Långbacka/Bådagård släpper nytt album – ”Every Little Whisper Turns Into A Roar”

Reklam

Efter ett kritikerrosat debutalbum åtföljt av ett intensivt turnerande, kände duon Långbacka/Bådagård (Maja Långbacka, Matilda Bådagård) att de rätt snart ville dyka in i studion igen och jobba fram en uppföljare.
Samarbetet födde så mycket ny kreativitet och de ville inte stoppa sitt konstnärliga flöde. Det fanns så mycket mer att sätta ord och ton på tillsammans. De båda kände vikten av att fortsätta resan. Att inte fastna eller pusta ut för mycket efter första skivans efterskalv.
Nya skivan släpps bara ett och ett halvt år efter debuten. Vissa av låtarna på albumet kom dessutom till under turnéer, och provades för publik innan de ens gått in i studion och spelat in dem.
På nya albumet märks också ett större självförtroende i producerandet och i studion.
Och likt den förra skivan upptäckte de att det var svårt att hålla världens händelser ifrån sig när de skrev texter. Många av låtarna, som Wish och Rise, har ett tydligt budskap.
Här fanns också en önskan om att bjuda in andra musiker som berört dem, och som liksom de själva balanserar mellan olika genres och cross-over-landskap. ”Every Little Whisper Turns Into A Roar” gästas av bl a Looptok, Karin Hammar och finske ’folk-punkaren’ Pekko Käppi med sin stråkharpa.
Frågorna som väcktes under processen kom att handla mycket om identitet. Om första albumet var en upprättelse, ett erövrande av rätten att själv ställa sig vid rodret och skaka av sig föreställningar och förväntningar, så landar nya plattan i just det som kommer efter en sådan upprättelse. ”Vilka är vi? Vad hindrar oss i våra processer, vilka fördomar och privilegier bär vi? Mycket återkommer till relationen till sina egna rötter.
Matilda berättar:
– Kanske blev vår konstnärliga vision tydligare efter att vi själva fått barn. Vi kunde se helheten på ett annat sätt – en människa är inte bara en sak, en kategori. Kanske längtan att också blicka bakåt blev större? Varifrån kommer vi och vart är vi på väg.
Maja forsätter:
– Vilka tar vi oss omedvetet rätten att vara och representera? Vad har vi för privilegier som vi till vardags inte ser. Och hur kan vi komma samman och möta varandra, människor emellan, i en värld som tycks bli alltmer polariserad. Där blir också ens historia ett viktig perspektiv.
Vi har mycket inom oss – Vi är svenskfödda, vi är skogsmulle, vi är fjällen, vi är folkmusik-lovers. MEN vi har också vuxit upp i storstan, på 90-talet. Lyssnat på Oasis och Red Hot Chili Peppers. Vi har rest, Matilda har bott i Brasilien och Maja i Spanien. Vi är inga duvungar inom musikbranschen, vi har turnerat i många år i alla möjliga sammanhang. Mött, studerat och framfört musik på olika sätt i olika genres.
Allt detta ryms inom oss. Allt detta får komma ut i vår musik. Vi är svårkategoriserade, men det är själva poängen. Vi är vi och ingen är som oss. Vi har rätt att göra musik utifrån allt detta och vi vill också kunna möta andra genom det musikaliska språket. Vi vill kunna bygga broar.”
Duons stora engagemang, driv och unika sound har gett ett tydligt och osvikligt resultat – Långbacka/Bådagård når ut.
– Vår publik förstår oss! Vi har turnerat flitigt under det dryga året som gått sedan vi släppte debutskivan och möts av en kärlek från publiken som är enorm och överväldigande. Vi tror att de, publiken, känner det, att vi gör något som är vårt – inifrån och ut.

Här kan du läsa en tidigare intervju med Långbacka/Bådagård