Natali Noor – ”Winter Is Over” feat. XOV

Reklam

Precis i tid för firandet av det persiska nyåret så släpper svensk/iranska multibegåvade artisten, låtskrivaren och producenten Natali Noor singeln ”Winter Is Over” feat. XOV! En låt med grunden i Natalis iranska rötter; från början en armenisk kärlekssång som fick ny text av den iranska poeten Saeed Soltanpour med titeln ”Sar Oomad Zemestoon” vilket gjorde om den till en viktig protestsång på 70-talet. Natali har tillsammans med XOV skapat en sin egen vackra och moderna tolkning med text på både engelska och persiska.

”’Winter Is Over’ handlar om att vintern är över – att våren och friheten är på väg. Jag har aldrig sjungit på persiska förut men det känns som att cirkeln sluts nu när jag gör min egen version av en låt som min mamma sjöng som ung aktivist i Iran.” berättar Natali och fortsätter ”’Winter Is Over” är en hyllning till ett fritt Iran men samtidigt så bär den på ett budskap om frihet som jag tror många kan relatera till. Det är mycket som händer runtom i världen just nu och jag vill att låten ska stärka den som behöver det!”

Singeln är också en del av soundtracket till dokumentärfilmen ”Hör min röst – slöjans revolution” av den omtalade regissören Nahid Persson Sarvestani. Filmen handlar om den iranska kvinnorättsaktivisten Masih Alinejad som med över 5 miljoner följare har startat en av Irans största aktioner av civil olydnad i modern historia.

”Jag är tacksam över att ha fått jobba med filmen Be My Voice. Det är en viktig dokumentär om situationen i Iran och eftersom att jag är halviranier så ligger ämnet mig nära. I Iran får kvinnor inte cykla, sjunga eller välja sin egna klädsel. Trots detta så är det många extremt modiga ungdomar som trotsar lagen, och till följd av det får flera års fängelse eller till och med blir avrättade. Media pratar aldrig om detta och med mitt singelsläpp så vill jag starta en diskussion om vad som pågår där.” säger Natali.

Natali har många strängar på sin lyra och 2016 rusade hon i på musikscenen med låten ”Moon” som hon själv skrivit, producerat och sjöng på – det var en EDM-låt som valdes till det årets Summerburst Anthem. Idag är hon kontrakterad till musikförlaget RMV Publishing – startat att Benny Anderson – och har, förutom att skriva filmmusik och producera sin egen musik, arbetat med artister som bland annat VÉRITÉ, Nea, Julie Bergan, LÈON, Sebastian Furrer (from CAZZETTE), Grace Davies, Linda Pira, Rhys och Sabina Ddumba.

XOV är en etablerad artist vars debutalbum har streamats över 45 miljoner gånger, och han har skapat musik åt The Hunger Games.