Gary Moore – ”In My Dreams”

Reklam

Den här månaden är det tio år sedan den ikoniska musikern och låtskrivaren från Nordirland tragiskt gick bort. Han lämnade inte bara efter sig en fantastisk samling musik från sin hyllade solokarriär och som medlem av Thin Lizzy, Skid Row, Colosseum II med flera men även ett arv som matchar ett fåtal andra.

 Då man grävde djupt i Moores familjs arkiv fann man ett flertal outgivna inspelningar som få tidigare hade hört vilka accentuerade briljansen hos en av bluesens finaste modernister. Bland låtarna finns originallåtar som In My Dreams, en skön, lysande långsam ballad där varje ton gråter då Moore blottar sitt hjärta samt den häpnadsväckande melankoliska Looking At Your Picture.

Hans livsverk lever vidare och han fortsätter att inspirera artister som Joe BonamassaPaul GilbertKirk Hammett och Zakk Wylde. Hammett sa så här i en intervju för Rolling Stone: ”Han har influerat mig så pass mycket att början av solot på Master of Puppets är en variation på en slinga som Gary Moore ofta spelade. Jag minns då jag hörde hans bluesplatta första gången och blev helt tagen. Inte bara för hur han spelade men ljudet, hans ton. Jag minns att jag blev så inspirerad att jag skrev flera riff som enbart baserades på hans ljud och känsla. De riffen hamnade i The Unforgiven på The Black Album.”

Nu när utgivningen av plattan med tidigare outgivna pärlor närmar sig belyser dom än en gång Moores djup och komplexitet och hur hans musik berört så många. Sista ordet kommer från Marsden, ”Vi växte upp tillsammans i samma bransch och till slut blev han ju en stor stjärna. Jag blev ju inte det minsta förvånad eftersom han ju var en gudabenådad musiker och en stor artist. Men för mig var han först och främst min vän och jag saknar honom än idag. Njut av dessa fina inspelningar.”

Gary Moores nya album How Blue Can You Get ges ut den 30 april 2021 på Provogue Records/Mascot Label Group!