Stjärnartisten och schlageraktuella Hasse Andersson hos svip.se

Reklam

Han är en av Sveriges största och mest folkkära artister som under sina snart 40 år i branschen hunnit med nästan allt man kan önskat sig. Under de senaste åren har han likt One Direction och 5 SOS dessutom blivit tonårsidol med kärleksförklaringar i brevlådan varje dag. Att han skulle livnära sig på musiken det visste han redan som 17-åring, men höll istället på att svälta ihjäl och hämtades hem av sin far. Nu kliver vår egen kosian (dialektalt ord för boende på kosia i Degerfors) Hasse Kvinnaböske Andersson längst fram i Tv-rutan som programledare för hela Sveriges Melodifestival 2017. Självklart ville svip.se höra hur han förbereder sig inför detta…

Foto: Magnus Liam Karlsson/ SVT

En av tre programledare i Melodifestivalen 2017, hur väl känner du till dina kollegor?

Clara Henry visste jag ingenting om, jag vet att hon är väldigt stor på youtube och har massor av följare. Hon är ju väldigt duktig och otroligt vass, det har jag lärt mig nu när vi har träffats. David Lindgren har jag ju sett lite här och där, han har varit med i Mello tidigare. En otroligt duktig musikalartist, som både dansar och sjunger. Det är ungefär så mycket jag vet om dem!

Det är inte första gången du är programledare, du har bland annat Hasses Lada och tiden från Valsverket bakom dig. Hur kommer du att förbereda dig inför ditt nya uppdrag?

Jag jobbade ju med TV för många år sedan och då fick man ju jobba väldigt mycket själv. Men det här med melodifestivalen är ju så stort och ett så pass bundet format och man har massor av folk runt sig, man har medhjälpare till allt! Det handlar om att läsa in det man får av dem och se till så att man är med och kan sin läxa på något vis.

Jag tror att det kommer att fungera bra, jag känner ju teamet runt om oss. Jag var ju med ifjol som mellanakt och året innan så var jag ju med och tävlade, då var jag med på tre ställen, Örebro, Helsingborg och i Stockholm. Så jag är bekant med de flesta på golvet, tekniker och så. Flera av dem har jobbat hos mig förr i tiden, så det är lite roligt!

Foto: Janne Danielsson / SVT

Efter din egen medverkan i Melodifestivalen med din Guld och Gröna skogar har du blivit en riktig tonårsidol och har samma fan-skara som t ex One Direction, hur känner du inför det?

Jo det tycker jag är jätteroligt och jag är ju väldigt stolt för det att ungarna gillar mig. De skriver till mig, jag får brev varje dag och jag har fått julkort från massor av barn. Så det är jätteroligt, helt fantastiskt kul! Jag har fått en hel del kärleksförklaringar och efter Mello har jag åkt Sverige runt nästan tre gånger… jag har spelat otroligt mycket och nu har jag bara två spelningar kvar, sedan blir det lugnt på den fronten fram till vi ska på turné med Svingelskogen i slutet av april. Så nu ska jag bara ägna mig åt Mello!

Beskriv dig själv som artist med tre ord…

Ja vad ska vi säga… Jag är trygg i det jag gör, så vi kan säga trygg. Jag älskar publiken och mitt jobb, så älska och sjukt duktigt! (skratt)

Vad gjorde du innan Kvinnaböske?

Jag började spela redan som liten, när jag var tolv år så var jag ju lokal rockkung i Östra Ljungby. När jag var fjorton så hade jag mitt första popband som hette Hol Terry and the Strangers och när jag var sjutton så var jag proffs i Malmö med ett band som hette Kent and Tony och vi skulle ju leva på musiken, men vi höll på att svälta ihjäl, så tillslut kom min far in till Malmö och fick hämta mig… (skratt)

Foto: Bertil Hagberg

Om jag räknar från -79 så firar du snart 40 år som artist, finns det något som du fortfarande känner att du vill uppnå?

Nej. Det enda jag inte har gjort är att spela in film, det har jag inte gjort. Men det lockar inte speciellt längre, det kom på tal en gång att jag skulle spela in en film tillsammans med Eva Rydberg och det var Sonettfilm som skulle göra det men det lades på is… Så det är nog den enda större grej som jag inte har gjort… Det är klart att om en av de stora, säg Kris Kristofferson eller Wille Nelson skulle fråga mig om jag ville hänga med på turné, så hade ju det varit trevigt! Haha…

Vilken var den första LP-skivan du köpte?

Min första LP det var Johnny Rivers, Rocks the Folk tror jag att den hette, men innan det hade jag ju massor av singlar och EP: s och sådant. För när jag var ung så var det ju inte LP-skivor utan det var ju singlar och EP.

Med detta tackar vi Hasse för din tid och önskar dig lycka till i din nya roll i Mello 2017!