Norsk-svenska Oslo Ess är aktuella med sitt nya album

Reklam

Med rötterna i punk- och hardcorescenen har den norsk-svenska rockexplosionen Oslo Ess sedan 2011 öst ur sig succéalbum och är idag ett av de absolut största rockbanden i Norge. I Sverige har Oslo Ess också byggt upp en stark fanbase och på flera album har de smugit in en svensk låt. Nu släpps deras nya platta och denna gång har man med låten Där jag står på svenska, en grymt stark rocklåt som omedelbart bjuder in till allsång. Albumet är för första gången självbetitlat, då bandet är på en plats just nu där allt känns så rätt att de inte vill konstra till något i onödan – det du får är 100% Oslo Ess och det räcker mer än väl.

Med sitt nya album fortsätter Oslo Ess att utveckla sitt sound åt flera olika håll. Från den suggestiva akustiska gitarren och pukdrivet i öppningslåten Den vanskelige tida er nå, via Vårt andre hjem som drivs av ett gitarriff som du inte vet ifall det påminner om The Rolling Stones, The Clash eller gamla DumDum Boys, tung hemstadsblues i Tiedemanns Tobakk, till den folkliga upptempo-/shufflelåten Selv om du hater meg nå. Plattan har med andra ord en sällan skådad bredd.

Med detta sagt så är den röda tråden självfallet det omisskännligt Oslo Ess-soundet, där bandet fortsätter resan som de påbörjat genom sina sex tidigare studioalbum. I låten En dans på nevroser får du en rejäl dos av klassiska Oslo Ess, där Kaliforniens punk blandas med New Jersey-soulrock. I Når de døde danser bjuds det upp till stök med lite Oslo Ess-ska där man låter basen vandra fritt bakom de tvåstämmiga gitarriffen. Med Prinsessa på alerten och Klikk! får du även upptempolåtarna som garanterat får publiken att explodera när det är dags att turnera nu i höst.

Oslo Ess har ofta inkluderat låtar på skivorna där bandets svenska medlem Peter Larsson sjunger på sitt modersmål och så även på denna platta! Att flera i bandet sjunger gör albumet mer spännande som helhet och det känns ännu mer trovärdigt när den som faktiskt skrivit en låt också kan sjunga den själv. Bandet hoppas såklart med detta att kunna nå ut till en ännu bredare och större publik i Sverige, utöver den starka fanbase de redan byggt upp genom åren.

Bandets ”sjätte medlem”, Anders Nordengen, som har turnerat med Oslo Ess ​​sedan 2012 och producerade förra skivan, har nyligen byggt en studio i en bandets replokal! Det har gjort att inspelningsprocessen kunnat ta längre tid än vanligt. Det fanns ett överskott av låtar och bandet dunkade in alla komp och grunder på drygt en vecka, för att få den härliga punkenergin och livekänslan i botten, och lade istället mer tid än vanligt på att producera låtarna. Bland annat plockade man in man den vandrande metronomen Erland Dalen på slagverk, som tillsammans med bandets trummis Eivinn Arctander har lyft rytmsektionens klang och sväng till nya höjder och för första gången innehåller en Oslo Ess-platta både kalimba och tvärflöjt! Bandets trogna lyssnare kommer också märka att blåssektionen har fått ta större plats denna gång. Bendik Brænne och Sindre Blodstrupmoen gästar inte bara på en låt eller två, utan är en del av rytmsektionen och som solister på ungefär halva skivan.