Ryan Roxie har fastnat för 77

Reklam

Ryan Roxie som till vardags är gitarrist i Alice Coopers band har släppt en egen platta.  Men det är inte första gången denna rocker  som är bosatt i Sverige gör det. 

Du hade ett band som hette Roxy 77, ett dolt spår nr 77 och på omslaget till To Live and Die in LA finns också nummer 77. Varför alla dessa nummer 77?

Hur i hela världen hittade du det? (skratt). Jo jag har alltid varit fascinerad av året -77, ända sedan jag var barn faktiskt och det har att göra med att det var det året som jag i stort sett bestämde mig för att bli en rock n’ roll snubbe. Det fanns så många band som jag lyssnade på under det året, som endera släppte sitt första album eller gjorde sin absolut bästa skiva. Några av mina favoritskivor från det året är Queen, News of the World, jag är ett jättestort Queen-fan. Det var också då som Sex Pistols första skiva kom ut tillsammans med de två första Cheap Trick skivorna och det hör ihop med mitt soloalbum där sångaren i Cheap Trick hjälpte mig att sjunga på en låt. Det var ju ganska coolt att en av ens barndomshjältar gästande på mitt album så många år senare.

Men du spelade aldrig tillsammans med Queen?

Det gjorde jag faktiskt, jag spelade med Brian May. Han är gitarrist i Queen och en av mina favoritgitarrister. Vi jammade tillsammans på en liten klubb, han spelade faktiskt på min gitarr och senare fick jag spela på hans gitarr bakom scenen när han var gästartist med oss och vi spelade Wembley i England några år senare. Jag vet inte om du vet men jag spelar gitarr tillsammans med Alice Cooper och vi har alltid en gäst med oss på scenen och just den här gången var det Brian May och när han kom upp så fick jag spela på hans gitarr. Så vi har spelat på varandras gitarrer under åren och det är helt okej för min del.

När jag tittar på omslaget till singeln To Live and Die in LA, så undrar jag om du gillar Tv-spel som GTA?

Ha ha, grejen är att min femtonåriga son gillar TV-spel och just det spelet var populärt för ett tag sedan. Saken är den att det är ett ganska retro TV-spel, för gamers handlar det alltid om det senaste spelet, så det här är mer en retro spelidé med omslaget. Om du kollar in lyrics videon på Youtube, så ser du att hela videon är baserad kring GTA spelet och det coola är att GTA utspelar sig i Los Angeles, så det funkar väldigt bra med texten.

Så du har inte gett honom ett spel från -77?

(skratt) Jag tror att om jag gav honom ett spel från -77 så skulle han inte veta vad han skulle göra med det! Det skulle då troligen vara Pong (ett av världens första TV-spel) och även om jag gillar Pong, för vem gör inte det? Men jag tror att en femtonåring skulle bli uttråkad ganska snabbt. Allt handlar ju om grafik idag, eller hur?

Vad kommer det sig att du bor i Sverige?

(skratt) Du kommer till Sverige för vädret och stannar på grund av skatterna (skratt). Nej, jag tror att det är det gamla vanliga, jag bor i Sverige för att mitt ex är från Sverige och vi har två barn tillsammans. Nu har jag en Sydafrikansk sambo som ironiskt nog ser mer svensk ut än någon av oss (skratt) och bara så att du vet är Sydafrikaner också långa och blonda (skratt).

Du är gitarrlärare?

Jag har filmat en hel hög av online lektioner för ett företag som heter; Playalongmusic.com och vi erbjuder dig den första månaden gratis. Mitt uppdrag just nu är inte bara att göra min platta och ge ut min gitarrmusik, mitt helhets mål är att få fler människor att börja spela gitarr. Mindre hörlurar och mixningar och mer elgitarrer i folks händer, det är det jag menar.

Du spelar tillsammans med Alice Cooper, du skulle spela med honom under ett år men du spelar fortfarande med honom?

Ja, det var en ett års turné till en början 1996, för att Alice ville testa lite för och se hur det gick, sedan har ju han turnerat varje år sedan dess. Jag har ju gjort lite olika saker parallellt med musikaliska projekt, tre egna album och som du vet arbetat med min nya soloplatta men ja, det är helt galet att vi fortfarande spelar tillsammans.

Så det finns inga dolda spår på den nya skivan Imagine your reality?

Så här är det, idén från början var att det bara skulle finnas ett dolt spår på skivor som jag har gett ut och det var spår 77 som du uppenbarligen hittade, så nu är hemligheten ute men där och då så var det ett dolt spår. Men med det nya albumet så är det en annan grej, vi har tryckt upp guldbiljetter. Känner du till filmen Willy Wonka och då menar jag inte Johnny Depp versionen, jag menar den gamla versionen vi kan säga att det är 1977 års version av Willy Wonka med Gene Wilder, fast den kom troligen ut 1975 (skratt) hur som helst så har den filmen gjort ett avtryck på mig och på det nya albumet skickar vi med guldbiljetter till dem som köper vinylen, så det kan användas som årets promotion för typ som en överraskningsträff eller så kanske du får komma på någon hemlig show under året, om du nu har den gyllene biljetten.

Du har varit i branschen länge, vad tycker du om förändringarna med att folk nu lyssnar på musik digitalt?

