Norges egen Johnny Cash

Reklam

Norge, vårt kära grannland består inte bara av olja och fantastiskt vackra fjordar. Det är ett land som fullkomligt sprudlar av musik i olika genrer och som här ligger ett par steg före Sverige i utvecklingen och acceptansen av countrymusiken. svip.se fick tillfälle att ringa upp Norges största countrystjärna Arly Karlsen för att känna honom på pulsen inför turnerandet under 2015. I den öppenhjärtiga intervjun berättar Arly något som troligen bara den innersta kretsen av hans fans känner till, så häng med och lär känna denna humoristiska norska gutt tillsammans med svip.se…

Du har arbetat tillsammans med några av världens absolut största countryartister och ändå är du fortfarande otroligt jordnära, berätta vem är Arly Karlsen?

Jo men det är jag. Jag har hållit på med musik professionellt sedan jag var 23 år gammal, så om två år så firar jag mitt 40-års jubileum som artist! (skratt) Mina första år var tillsammans med ett så kallat dansband, men kanske inte sådant dansband utan mera ett restaurangband där vi spelade lite country, lite Creedence, Bob Dylan och några norska sånger, vi spelade allt möjligt. 1983 startade vi ett band som gick under namnet Western Swingers det var tillsammans med Liv Jorunn Hei och Arne Løland och det blev mycket större än vad vi hade trott och vi sålde guld på två eller tre av plattorna vi släppte och vi gav ut sammanlagt fem album tillsammans, mellan 1983 fram till 1996. Men allt var på norska, några låtar var våra egna och några var etablerade låtar som vi översatt till norska…

Det låter väldigt spännande…

Ja det var det! (skratt) men det som är ännu mer spännande är att fortfarande idag står det norska jenter och gutter och sjunger med till dessa låtar! Nu som soloartist så förväntar sig publiken att jag ska spela några av de gamla låtarna och det gör jag gärna, men inte alla… En annan kul grej som kanske inte så många känner till, förutom de i min lokala miljö är att jag var Elvis Presley imitatör under en period! (ha ha ha) Ja, det var en fantastisk period med fullt pådrag och storband, smink, vit dress och stort hår, jag sjöng – well bless my soul… (skratt) och det höll jag på med parallellt med Western Swingers, jag tror att jag hade min sista konsert som Elvis 1990. Det var då den vita dressen inte passade mig längre… (skratt) Det som är helt fantastiskt med detta är att nu har Birkeland Storband bjudit in mig till en Back To The Future Concert, där jag återigen ska uppträda med Elvis låtar men då utan dressen och sminket! (ha ha ha) det är något jag ser fram emot och det blir i juni, vi ska se vilket datum… jag tror det är den 10 juni på Birkeland, men hur som helst, jag hade aldrig trott att jag skulle stå på en scen och sjunga Elvis igen! Birkeland är där jag kommer ifrån från början och har bott längst i mitt liv, så det blir därför lite Back To The Future. (skratt) Ja, det blir kul!!

Det var väldigt oväntat!!

Ja, faktiskt! Ibland när vi är ute och spelar så säger jag till basisten; ska vi ta en Elvis låt…? Och folk sitter med öppen mun och bara säger vaa?? (ha ha ha)
För att ta historien lite längre så gick jag då in som soloartist år 2000 tror jag det var och startade med namnet Arly, och jag började med ett band ifrån Danmark och så hade jag ett band i Norge och för att inte gå in för mycket på detaljer så spelade vi in den första plattan i Danmark och den sålde slut direkt! Sedan spelade vi in tre plattor i Nashville, där den ena sålde slut, det var runt 10,000 plattor. Under perioden mellan 2000 och fram till nu så har det ju hänt otroligt mycket, det har det gjort. Jag har haft glädjen att jobba tätt tillsammans med Bobby Bear i en studio i Nashville han är vocal producer. Jag har träffat och snackat mycket med Tommy Cash som man kan se i början av videon till min hyllnings låt till Johnny Cash, där Tommy sitter i början av videon och berättar vad han tycker och känner för min låt tillägnad hans bror.

Jag har gjort en duett tillsammans med Joanne Cash Yates i Nashville på något som heter Nashville Cowboy Church. Det är ett ögonblick jag aldrig glömmer… den här lilla mörka, mysiga damen när hon frågar mig om jag kan sjunga “Will The Circle Be Unbroken” i samma tonart som hennes bror, så tänkte jag oh shit, hon snackar om Johnny Cash… så jag sa; ja Joanne, det kan jag, jag har lyssnat mycket på den duetten. Vi hade en liten rehearsal först om snackade om vem som skulle sjunga första versen och så vidare. Det gick så fint och det var en stor upplevelse att få sjunga den låten tillsammans med henne och ett stort band!

Arly Karlsen har bland annat sjungit tillsammans med Dalton Rogers, Gene Watson, Wanda Jackson, Billy Yates, Pat Roden, Angela Lidin och för att bara nämna några och för att vi ska försöka att förstå hur stor han är…

Arly fortsätter: Ja, vad ska jag säga mer… jo, jag har ett band i Frankrike också, för jag har ganska många fans där också. Så ska jag snart över till Färöarna där jag ska spela med tillsammans med G. Thomas och Steffen Jakobsen. Det senaste tillägget i min karriär är att jag är en del av The European Highwaymen, som vi startade 2006 som ett sidoprojekt. På den tiden så var det jag Arly, G. Thomas och Ove Støylen. Ove har nu lämnat oss och hans plats har fyllts av Steffen Jakobsen (känd för sin 3:e plats i TV-showen IDOL). Vi åkte runt på nästan allt som fanns, festivaler och även akustiska shower. Vi har fortsatt med projektet och bjuder nu på ett helt koncept på Kulturhuset med oss tre artister där vi tar countrymusikens historia från Hank Williams och fram till 90-talet. Det är ju så mycket att berätta! (skratt) Det är vi tre plus några lokala förmågor som uppträder och till detta med ljusshow och dansare på scenen. Det sagt med så få ord som möjligt!

