Sebastian Wijk fokuserar på nytt solomaterial

Reklam

2011 släppte helsingborgsbaserade Sebastian Wijk sitt debutalbum ”Down Below” vilket följdes av flera framträdanden som support till artister som Moto Boy, Deportees, Lissie, Lisa Miskovsky och Kleerup. Mellan 2013 och 2016 turnerade Sebastian extensivt samtidigt som han släppte debutalbum med sitt band The White Raven. Nu är tiden mogen för Sebastian att fokusera på nytt solomaterial och först ut är singeln ”Should’ve Flown” som släpptes den 15 februari.

Du slog igenom som soloartist 2011, men hade du varit med i något band innan?

Jag hade släppt lite material innan med en massa olika band. Jag tror inget av det finns kvar för det var inget som var signat. Det var inget stort helt enkelt, utan bara smågrejer. Vi gjorde aldrig något album så det fanns bara några EP som vi hade bränt ut själva på CD.

Angående nya singeln,”Should’ve Flown”, så har du sagt att du textmässigt har tagit itu med saker som legat djupare än du trott och lyckats sjunga om dem.

Vad jag menar är att jag har hittat saker att säga som var svårare att hitta än jag trodde. Texter som behandlar det faktum att man är artist eller att man skapar. Just ”Should’ve Flown” är ganska centrerad kring det.

Är det lite om prestationsångest, att man ska få ut nåt nytt?

Absolut. Det finns en textrad som är ”i got nothing left to say, i have made it all this way”. Med det menas inte att jag har kommit så här långt, utan att jag har skapat den här tillvaron. Är jag tom nu? Men det var jag inte! För den här låten kom.

Du har två andra estetiska jobb, designer och webbdesigner, är det ett bra komplement till musiken?

Jag kan inspireras visuellt och vice versa ljudmässigt. Jag har hållit på med lite grafisk formgivning hela tiden. När man började, och även fortfarande för min del, som liten artist med små medel så var man tvungen att lära sig att själv göra saker. Sen har jag alltid tyckt att det är skitkul. Som 2004 när jag släppte en skiva med ett band som hette You Were Fiction då satt jag och ritade i Photoshop till det omslaget. Sen skrev vi ut 50 exemplar på min stackars pappas skrivare, klippte och klistrade, stompade ut CD skivorna. Jag har alltid älskat det. Det har följt med även när den musikaliska karriären tog fart.

När du skriver texter tänker du då i bilder?

Njaaoo. Det händer ibland att man visualiserar nånting framför sig när man skriver. Vet inte om det är så mycket texten, det är nog mer musiken som gör att man kan se något framför sig.

Har du egna förebilder inom text och musik?

Det finns människor som jag är enormt imponerad av och fortfarande fast jag är trettioett år gammal så kan man höra en textrad eller låt och så önskar man att man kunde vara den personen som skrev den. De finns definitivt. I min musik är det nog inte så uppenbart vilka de är. Det kan vara The Nationals som har låtar som är magiska. Ibland när man lyssnar på High Violet så tänker man på allt som man nånsin skapat själv och undrar varför man ens brydde sig om att göra det när de ändå hade gjort det här. Man känner lite som att jag förtjänar inte att skapa när de har gjort det här. Men när jag skapar själv så tänker jag inte på det. Utan det är snarare i efterhand.

När du kör solo lägger du bandet White Raven åt sidan då?

Nej, i den mån som det funkar så håller man alla bollar i luften samtidigt. På lite olika nivåer. Nu är det självklart fokus på solokarriären, den har första prio. Men bandet träffas och vi planerar att skriva klart en EP. Så korpen flyger, om än lite lägre. Men det är inte helt lagt åt sidan. Absolut inte.

Om du ger dig ut på en turné som soloartist tar du då med dig det bandet eller blir det ett annat band?

Det har jag gjort. Det var faktiskt så White Raven kom till, jag ville ha med mig mina musiker och vänner när jag spelade solo. Nu finns det inte i planerna att åka ut med det bandet som komp. Kanske nån av medlemmarna om de är sugna. Vi trivs enormt bra tillsammans, framför allt ute på vägarna. Det blir också lite konstigt att åka ut och spela mina egna låtar under mitt namn om vi ändå är samma band.

Vad långt fram i tiden ligger det kommande albumet?

Innan sommaren. Definitivt. Musiken är klar, men vi ska filma lite fler videor.

Kommer du ta med dig en skateboard på turnén och åka på?

Nej det kommer jag inte. (skratt) Har du hittat nån skateboardartikel? Jag åkte skateboard när jag var sexton. Jag trillade alldeles för många gånger för att våga mig på det nu. Så absolut inte!