Den största förändringen och det som helt tagit mig med storm så att mitt huvud snurrar flera varv är att folk idag känner att de inte ska behöva betala för musik, mycket tack vare alla streaming tjänster och nedladdningsmöjligheter som finns. Musik är som gratisreklam och reklammaterial så folk betalar inte för musik utan de betalar hellre ganska mycket för T-shirts från banden. Man undrar ju varför de inte vill betala för något som tagit mycket längre tid att göra och med så mycket mer hjärta och själ i än en T-shirt, men i slutändan så jämnar det ut sig för att om någon lyssnar på min musik på Spotify, vilket jag tackar för och det gör mig väldigt glad så förhoppningsvis när de sedan kommer på en show så kan jag kanske göra ett så pass bra framträdande att de köper en T-shirt. Så på ett eller annat sätt jämnar det ut sig. Fast för oss oberoende som har varit med ett tag som du säger så är det inte så dåligt. Eftersom jag har jobbat under så många år så har jag ett bra förhållande till folket där ute och när jag släpper en vinyl eller en CD så köper de dem, de förstår att det som är viktigast för mig är att de köper min musik, spelar den och berättar för andra om den. Däremot tror jag att det är tufft för nya band, det är nog tuffare för dem eftersom de inte har lyxen att ha ett skivbolag med pengar bakom sig och som kan promota dem. Men musikens framtid ligger i de unga bandens händer, det måste komma nya gitarrband snart så att de kan driva branschen vidare. Fler behöver spela gitarr, för några av dem kommer att bilda fantastiska band, och när det händer kommer fler människor att inspireras och influeras och gå och köpa gitarrer och så vidare. Det är så vi rock n’ rollen kommer att fortsätta och utvecklas. Det enda som är konstant är den där sexsträngade som du kan plugga in i en förstärkare och blåsa huvudena av folk med ljudet. Det är lite av en social grej också, för med mindre antal band, blir det mindre konserter att gå på vilket i slutändan betyder mindre platser för folk att gå på och träffas socialt och till slut så… Om du inte stödjer gitarrbaserad musik så säger du på ett sätt nej till samhället (skratt).

Du har influenser från The Beatles och Oasis?

Ja. Jag brukar säga att jag är influerad av alla band som har influenser från The Beatles. Så när man pratar om de här sakerna, så tanker jag mig The Beatles som Gudfadern av rock n’ roll på många olika sätt. De var kungarna av rock eftersom de influerade med så många olika typer and stilar och de band som kom efter dem var introducerade och hade influenser från dem. Tidiga band som Cheap Trick, Aerosmith eller Oasis och också ett band från Kanada som hette Sloan. Likadant med i stort sett alla band som jag själv varit med i, inklusive Alice Cooper, som är ett stort Beatles-fan.

Foto: Pressfoto

Alice Cooper har också haft olika sound genom åren…

Det har han absolut och det har färgat av sig på mitt album. Om du tittar på mitt soloalbum och lyssnar på alla tio spåren så hör du ett spektrum av musik genom hela plattan från blues, rock, punk till rak riff rock mm. Jag tror att eftersom jag har spelat med artister som Alice, som har funnits med så länge så har jag haft möjligheten att dyka ner i så många olika stilar. Så är det tio likadana låtar du vill höra, kommer du inte att hitta dem på mitt album.

Ett spår på din platta, California Man var en Cheap Trick låt…

Ja det var en cover. Den är faktiskt en cover på en cover, det är inte ens en Cheap Trick låt, den är skriven av ett band som hette The Move och som senare blev Electric Light Orchestra, så det är en cover på en cover. Det är spår nummer 3 på Cheap Trick plattan så jag har också lagt den som nummer 3 på mitt album.

Lade du ner mycket tid på i vilken ordning du skulle lägga dina låtar på skivan?

Ja det gjorde jag. Som tur är så jobbar jag tillsammans med en kille som också äger skivbolaget, Bellyacherecords.com. Han arbetade i skivaffärer i mer än 30 år och han vet och kan allt om vinyl, paketering och hur man lägger låtarna perfekt. Jag tror att när du lyssnar på vinyl så lyssnar du på ett annat sätt än när du lyssnar på Spotify, för på Spotify så lyssnar du på det som är populärt och då vanligen på det som ligger på listorna med vilken artist som helst och då lyssnar du kanske på spår 1, 10 och 6, medan när du lyssnar på ett album så är upplevelsen annorlunda. Du vill att det ska ta dig från en punkt och sedan lämna dig på en annan och låtordningen blir då väldigt viktig. Jag tror faktiskt att vi gjorde ett väldigt bra arbete och jag vill gratulera bolagets chef Scotty till att han fått låtarna i rätt ordning.

Spår 10, God Put a Smile upon Your Face; personligen så tycker jag att den borde heta Ryan put a smile on the listener’s face…

(skratt) Tack så mycket! Den låten är ytterligare en cover och väldigt få har lyckats gissa vilket band det är vid första lyssningen, så jag bjuder in dig till att lyssna på albumet, tio låtar med tio gitarrsolon men du kan lyssna genom hela skivan på ett bräde och när du sitter där och lyssnar på sista låten, tänk då på att det är en cover och vilket band är det som gjort originalet?