Turnéaktuella Reds’ Cool

Reklam

Ett inspirerande hårdrocksband från Saint Petersburg med influenser från bland andra Whitesnake och Rainbow. De hette från början Old School och grundades av gitarristen Sergei Fedotov. 2012 bytte bandet namn till Reds’ Cool, det i samband med att de gick in i studion för att snickra ihop sitt andra album Bad Story som släpptes i augusti 2013 och producerades av ingen mindre än Michael Wagener (Ozzy Osbourne, Extreme, Mötley Crüe, Skid Row m.fl.). Reds’ Cool är nu aktuella som supportband på sin Europa turné tillsammans med de brittiska rockarna Magnum. Svip.se träffade bandet i Örebro straxt innan de äntrade scenen på Kulturhuset.

Gitarristen Sergei Fedotov möter upp oss framför scenen och bjuder in oss back stage där övriga killar ur bandet sitter, de har just avslutat sin sound check och hälsar oss välkomna genom att resa sig upp och erbjuda plats i soffan.

Slava Spark & Sergei Fedotov Foto: svip.se

Berätta lite kort om Reds’ Cool, hur länge har ni spelat tillsammans?

Vi har spelat tillsammans i ungefär sex år nu, det har varit lite ändringar i bandet tidigare men nu känner vi oss som en stadig grupp. Vi är fem stycken som spelar, men vår ljudtekniker Jack Benzin räknar vi också in som bandmedlem, för jag vet inte hur vi skulle klara oss utan honom. Vi är ett team helt enkelt, berättar Sergei.

Jag läste att ni bytte namn på bandet 2012, varför då?

Jag vet inte riktigt men de flesta tyckte nog att vårt förra namn Old School var ett gammalt och förlegat namn, så vi bytte till Reds´Cool och de flesta av oss är ju från Ryssland så… haha!

Och den kvinnliga och den manliga symbolen i er logga, vad vill ni säga med dem?

Det får Sergei svara på, säger Slava Spark som är sångare och frontfigur i bandet. Ja, jag har varit läkare i många år så det kommer kanske från det, eller så är det mer på skoj. Det har egentligen ingen större betydelse, det ser bra ut helt enkelt fortsätter Sergei.

Ni spelade nyligen tillsammans med det norska bandet A-ha?

Ja det stämmer, säger hela bandet i kör. Det var på en arena med ungefär 10 000 personer i publiken, säger Sergei. Det var faktiskt 16 000 i publiken, flikar Andrey och Dimitry in. Ja just det var på en hockeyarena rättar Sergei och säger med ett leende att han inte kan räkna…

Efter den spelningen åkte ni ut på turné med metalbandet Royal Hunt, det är ju en viss kontrast…

Ja det blev till av en ren tillfällighet faktiskt, det är svårt med spelningar i Ryssland och vi fick frågan och tackade ja helt enkelt.

Och nu turnerar ni tillsammans med Magnum, hur kommer det sig?

Vi har en tysk manager och han fixar allt åt oss! Vi är ju ett band och självklart vill vi ut och spela, men konkurrensen är tuff… Vår genre är inte välkommen i Ryssland, folks mentalitet är av eller på när det gäller musik men det är inget man kan göra något åt… Take it or leave it och vi tar det, ha ha! Nej men helt ärligt, jag är äldst i bandet med mina 57 år och det är tufft för oss som band, den enda som är professionell av oss är Andrey Kruglov (trummor) som har varit med i flera olika band och turnerat och spelat hela sitt liv. Själv har jag bara spelat i sju år… Så vi är ett gäng killar som tycker om att spela och vårt sound är lite old school med influenser av Whitesnake, U.F.O och Rainbow, melodisk rock helt enkelt!

Andrey Kruglov Foto: svip.se

Med rätt låt, skulle Red’s Cool då kunna tänka sig att medverka i melodifestivalen?

Vi har låtar som skulle kunna passa där, men vem i hela världen skulle bjuda in oss?

Vilken var din först köpta LP-skiva Sergei?

Min första singel var Sorry Suzanne med The Hollies och jag var då 14 år gammal.

Efter Red’s Cools Sverigeturné fortsätter bandet ner till Tyskland och gör ett tiotal spelningar tillsammans med Magnum. Svip.se kommer att fortsätta följa grabbarna och återkomma med uppdateringar om bandet.

Bandet består av: Slava Spark på sång, Sergei Fedotov gitarr, Ilya Smirnov på gitarr och körsång, Dimitri Pronin på bas och körsång, Andrey Kruglov på trummor och Jack Benzin ljudteknik.

Svip.se tackar Red’s Cool för en trevlig pratstund och en helt superb show!