Tung uppsättning släpper debutplatta

Reklam

Bandet som gick från projekt till att bli en dundersuccé med fantastiska recensioner, långt innan debutplattan släppts! Idag måndag den 26 januari finns ShadowQuest’s album Armoured IV Pain ute i handeln, svip.se fick en pratstund med grundaren och trummisen Ronny Milianowicz bara timmar innan skivsläppet…

Berätta om hur bandet formades…

Jo, det var för ungefär tre år sedan så kände jag att det hade gått så lång tid sedan jag hoppat av Saint Demon och jag kände att jag verkligen ville göra något. Så jag fortsatte att skriva tillsammans med Ragnar Widerberg som jag skrev tillsammans med i Saint Demon, han var även originalgitarristen, han var aldrig med på plattan men var faktiskt med i bandet under tre år innan vi släppte första plattan… Så vi fortsatte att skriva på samma sätt som vi gjort innan och så fick jag nys då om Patrik, jag hade lyssnat på ett band på Spotify som hette Bloodbound och tänkte vad fan, vilken bra röst! De hade tydligen bytt sångare och jag fick veta att han var ifrån Finspång, så jag kontaktade honom och han var intresserad… det tog ungefär ett år innan vi hade skrivit klart alla låtar och där någonstans så började det formas till ett riktigt band, alla som var med kände väldigt mycket för musiken, så från att bara vara ett projekt och spela in en platta så blev vi ett band. Det var alltså inte alls planerat från början…

Vilka är ShadowQuest?

Det är ju jag, Ronny på trummor och jag har spelat med Dionysus, Sinergy och Saint Demon tidigare, sen är det Jari Kainulainen på bas mest känd för att ha sålt flera miljoner skivor med Stratovarius, så han är väl egentligen den riktiga rockstjärnan i bandet. Men säg inte det till honom, vi säger bara till honom att han är den äldsta medlemmen i bandet. Så har vi Kaspar Dahlkvist på keyboard som har spelat i Dionysus och Ride the Sky, han har också fått förfrågan ifrån Yngwie Malmsteen, inte en gång utan tre gånger… Han är rätt så unik om att ha nekat Yngwie tre gånger och sista gången blev han riktigt förbannad, ha ha. Sedan har vi då Patrik Johansson på sång han har då sjungit i Bloodbound och så har vi Peter Huss på gitarr som också han har spelat i Sinergy och Shining och så Ragnar Widerberg också på gitarr som spelat i Saint Demon och Witherscape. För att vara litet utav ett All Star band, så är vi ändå ett familjärt band där några av oss har spelat tillsammans under lång tid, vi bor alla nära varandra, så vi kan fungera som ett riktigt band tillsammans.

Ronny Milianowicz

Ni låter som en blandning av tidiga Accept och lite Iron Maiden, mycket 80-tal…

Ja, jag är ju då uppvuxen med framförallt Halloween och Judas Priest. Judas’ Painkiller och Halloween’s Keeper of the Seven Keys, är väl plattor som jag försökt att göra något eget av, försökt att kombinera det hårda och aggressionerna ifrån Painkiller ihop med melodier och det svulstiga orkestrala från Halloween. Vi är ju ett power metalband med stora influenser av just de plattorna som är mina två favoriter…

Ni har släppt tre singlar från plattan, hur har de mottagits?

Ja, responsen har varit helt otrolig! Vi släppte ju en ny singel som heter Live Again i lördags, en videosingel. Det har resulterat i att vi fått in mycket spelningar, vilket är ju jättekul!

Berätta om texten till senaste singeln Live Again…

Live Again… Ja du, den handlar ju om en person som försöker lägga om sitt liv, man kan ju ha vilket öde som helst… ett alkoholberoende, eller en psykisksjukdom eller varit med om ett dödsfall i familjen. Den handlar om att ta sig tillbaka helt enkelt. Vi gjorde videon till låten med väldigt mycket humor, men om man ser bakom det roliga så handlar den egentligen om att komma tillbaka och ha näsan över vattenytan. Så även om videon är humoristisk så ligger det en allvarlig underton i texten.

Ni har fått fantastiska recensioner, hur viktigt är det?

Ja! Den sämsta recensionen vi har fått, och den är inte ens dålig, det är en 8 av 10! För oss är det oerhört viktigt i och med att vi har ju, vi släpper inte plattan via ett traditionellt skivbolag. Vi har ett företag ihop och vi fungerar som vårat eget bolag, Garelock Records. Så vi släpper i egen regi, vi är ju vårt eget skivbolag kan man säga. Då när vi har gjort deals med till exempel Ginza.se så är det ju jätteviktigt med bra recensioner i och med att vi inte jobbar på traditionellt sätt.

Hur ser det ut, kommer vi att få se er ute i sommar?

Redan nu så kan vi avslöja att vi kommer att spela på Metallsvenskan och vi har ett förbands gig till Blind Guardian på Trädgården i Göteborg… Vi har fått fler, men de kan jag inte gå ut med officiellt ännu, det trillade in jättebra spelningar innan plattan ens hade släppts. För att vara ett debutband så är det en enorm respons!

Var kan man köpa plattan?

Ginza.se och naturligtvis på shadowquest.se, där kan man köpa de fysiska plattorna. Digitalt är det enklast att Amazon.com och iTunes…

Med rätt låt, skulle ni kunna tänka er att ställa upp i melodifestivalen?

Ääh, Nej! Ha ha! Nej, jag tror inte det. Vi har satt vårt förtroende till våra fans och det tummar vi inte på!

Vilken var din första LP?

Åh, den första LP:n det var faktiskt Warlock’s Triumph and Agony. Med Doro Pesch, den kvinnliga ap-snygga sångerskan, jag gick i årskurs 7 tror jag och var inne till Åhléns i Örebro och köpte den. Det var lite kul, för 2004 turnerade jag med henne i en månad tillsammans med Saxon och hennes band, så det var jäkligt kul! Det trodde jag inte när jag gick i sjuan, det kan jag säga!

Armoured IV Pain finns alltså ute i handeln från och med idag måndag. Köper du den i fysisk form kan du glädja dig åt ett mästerligt omslag som är gjort av Thomas Holmstrand, som för övrigt också gjort omslagen till Sinergy, Saint Demon och Dionysus plattorna!
Svip.se tackar Ronny Milianowicz för intervjun och önskar ShadowQuest all lycka och framgång med Armoured IV Pain.