Cornelia Jakobs – ”Fine”

Reklam

Med sin emotionella låt, sitt unika sound och varma röst tog Melodifestivalen-tittarna i första deltävlingen Cornelia Jakobs till sina hjärtan och med flest röster av alla gick hon raka vägen till final. Idag fyller hon 30 år och firar det med att släppa nya singeln ”Fine” – en egenproducerad, tvåspråkig låt, som verkligen visar Cornelias sårbarhet och ID.

”Versen till ’Fine’ skrev jag tillsammans med Emma Bertilsson, Carl Silvergran och Felix Flygare på ett låtskrivarcamp för typ fem år sedan, en låt som hamnade i byrålådan. Så en natt tre år senare så fick jag den versen på huvudet och så kom den här refrängen till mig precis när jag skulle somna. Några månader efter det hade jag en märklig dröm där jag under ett krig började sjunga det som kom att bli det svenska sticket/outrot. Jag spelade in demon i mitt sovrum mitt i en utmattningsdepression – det är fortfarande den sången och det ostämda pianot jag hade i sovrummet som är kvar i slutproduktionen. Sedan dess har jag suttit i månader och slipat melodier, text, lärt mig pluggar och lekt i logic-funktioner, spelat in regn från Sörbyn och några av mina fantastiska musikervänner har lagt glittrande gitarr- och piano-adderingar och inte minst hjälpt mig strukturera upp mitt kaosiga projekt,” berättar Cornelia och fortsätter ”så med lite hjälp på vägen av både vänner och psykologer har jag nu äntligen slutfört min första egna produktion och är heller inte längre slav under utmattningsdepressionen. Jag kommer alltid vara en bergochdalbana, men jag känner mig som en lyckligare och friare människa nu. Den här låten blir ett typ av bokslut på den ’deprimerade Cornelia’. För sen jag har börjat må bättre, har jag hittat tillbaka till mina rötter och till glädjen och peppen till musiken. Från och med nu kommer det bli mindre av sköra mörka ballader och mer rock’n’roll-röj!! Längtar till denna festival-sommar!”

Cornelia Jakobs lever och andas musik, det har aldrig funnits en plan B och scenen är platsen där hon känner sig trygg. Redan som sjuåring fick hon följa med sin pappa, sångaren Jakob Samuels (The Poodles), på turnè. Som 10-åring började hon sjunga med olika garageband, hon gick Kulturamas musikgrundskola och därefter på musikgymnasiet Rytmus.