam

At the Behest of Origins är uppföljaren till bandets debutsingel Above Inhumanity. Låten beskriver en uppgörelse mellan ensamhet och gemenskap genom ett påhittat samtal. Bandet utvecklar tanken så här: ”Den beskriver bördan av det giftiga bagage vi bär med oss från förr och behovet av att släppa taget, att göra sig fri från tider som flytt och de krafter som försöker dra ner en under ytan.” 

Den franska kvintetten har spenderat de senaste åren i ett tillstånd av ständig utveckling, utrustade med några av de mest emotionella och futuristiska riff och refränger som hörts på länge. Med en dos av kraftfull post-djent stakar dessa unga virtuoser sin unika väg mot storartad metal. På samma gång eggande primitiv som grymt intelligent så strävar musiken efter att både upplysa och brutalisera på samma gång.

Videon för At the Behest of Origins är ännu en vacker, filmisk upplevelse från bandet där man får följa en man som vaknar upp efter att ha spolats upp på en strand. Tittaren får sen följa en ”konversation” med en kvinna och hans inre röst där de delar gåtfulla meddelanden i en dialog på ett språk som endast finns tillgängligt som en besläktad dikt som finns på bandets hemsida.

”Han talar till henne (och på samma gång med sig själv) i en dialog som bara kan avläsas i dikten,” säger Eliott Williame. ”Det är ett inre samtal. Vad man måste förstå med den här videon är att det bara handlar om en person. Kvinnan är mannens spegel.”

Historiens ömsinta mysterium balanseras med en storm som rasar med bandets ärrade och dramatiska post-metal. Karaktärerna återvänder till havet där kvinnan följs av en olycksbådande ”mörk passagerare” som även syns i videon för Above Inhumanity. Mannen måste fortsätta ensam, ”fri från den ängsliga bördan som är den del av honom som kvinnan representerar,” säger Williame.

I videon ser vi skådespelaren Pascal Duquenne som har downs syndrom och är känd för sin roll i den fransk-belgiska filmen Le Huitième Jour för vilken han vann en Cesar 1996. Kvinnan spelas av Aliashka Hilsum en fransk-rysk ”poly-artist”, dansare, musiker, skådespelare och författare som perfekt växer ihop med Pascals karaktär.