Caroline af Ugglas – ”Antingen eller”

Reklam

Idag, 23 oktober släpper musikern, artisten, körledaren och konstnären Caroline af Ugglas sitt tionde album, som fått namnet ”Antingen eller”. Efter sin medverkan i Melodifestivalen, då hon slutade på en silverplats i finalen med ”Snälla snälla”, har Caroline af Ugglas blivit en av Sveriges mest älskade och folkliga rebeller.

Senast vi hörde ifrån Caroline var med albumet ”Varför Därför” (2018). Efter det släppet har hon främst varit aktiv som framgångsrik konstnär. ”Antingen eller” är hennes tionde album, som hon producerat tillsammans med ständige vapendragaren Heinz Liljedahl (Olle Ljungström, Lustans Lakejer).

Första smakprovet kom i somras i form av ”Jag ska med tåget” – en poplåt med ett rejält stänk av country och där Caroline backas av två stora kvinnliga röster, Anna Stadling och Ida Sand. Låten snurrade flitigt i P4-nätet under sommaren och hösten och är en kärleksfull hint till soffpotatisarna i våra liv.

Heinz Liljedahl och Caroline af Ugglas fortsätter sin vana trogen att göra allt tillsammans. Text, musik och produktion sker allt genom parets ögon, öron och fingrar. Skillnaden den här gången stavas ’corona’. Pandemin har helt slagit ut Carolines verksamhet som körledare för sina två stora ”Alla kan sjunga”-körer i Uppsala och Stockholm.

Caroline berättar: ”Det enda positiva som kommit ur corona-krisen är den här plattan, och att man verkligen haft tid att göra om, göra rätt, leka och testa nya grejer.”

För den som trodde att ”Jag ska med tåget” är signifikativ för hur resten av albumet låter, trodde fel.

”Det fanns en massa texter och poesi som behövde musik. Jag vet ju redan från början att det blir uttryckt i olika form för mig, hur jag än gör blir det olika uttryck varje gång. Kanske för att jag är lättuttråkad och vill ruska om mig själv då och då”, säger Caroline med ett leende och fortsätter:

”Vi har spelat in precis som vanligt, levt med musiken i nuet och skapat utifrån den känsla man har. Det vi gjorde då är det som sen hamnar på plattan. Den här gången har vi haft lite mer tid att producera, skapat ljudbilder och olika harmonier. Vi har gått in i lite fler musikaliska världar den här gången”.

Caroline försöker alltid se musikskapandet som något lustfyllt. Att göra musik ska vara fest, inte arbete. Man ska njuta i skapandeprocessen. Hon förklarar:

”Jag skriver texter utan att jag vet om det, egentligen. Och jag älskar det, när det bara kommer av sig själv. Det är samma med musik också. Och när jag fastnar, då kommer Heinz till min undsättning! Och vice versa.”

Helt ensamma har de såklart inte varit. På albumet flankeras Caroline av eminenta musiker som Mattias Torell (gitarr), Niklas Medin (dragspel), Heinz Liljedahl (akustisk gitarr), Andreas Dahlbäck (trummor), Ola Gustafsson (pedal steel) och Sven Lindvall (bas).

Caroline af Ugglas har släppt musik sedan slutet av 90-talet. Hon är hjärnan bakom Körslaget och driver själv sina stora körer ”Alla kan sjunga” i Stockholm och Uppsala. Hon är också en erkänd och uppskattad konstnär.