Nyutgåva av bordsrollspelet Drakar och Demoner på g

Reklam

Fria Ligan förlag har förvärvat Drakar och Demoner, Sveriges mest kända varumärke för bordsrollspel, och planerar en nyutgåva av spelet som kommer att ges ut under 2022.

Drakar och Demoner släpptes i sin första utgåva 1982 av Äventyrsspel, och var länge det dominerande svenska bordsrollspelet – för många synonymt med hela spelformen. Bordsrollspel spelas analogt med tärningar, regler, penna och papper, där spelarna gestaltar varsin rollfigur och skapar en berättelse tillsammans.

”Vi har drömt länge om att ge ut en ny utgåva av Drakar och Demoner. Bordsrollspel har haft ett starkt uppsving internationellt och vi vill med detta flaggskepp få fler att upptäcka eller återupptäcka rollspel även här i Sverige”, säger Fria Ligans vd Tomas Härenstam.

Fria Ligan förlag grundades 2011 och har släppt en rad bordsrollspel och konstböcker, däribland Ur varselklotet (Tales From the Loop) av internationellt uppmärksammade Simon Stålenhag och rollspelet Mutant: År Noll (Mutant: Year Zero), också det en nyutgåva av ett klassiskt svenskt rollspel.

På senare år har Fria Ligan expanderat internationellt under namnet Free League Publishing och släppt en rad prisbelönade rollspel, däribland det officiella ALIEN-spelet baserat på den kända filmserien. Senare i år släpper Fria Ligan en nyutgåva av rollspelet The One Ring™ baserat på Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien.

Drakar och Demoner är den första stora svenska satsningen från Fria Ligan på flera år. Det nya Drakar och Demoner bygger vidare på det klassiska arvet, men tar även spelet in i nutiden. Spelet kommer redan från start att vara anpassat till spel och streaming online, och teamet kommer att jobba aktivt med inklusivitet i både text och bild. Drakar och Demoner är ett spel för alla.

Grundspelet kommer att vara en box med böcker, tärningar och kartor. Det blir en instegsprodukt, en möjlighet för både nya och gamla spelare att snabbt ta klivet in i äventyret. Efter grundspelet planeras en rad äventyrsmoduler, både helt nyskrivet material och moderniserade nyutgåvor av klassiska äventyr som Dimön och Döda skogen av Roger Undhagen.

Reglerna kommer att bygga på samma grund i ”Basic Roleplaying” som de gamla klassiska utgåvorna, men strömlinjeformade och moderniserade. Fria Ligan planerar även ett program för tredjepartsutgivning av material till spelet, och för redan samtal med potentiella samarbetspartners.

Fria Ligan har förvärvat varumärket Drakar och Demoner av Riotminds, som har förvaltat det i 20 år och släppt flera utgåvor av spelet.

”Fria Ligan har gjort ett fantastiskt jobb att sätta rollspel på kartan både i Sverige och internationellt. Vi känner stort förtroende för att Fria Ligan och dess medlemmar kommer att fortsätta att förvalta Sveriges största fantasyvarumärke bättre än någon annan”, säger Magnus Malmberg på RiotMinds.