Hurts – ”Redemption”

Reklam

Avantgarde-popduon Hurts släppte i våras ny musik för första gången på tre år, i form av den storslagna elektroniska ”Voices” och kort därefter den klaustrofobiskt intensiva ”Suffer”.

Hurts sound överraskar återigen och deras passion för innovation kommer definitivt att höras på ”Faith”, albumet som släpps 4 september 2020.

Idag kommer ytterligare ett smakprov i form av ”Redemption”, en bitterljuv glimt från Hurts musikaliska värld.

”Redemption” beskrivs av gruppens instrumentalist, Adam Anderson, som ”en perfekt storm av allt vi gör bra individuellt, samlat i ett gemensamt ögonblick”, ”Redemption” tar ett instrumentalparti, skrivet av Anderson på juldagen för ett par år sedan, och kombinerar det med en Theo Hutchcraft-vers som talar till den tomhet män i trettioårsåldern kan känna idag. Ödsligt och personligt kulminerar det i vad som utan tvekan är det vackraste arrangemanget i bandets karriär: två musiker som hämtar inspiration ur förtvivlan.

Visuellt återspeglas denna speciella atmosfär oerhört stämningsfullt och vackert, med Theo och Adam som framför sina respektive delar av låten i motsatta ändar av ett stort utrymme under en strålkastare i nästan kompakt mörker. Varje bild förstorar känslouttrycket och tydliggör den ensamhet som låten förmedlar. Videon avslutas i ett orkestralt crescendo, ett symboliskt brännande av dåtiden och att stiga ur askan från sina forna jag.

Theo Hutchcraft berättar: ”Redemption” är ytterligare en föregångare till vad som kommer att höras på det nya albumet ”Faith”. Det är en låt om rädsla och tvivel. Låten kom till i ett vackert ögonblick av klarhet under en av de mest oroliga perioderna i samband med albumproduktionen”.

”Redemption” är en bra sammanfattning av det Hurts lyckas så bra med. Att ta ett relaterbart ämne, göra det abstrakt, väva in det i människans mest obeskrivbara tillstånd och servera det i ljudform. Hurts höjer återigen ribban och visar varför de är en av de viktigaste grupperna som dykt upp från Storbritannien under 2000-talet.