Meja startar insamlingen #iknowhowyoufeel i samarbete med Mind

Reklam

Svenska artisten Meja är aktuell med singeln ”I Know How You Feel”, producerad av Andreas Kleerup och Thor McQueen. Nyligen släpptes även musikvideon med samma titel. Med låten och videon vill Meja belysa det faktum att den psykiska ohälsan har ökat bland unga människor under pandemin. Därför startar Meja nu kampanjen #iknowhowyoufeel tillsammans med Mind för att samla in pengar till den ideella organisationens stödverksamheter.

– Texten i ”I Know How You Feel” handlar om att inte ge upp, om att fortsätta kämpa och att hitta tillbaka till känslan av att vilja se det ljusa igen, oavsett hur tungt det än känns. Den handlar just om det som Mind faktiskt gör. Att räcka ut en hand och finnas där, säger Meja.

Under 2020 tog Mind emot 58 000 samtal hos Självmordslinjen. Antalet kontaktförsök ökade med hela 71% i jämförelse med 2019. Trots att Mind kontinuerligt försöker att rekrytera och utbilda nya volontärer, så är det fortfarande många som inte kommer fram när de söker stöd hos Självmordslinjen.

– Unga personer rapporterar att de lider av psykiska besvär i större utsträckning än tidigare. Självmordstalen sjunker något bland äldre, men ökar bland yngre. Mind är en ideell organisation och är beroende av stöd från samhället för att kunna sprida kunskap och erbjuda medmänskliga samtal – i kampen för psykisk hälsa, säger Niklas Gulin, chef för Minds stödverksamheter.

Meja har länge engagerat sig i ämnet mental hälsa. Under livet har hon själv genomgått tuffa perioder och vet vikten av att få stöd i mörka stunder, särskilt som ung och sökande. Nyligen genomfördes en studie av Mind där 1073 ungdomar mellan 15-25 år från hela Sverige deltog. I studien framkom det att över hälften har någon gång haft en kompis som pratat om att de inte längre vill leva.

– Det känns enormt viktigt att stödja Mind i det fantastiska arbete de gör. Att finnas där på andra sidan telefonlinjen, att vara ett stöd, att lyssna och att i vissa fall faktiskt rädda liv. Den psykiska ohälsan smyger sig in överallt, oavsett ålder och nu under pandemin har den eskalerat. Enligt CDC i USA har antalet besök på psykakuterna för barn mellan 5-11 år ökat med 25% och i åldrarna 12-17 har det ökat med 31%. Det är en annan sida av pandemin som är viktig att prata om, säger Meja.