Spisat nån platta på vinylskivans dag?

Reklam

På skivspelaren snurrar Dire Straits Brothers In Arms, dagen till ära. För nån månad sen blev äntligen köpet av en ny skivspelare av. Nu fick backarna med vinyl åter komma fram. Kändes som en härlig nostalgikick att bläddra igen samlingen och studera omslagen. För det är en härlig känsla att sitta med ett konvolut i knät och lyssna på plastbiten.

Men vinylmarknaden är inte bara nostalgiska skivor för även nytt har under året kommit ut.

Ta Peter LeMarcs skiva Den tunna tråden som exempel. Även om den gavs ut digitalt, på CD och LP så var det ändå som vinylskiva den var tänkt. Det har sagts att den skulle bli en utpräglad vinylskiva. En genomtänkt låtordning, ett tydligt avstamp på varje sida och tio låtar. Varken mer eller mindre.

Philip Fritz debutalbum släpptes som streaming och på vinyl. CD? Nope! (läs en intervju med P Fritz).

Hush Forever släppte sitt album Find The Gap på vinyl för inte så länge sedan. Om det säger Sebastian Lilja:

Jag längtade verkligen efter att hela albumet släpptes på just vinyl, för mig är det så här jag vill presentera min musik, det är så här jag vill att Hush Forever ska upplevas – med all dynamik, kontrast och resor genom rymd och kompositioner, säger Sebastian Lilja.

Den digitala streamingvärlden i all ära, men jag känner att jag vill stå upp för det gamla hederliga fysiska formatet och den högupplösta ljudbilden som just vinyl har att erbjuda.

Jag är född och uppvuxen på 70-talet med mina föräldrars vinylsamling och vill gärna föra arvet vidare med att njuta av musik på detta sätt så vad vore väl finare än att få ge ut mitt eget album på vinyl, avslutar Sebastian Lilja.

Något annat glädjande för oss vinylnördar är att Warner Music / Musikservice fått ut skivor i dagligvaruhandeln igen. Vilket säkert kan göra att fler får upp ögonen och öronen för att lyssna på musik på det gamla hederliga sättet. De blandar nyutgåvor med nytt. (läs mer här).

Siffrorna för vinylförsäljningen talar sitt tydliga språk, de är här för att stanna. För bara under 2016 såldes det vinylskivor i Sverige för 45 399 000 kronor, en ökning med 38,7 procent.