Nordiskt country sound

Reklam

Rebekka Thornbech är en ung dansk country/americana sångerska som 2014 släppte sitt debut album So Be It och nådde en sjunde plats på de danska skivlistorna. Inspiration och stöd finner sångerskan hos sin familj som alltid finns vid hennes sida, både på och bakom scenen. I sommar kommer hon till Countryfestivalen i Lunedet, Karlskoga och redan nu i slutet av maj släpper Rebekka sitt andra album Wanderlust. Svip.se fick tillfället att ställa några frågor om schlager, cowboys och den nya skivan…

Photo: Tania Gibson
Hair&make-up: Mickaela Berman
Artwork: Anne Mette Degn-Petersen

Berätta, vem är Rebekka Thornbech?

Ha ha… Ja, jag är en dansk singer/songwriter och jag har hållit på med musik under de senaste 16 åren av mitt liv och under de sista fyra åren har det varit väldigt intensivt. För två år sedan släppte jag mitt första album och ungefär samtidigt var jag med och tävlade i den danska melodifestivalen, där jag kom på andra plats och allt gick väldigt bra! Nu har jag precis gjort färdigt mitt andra album, som är ännu mer country än mitt första. Jag spenderade två månader under 2014 i Nashville, där jag skrev nytt material och under 2015 var jag tillbaka och spelade in allt och jobbade på soundet.
Så det har varit en lång och spännande process och nu äntligen är den färdig för att dela med alla!

Är du nöjd med resultatet?

Jag är så exalterad! Den blev precis som jag ville… Jag hade en dröm om ett enkelt country/bluegrass sound och jag hade turen att hitta en producent (Kristian Martinsen) som faktiskt förstod vad det var jag ville göra, fastän jag själv inte var riktigt säker på hur jag skulle förklara det. Han läste mina tankar och hjälpte mig att skapa skivan och jag är bara helt exalterad över resultatet! Jag sitter faktiskt just nu här hemma och väntar på att jag ska få den fysiska skivan levererad till dörren!

Berätta om uppsättningen inför Country Festivalen i Lunedet den 9 juli…

Ja, jag kommer med ett bluegrass inspirerat band. Jag själv spelar gitarr och sjunger och så har jag Per Worm på Dobro med mig, på vanlig gitarr den mycket skickliga Jan Kølle, Per Soulgaard på kontrabas och mina två systrar Hannah och Emma på körsång. Mina systrar var med mig under melodifestivalen i Danmark och de finns alltid med mig på scenen, de är helt underbara!

Så du kommer från en musikalisk familj?

Ja det kan man väl säga, min pappa är en skicklig gitarrist som också spelar trummor och trumpet. Mamma har hela tiden skrivit musik så min familj har alltid spelat musik men aldrig på professionell nivå. De är otroligt stöttande och älskar det jag gör, de missar aldrig en spelning och de kommer med till Sverige för att se mig. Vi har tillbringat mycket tid i Sverige då min morfar bodde där. Han bodde söder om Oskarshamn, tråkigt nog dog morfar 2014… Så en av låtarna på min nya platta är tillägnad honom, den heter Sail Away, morfar var sjöman och bodde i skärgården precis vid hamnen. Senare i livet blev han känd som The cowboy i Påskallavik, för att han red omkring i cowboykläder. Mormor bor fortfarande kvar, så morfar är helt klart en inspirationskälla till mitt intresse för countrymusiken…

Country Festivalen Lunedet

Skulle du kunna tänka dig att vara med i melodifestivalen igen?

Nej, egentligen inte. Nu har jag gjort det och det var verkligen spännande och jag lärde mig massor och det hade varit underbart att vinna och få representera Danmark. Däremot skulle jag vilja vara med och skriva en låt och låta någon annan sjunga den men för min egen del så har jag nu fullt upp ändå…

Vilken var din första köpta LP-skiva?

Oj, den första som jag själv köpte? Det var troligen något riktigt tråkig som inte hade ett dugg med countrymusik att göra, som Spice Girls eller något, ha ha!

Ett stort tack till dig Rebekka för din tid! Vi ser fram emot att se och höra dig på Country Festivalen i Lunedet den 9 Juli. Välkommen till Värmland!