Mimikry – ”Emma vet att hon ska dö”

Reklam

Mimikry – Sveriges punkigaste rockband – tar ofta och gärna ställning i sakfrågor.

På internationella kvinnodagen, den 8 mars, släpper de en singel med den drabbande titeln ”Emma vet att hon ska dö” och hoppas att männen äntligen ska börja lyfta blicken och stå upp för sina systrar.

Bandets frontman, Hjalle Östman, berättar:

”Jag tror det finns en inneboende skam hos många män. Det är ett faktum, att det nästan uteslutande är män som utnyttjar, slår, våldtar och dödar kvinnor. Inte tvärtom. Vi män som inte sysslar med sån’t vänder alltför ofta bort blicken istället för stå upp för våra systrar och agera mot våra bröder. Den känslan och skammen handlar låten om.”

Mimikry är kända för stor kreativ förmåga när det kommer till att skapa rockigt punkiga klassiker i udda förpackning. Galna idéer, udda samarbeten och ett ständigt skapande, en ständig rörelse. Det fick vi verkligen bevis på i och med släppet av dubbel-CD:n/dubbel-LP:n ”Splitter” och därtill hörande videos i april 2021. Albumet samlade ihop 25 låtar som gavs ut en gång i månaden och gjorde stor succé.

Lägg därefter till ett lyckat samarbete med Nomy (med 800.000 lyssnare i månaden på Spotify), där man gjorde om varandras hits till sina egna. Låten ”I love you Diane” av Nomy blev Mimikrylåten ”Matilda kom hem” och Nomy tog Mimikrys ”Ni är så jävla dumma i huvet” till en annan nivå.

På rullande sten växer som bekant ingen mossa och Mimikrys kreativitet bubblar ständigt under ytan. Under våren släpps en handfull nya låtar, där alltså ”Emma vet att hon ska dö” är först ut. Det hela mynnar ut i en femspårig vinyl till sommaren. Bandet ger sig också ut på en vårturné. Missa inte!

24 mars – Stockholm, Hus 7
25 mars – Karlskrona, The Ultimate Rockfest, Brinova Arena
14 april – Göteborg, Pustervik
15 april – Malmö, Plan B
12 maj – Sandviken, Bolaget Live
13 maj – Sundsvall, Pipeline
25 maj – Close-Up Båten