Eric Gales – ”I Want My Crown”

Reklam

Idag, med utgivningen av titelspåret på hans nya platta med gästartisten Joe Bonamassa tar blues-legendaren Eric Gales sin rättmätiga plats vid blues/rock-bordets hedersplats då han aviserar sitt nya album Crown som ges ut den 28 januari 2022 på Provogue Records/Mascot Label Group. Den är producerad av Joe Bonamassa och Josh Smith och här möter vi en mer öppen Gales än tidigare där han berättar om sin kamp mot drogmissbruk, hans förhoppning om ett nytt liv i nykterhet med gränslös kreativitet samt hans personliga åsikter om rasism. Han har varit nykter i fem år nu och är mer kreativ än någonsin förr, insiktsfull och där låtarna på Crown framförs med en klarsynthet som behandlar Erics personliga erfarenheter och förhoppning om en positiv förändring. Det här är Eric Gales när han är som allra mest ärlig, kompromisslöst politisk med ogenerat självförtroende.

Albumets första singel, den hala I Want My Crown, börjar med en fanfar av elegant virtuos sologitarr innan den går över i en funkig groove. Här sjunger Eric, lekfullt kaxigt, om att äntligen få det erkännande han skulle fått för länge sedan och samtidigt erkänner sitt självdestruktiva förflutna. Nykter och fokuserad med gitarren i famnen och blicken på kungakronan tar han för sig i en match med blueskrigaren Joe Bonamassa i en fajt som skulle passa i en Rocky-film. Ett triumferande blås eggar på förväntningarna då de båda släpper lös serier av bluessolon som får en att tappa hakan och varje spelares salva kan liknas vid ett stort nyårsfyrverkeri.

Eric Gales är en bluesens brandfackla. Hans passion för musiken sträcker sig över 30 år och 18 plattor där hans strävan efter att hålla den levande och vital aldrig minskat i styrka. Även då han var omtöcknad av sitt drogmissbruk. Sedan 1991 har den Memphis-födde gitarristen gått i bräschen för att förnya bluesen med sin virtuositet och skrytiga rock som fått flera att se honom som en återuppstånden Jimi Hendrix. Han slog igenom som barn och med en aldrig sinande talang och grym beslutsamhet gav han som 16-åring ut sitt debutalbum The Eric Gales Band på Elektra Records. Han har hyllats av gitarristernas gitarrister och välkända artister som Joe Bonamassa, Carlos Santana, Dave Navarro och Mark Trentoni. I tillägg kan nämnas att han klarat sig utmärkt gentemot Carlos Santana på Woodstock 1994Zakk Wylde, Eric Johnson och ett gäng andra som gäst på turnén the Hendrix Experience.

Historien bakom Crown kan härledas tillbaka till det tidiga 90-talet då en tonårig Eric och Joe båda hyllades som bluesens underbarn och fanbärare. De bådas liv och karriärer kom att utvecklas väldigt olika då Erics potential hindrades av drogmissbruk och 2009 nådde han botten och avtjänade ett fängelsestraff i Shelby County Correction Center för innehav av droger och ett vapen. Eric och Joe återförenades 2019 då Joe bjöd in Eric att gästa honom på scen i ett extranummer på en blueskryssning. Det var första gången de spelade tillsammans på 25 år och det har sedan talats om den mest explosiva gitarrduellen någonsin och setts över 3 miljoner gånger på YouTube.”Vi har alltid haft ett slags brödraskap. När vi fick kontakt igen sa Joe till mig ”Du är en överjävlig gitarrist, det är din tur nu att sitta vid änden av bordet och bära din krona,” minns Eric. Straxt efter deras fenomenal jam frågade Eric om Joe ville producera honom. ”Vi bara tjöt när vi snackade om det och han sa, ”du har ingen aning om hur länge jag väntat på dig och nu ska jag göra vad jag kan för att lyfta upp dig till den position du skulle haft för länge sen.””

Crown innehåller allt som ska återge Eric respekten han förtjänar. Plattan är varierad men sammanhållen. Med en säkerhet och självklart artisteri trollar Eric med att expandera blues, rock och mer därtill. Plattan innehåller 13 låtar samt 3 instrumentala vignetter och dessa små jam är riktiga pärlor. Låtarna på Crown skrevs tillsammans av Eric, Josh och Joe och innehåller gästframträdanden från LaDonna Gales och storartade låtskrivare som Tom Hambridge, James House och Keb Mo. Albumet spelades in på Sound Emporium Nashville och påläggen gjordes på Ocean Way Nashville och Earthtone Studios i Greensboro, NC.

Crown bygger på tragedier men lyfter triumfartat. Dagen innan Eric reste till L.A. för att jobba med Joe och Josh hörde han nyheten om mordet på George Floyd. ”Då jag började snacka om det här med Joe och Josh under förberedelserna kom en rå och orolig känsla över mig och Joe antecknade snabbt alltihop,” minns Gales. ”Låtarna har sitt ursprung i den här svadan. Det handlar om mitt liv och vad som händer i världen idag. När jag skulle lägga på sången så var jag tvungen att pausa då och då för jag blev så tagen och började gråta. Jag delar med mig av mina erfarenheter som svart man och mina privata spöken. Det är mitt sätt att berätta för världen vad jag gått igenom.”

Resan som ledde till Crown är spännande och som så mycket i Erics liv går den igenom tillfällen av både framgångar och svårigheter. På vägen delar Eric med sig av sin historia och känslor genom bluesens majestätiska kraft. Han säger, ”Då jag spelar är kärnan alltid blues och på den här plattan färdas vi igenom en bluesens temapark med alla dess varianter. Vi besöker karuseller, radiobilar, vattenkanoner, korvkiosker och alla kommer ut med ett leende på läpparna.”

Eric turnerar i USA under hösten och vintern vilket inkluderar några spelningar med the Allman Family Revival tillsammans med Allman Betts Band, Robert Randolph, Donovan Frankenreiter med flera. Han har även denna månad gett ut en signatur Magneto-gitarr, the Eric Gales Rawdawg II Custom, med en tvådelad kropp i alträ, en hals i kanadensisk hård lönn och en greppbräda i indiskt rosenträ.