Pontus Lindman är konspiratorisk

Reklam

Magikern Pontus Lindman var nyligen med i Britain´s Got Talent med världens farligaste korttrick. Och nu i höst produceras hans egen magiska show; ”The Conspiracy Show” med trick som ingen annan gjort tidigare. Hans egen producerade show kommer att ha världspremiär på Lilla Circus i Stockholm 28 oktober 2019. Och redan ett dygn efter biljettsläppet är en tredjedel av biljetterna sålda! 

När började du att uppträda inför publik med magi?

Jag började uppträda proffesionellt inför publik vid 12 års ålder (2007). Jag började tidigt vara involverad i Peace & Love -festivalen och körde då uppträdanden både på festivalområdet såväl som backstage och som VIP-underhållare.

När man själv är så skicklig som du är, är det då svårt att bli lurad av andra magiker?

Som magiker jobbar jag ju med hemligheter hela dagarna och precis som du säger, man blir inte ”lurad” lika ofta som magiker. Kollar jag på ett trick ser jag ofta framför mig hur jag själv skulle ha gått till väga om jag skulle framfört det. Men känslan blir desto större när man väl blir lurad. Det är fördelen med att inte vara magiker, att få bli förbluffad.

Du skapar dina egna tricks, är det inte svårt att komma upp med nya idéer?

Att skapa material är det bästa jag vet och absolut, det kan vara svårt emellan åt, men det gäller att inte ge sig. Tillslut vet jag att jag kommer på lösningen. Ibland är det avancerade lösningar och ibland räcker det med en liten detalj som löser allt. Många gånger får man leta inspiration i någonting helt annat för att få en helt ny approach till skapandet.

Hur fick du idén till ”världens mest farliga korttrick”?

Jag visste att jag ville göra någonting farligt, någonting utanför min comfort zone. Det skulle vara ett klassiskt trick i nytappning där flera olika typer av magi och mentalism skulle användas. En kollega i branschen tillverkade då min glastank för att göra en twist på en klassiskt vattentanksutbrytning. Jag ville att det skulle involvera tankeläsning till den grad att den var avgörande för mig att ta mig ut samt ett korttrick med väldigt straight forward presentation.

Tidigt i utvecklingen bestämde jag att korttricket som är ett delmoment, skulle ställas i centrum. Det blir mycket mer intressant att presentera korttricket som fokuspunkt och att nästan förminska det faktum att jag är inlåst under vatten med handklovar och ett kombinationslås som måste öppnas innan jag har möjlighet att andas igen. Det gör tricket till ett väldigt farligt korttrick. Det är en helt annan typ av korttrick än vad folk väntar sig när de frågar ”Kan du göra ett korttrick?”

Hur länge kan du hålla andan?

Hur länge jag kan hålla andan beror väldigt mycket på pulsen och massor av faktorer. I vilande läge fixar jag över fyra minuter. Men det blir en helt annan grej när man är inlåst.

Foto: pressfoto

”The Conspiracy Show” sägs vara i form av en thrillerhistoria. Kan du berätta något om den utan att avslöja för mycket?

The Conspiracy är en banbrytande typ av magi- och tankeläsnings-show där du som åskådare är del av showen. Redan när du köper din biljett så börjar allt. Det betyder inte att du måste stå på scenen med mig utan att du som åskådare spelar en större roll. Du är del av allt som händer på plats och har möjlighet att påverka vad som händer. När du köper din biljett får du instruktioner om hur du ska förbereda dig inför showen där ditt engagemang och dina tankar kan påverka allt. Den är som du sa, i form av en thrillerhistoria med en röd tråd genom tricken och presentationen. Med material som bygger upp mot ett klimax. Jag kan som sagt inte säga för mycket men, den heter The Conspiracy av en anledning. Vi gör vi en showcase på Cirkus, Stockholm den 28/10 innan vi direkt tar allt vidare till USA och Qatar.

Är det nån skillnad på publik i olika länder?

Jag tycker det är stor skillnad på publik i olika länder. Min upplevelse av åskådare är att vi från norden absolut blir imponerade men vi är lite tillbakadragna och reservativa. Amerikaner, britter och spanjorer är ofta väldigt intresserade och reagerar ofta väldigt kraftigt med högljudda häpnade reaktioner. Många från Asien blir ofta helt trollbundna och otroligt intresserade där vissa även ser det som övernaturligt. Det som fascinerar mig mest är hur magi intresserar alla oavsett ålder, språk, härkomst etc. det lockar fram barnet i alla.

Biljetter till showen The Conspiracy Show finns genom ticketmaster.se och på Cirkus.se.