Searching For Serenity redo att ta klivet ut från garaget

Reklam

Rockbandet Searching For Serenity har utvecklats från att ha stått i ett garage och repat med de tre medlemmarna, Tommy Mellgren (bas), Andreas Axelsson (trummor) och Christian Hagel (gitarr) till att hitta nya sångaren Fredrik Vintlöw och utveckla låtskrivandet mer. ”När jag kom med i bandet hade de redan så pass mycket låtmaterial att vi nästan kunde pussla ihop ett helt album”, säger sångaren Fredrik. Nu är det dags för deras debutalbum Demise. Vi tog oss ett snack med Fredrik för att få veta mer.

Du var sist in i bandet…

Precis. Det är nästan ett och ett halvt till två år nu.

Hade du känt de andra grabbarna innan?

Nej, inte alls. Gitarristen Christian, vi är väl flyktigt bekanta. Vi vet vilka vi är, men aldrig umgåtts tidigare.

Har ni sett/hört varandra ute när ni varit ute och spelat i tidigare konstellationer?

Nej vi har inte spelat överhuvud taget. Varken jag eller dem, utan det här är debut för spelandet. Vi har hållit på för oss själva med spelandet. De har spelat med varandra i tre, fyra år. Det var 2015 som de insåg att de höll på med musik då de känt varandra sen innan. (skratt)

Men då har ni växt ihop rätt så bra på de här två åren?

Det får jag säga att vi har gjort. Det känns som att vi vet var vi har varandra och det funkar väldigt bra.

Ni har ett eget skivbolag, vad kommer det sig?

Vi startade det för vi tyckte det var lättast att då kunna skydda vårt eget material. Så vi bestämde oss för att bilda skivbolaget FACT Records AB och släppa vår musik via det. Sen så får vi se hur det går.

Nya albumet har tolv låtar, har du nån egen favorit bland dem?

Oj. Man kan säga att den här skivan är lite av en växtverkskiva. Det har gått väldigt fort för oss. Det är en skön blandning på skivan och det är först mot slutet som vi har hittat hem, vart vi vill. Det är många låtar som sticker ut, men det är ett par stycken som är mer i stuket som vår singel …. Två av dem är Eye For An Eye och Murphys Law som vi hoppas går hem.

Är det två låtar som ni eventuellt släpper som singlar framöver?

Det kan nog komma ut, men i nuläget sitter vi redan med nytt material för nya singelsläpp och ett till kommande album. Det jobbas på för fullt här!

Är det som banden gjorde på 70, 80 talet, en skiva och sen ut på turné innan det är dags för nästa skiva kommande år?

Precis. (skratt) Vi jobbar såpass effektivt och bra så nu kör vi. Det är ett sätt som vi gillar att jobba på. Vi backar tillbaka bandet lite.

Hur funkar det att jobba med en producent? Vill han vara med och bestämma mycket då han är rutinerad?

Det är klart att han vill och det är lite hans jobb. Producent Tony Malmberg har hjälpt oss att hitta det soundet som vi har varit ute efter egentligen. Så samarbetet har funkat kanonbra. Han har varit ett lyft för oss och vi har klickat bra. Sen är det väl så att man inte alltid är överens, men då får vi brottas lite så vi hittar en lösning.

Ni har haft en producent och en regissör till videon, sånt är inte helt gratis, så jag antar att ni satsar rätt så friskt på detta?

Det gör vi absolut. Sen så är det svårt med det vardagliga livet när man kör igång så här sent i livet. När man samlat på sig allt med familj och barn. Det kan vara svårt att få till tiden, men vi ger det en chans nu och så ser vi vart vi hamnar.

Har ni varit ute och spelat mycket?

Ingenting faktiskt. Vi började kanske i lite fel ände med att spela in en EP som vi släppte, men drog tillbaka. Vi har lagt all tid på albumet och musikvideon. Sen är vi sugna att framåt hösten få komma ut och spela lite.

Är ni självlärda musiker eller har ni gått nån musikalisk utbildning?

Jag är väl den ende som har gått på musikskola och det är inte mer än gymnasiet. Jag började självlära mig och sen valde den inriktningen när jag kom till gymnasiet. I övrigt så är de andra självlärda.

Skriver ni era låtar ihop eller hur funkar det?

I slutändan så gör vi det ihop. Överlag så står Christian och jag för de mesta textskrivningarna. Musikmässigt så jobbar vi lite olika. Jag brukar skriva mitt helt själv och lägger fram det, medans Christian vill blanda in de andra redan från början. Sen så väver vi ihop allt tillsammans. Så vi väljer att säga att vi skriver låtarna ihop.

Vilka är era egna husgudar?

Det är mycket Misfits, Danko Jones, hela den genren egentligen. Personligen är det mycket Backyard Babies, Hellacopters osv. Vi är nog allätare allihop när det gäller musik.

Så även om det ligger i punk, metal fåran så skulle det kunna finnas influenser från t ex jazz?

Lite så är det. Vi har vår boogie woogie basist som brukar vilja svänga till det. Det finns influenser lite över allt ifrån. Vi tycker att det är roligt att vi har ganska olika musikstil egentligen och så väver vi ihop det så det går åt samma håll. Vi gör något som jag har saknat på marknaden och det tror jag kommer fram mer på albumet då det är ganska stor blandning på materialet.

Blir det enbart ett digitalt album eller kan man se fram emot en fysisk utgåva?

Tanken var bara digitalt. Nu har vi börjat ångra oss lite på den biten, vi kanske kommer att köra lite vinyltryck också. Förmodligen så kommer det lite efter det digitala släppet. Vi tycker själva att vinyl är kul och vill ha vårt eget material på det formatet.