Countrymusiken stor genre i Norge men i Sverige är den inte lika accepterad, vad tror du olikheterna beror på?

Det är på gång! Nej, jag vet faktiskt inte vad det beror på. Det handlar väl om utveckling. I Norge har vi gått förbi den perioden när countrymusiken bara hördes av en liten skara människor. Nu är det fler och fler stora, duktiga och erkända musiker som spelar country och på något sätt legaliserar countrymusiken. Jag har faktiskt haft Heavy Metal folk på mina konserter som kommit fram och tackat för bra musik. De hyllar ju countryn och säger att Cash is King inom black- och heavy metal, det finns en ömsesidig respekt där. Båda mina söner som spelar tillsammans med mig har metal bakgrund.

Du turnerar runt om i hela världen och är nu aktuell för oss i Sverige på Country Festivalen i Lunedet den 4 juli, där du kommer att headlina tillsammans med dina söner. Berätta om uppsättningen, vad kommer vi att få se och höra?

Ja det stämmer. Under de sista tre åren har jag också turnerat med ett nytt koncept som heter Arly Karlsen & Sons. Det är ett koncept som jag använder mig mycket av, vi har till exempel varit i Polen och spelat på Pure Country i Worztyn där det var cirka 8,000 människor. Det är min son Martin Karlsen på trummor och så är det min äldsta son Kim Arly Karlsen på bas och sång och så jag själv på akustisk gitarr och sång. Det är nog den enda trion jag vet som inte har en elgitarr med (skratt). Vi gör detta på vårt eget sätt, där sången är den viktigaste och att det svänger. Vi är inte så upptagna med att spela en massa solon… Vi körar och vi sjunger så att de svänger, det är det som är vårt mål i alla fall. Vi har ett eget sound och mina söner är så tajta och groovy, de driver på gott! Själv tycker jag om att utforska inom mitt spelande och olika genrer och är inte alls främmande för heavy metal…

Du skrev en hyllningssång till Johnny Cash “Here’s To You (the man in black)” som hans syskon har kallat “en av de bästa hyllningslåtar de någonsin hört”. Hur känner du inför det uttalandet?

Det känns fantastiskt! Jag minns att jag var tillsammans med min producent Tom Holland, det var på den första plattan… så medan vi körde och så där så säger han; Arly, do you know who just called me? Nej, svarar jag jag vet inte… Tom Holland fortsatte; It was Joanne Cash, she’s heard your song through a friend and she told me that she’s heard a lot of tribute songs to her brother, but because of your honesty and the way you sang the song, she felt that this was one of the best she’s ever heard. Och jag svarade are you kidding me?! Och Tom fortsatte; she wants to see you and prepare a duet with you… ha ha ha, det var en känsla som var… jag satt bara och tänkte, är det möjligt…?

En annan märklig upplevelse som jag heller inte har berättat för folk är att när jag kom till Nashville för att spela in min första platta, så var den här hyllningslåten inte helt färdig! Jag blev medbjuden till en kille som heter Billy Don Burns och hans studio på en kopp kaffe. Han har skrivit några av de sånger som jag har spelat in och gett ut. Vi sitter där och pratar lite allmänt och så säger jag att jag har en låt som jag håller på med, har ni lust att lyssna på den? De sa Off course, come on Arly! De ställde fram en stol, en mikrofon och jag fick en gitarr, lets record it so you don’t forget it!! När jag var klar frågade jag do you think I can use this song? De bara tittade på mig och sa are you kidding me??? Ha ha ha! If you don’t record this song I want to steal it sa Billy då! (skratt) Det var då jag förstod att det var en bra låt!

En av mina absoluta höjdpunkter var när jag sjöng i kyrkan i Breim och stod bredvid Jean Watson och Ballamy Brothers och sjöng “I Fly Away”, där var också bland andra G. Thomas med och sjöng. Tio minuter innan stod G. Thomas, jag och sjöng stämsång med Bobby Bear vid sidan av varandra, vi upplevde otroligt mycket under den konserten i kyrkan. En otrolig upplevelse med akustiken i kyrkan, med alla människor i kyrkbänkarna och dörren stod öppen så att man kunde se ut, och direkt efter oss när vi gått av scenen, vet du vem som kom emot oss och skulle sjunga då? Det var Vince Gill! Han hade också dörren öppen och man kunde se ut över havet, då var det någon som tänkte stänga dörren och Vince sa; No, don’t close the door it’s so beautiful!

Med rätt låt, skulle du då kunna tänka dig att ställa upp i melodifestivalen?

Ja, definitivt. Men då ska det vara tillsammans med en svensk artist, så att vi kan tävla både i Sverige och Norge! (ha ha ha).

Vilken var din första köpta LP-skiva?

Det var en fråga som faktiskt gjorde mig mållös… Jo det var Creedence… men min första singel var med The Sputniks, de är väl Svenska? Det var Blue, Blue Day och så var det Marmite på den andra sidan. Det var min första singel som jag köpte när jag var 14 år. När jag var 16 år köpte jag min första LP och det var Jimi Hendrix, jag trodde först att det var Cosmo’s Factory med Creedence men det var Jimi Hendrix med Experience, jo det var det faktiskt!

Ett stort och varmt tack till Arly Karlsen för din tid och engagemang! Vi ser verkligen fram emot att se och höra dig och sönerna på Country Festivalen i Lunedet den 4 Juli!