Pianisten och kompositören Henrik Lindstrand släpper albumet Klangland

Reklam

Efter sin kritikerrosade trilogi för piano är Henrik Lindstrand nu tillbaka med ett nytt album. Den här gången förs lyssnaren in i en suggestiv musikalisk värld, där stråkar målar upp tolv stämningsfulla berättelser tillsammans med pianot.

Henrik Lindstrand är född i Göteborg, uppvuxen i Örebro och bosatt och verksam i Danmark sedan 25 år. Henrik stoltserar med ett synnerligen imponerande CV och ett långt och fascinerande liv som artist och kompositör.

Som medlem i ett av Danmarks mest framgångsrika band, Kashmir, har Henrik turnerat världen runt och gett ut skivor de senaste 20 åren och samarbetat med bl a David Bowie och Lou Reed. Han är också flitigt anlitad kompositör inom film och dataspel. Som soloartist har Lindstrand hittat tillbaka till sina svenska rötter med de tre skivorna “Leken” (2017), Nattresan (2019) och Nordhem (2020).

Ända sedan släppet av trilogins första album, Leken, har en ständigt växande publik upptäckt Lindstrands minimalistiska kompositioner. Lyssnarna berättar hur de använder hans musik som illustration till sin vardag; för kontemplation och lugn, men också vid stora vändpunkter i livet såsom bröllop, förlossningar, skilsmässor – en slags livets ljudtapet.

Nu är det dags att utöka ljud-paletten och skapa ett nytt suggestivt universum för lyssnaren att kliva in i. Idag släpper Henrik Lindstrand sitt fjärde soloalbum “Klangland” på One Little Independent Records (som även ger ut musik med Björk, Asgeír, Tusks). Skivan präglas av samarbetet med en stråkensemble, och redan på öppningsspåret ”Jord” vävs lyssnaren in i en värld av stråkar, som sakta växer till ett klimax.

”Det är något alldeles speciellt med den känslighet en stråkensemble kan framkalla tillsammans med piano. Efter en lång skrivprocess var det oerhört förlösande att arbeta i Berlin med dirigenten Robert Ames (London Contemporary Orchestra, Philip Glass, Jonny Greenwood) och ljudteknikern Francesco Donadello (Hildur Gudnadóttir, Jóhann Jóhansson). Robert hade engagerat 16 fantastiska unga musiker till inspelningarna i Vox-Ton Studio, som var och en satte sin prägel och fick musiken att leva”, berättar Henrik Lindstrand.

Albumet har fått sitt namn efter Lindstrands egen studio, Klanglandet, som han själv beskriver som en fristad, en plats där ljud föds och dansar, faller ifrån eller finner sin plats i en melodi. Och det är just den enkla melodin som står i fokus för kompositionerna på albumet.

”Jag försöker berätta ordlösa historier med mina melodier, som jag hoppas att lyssnaren kan vila i och skapa sina egna bilder till. Min egen inspiration kommer främst från naturen, vardagen och mina nära relationer, inget dramatiskt i sig. För mig har “Klangland” blivit en slags dagbok över de senaste två åren, den tid det tagit för att få melodierna på plats.”

“Klangland” har en tydlig filmisk känsla som öppnar upp för lyssnarens egen bildsättning. Här finns influenser från några av vår tids största soundtrack-skapare; Ryuichi Sakamoto, Thomas Newman och Ennio Morricone. Lindstrands kärlek till svensk folklore och de melankoliska undertonerna är också tydlig.

Den 2 maj ger Henrik Lindstrand en exklusiv konsert i Eric Ericsonhallen för Abundo Live.