Niklas Rapp vill att hans musik ska kännas hoppfull

Reklam

I slutet av februari släppte Niklas Rapp sitt andra självbetitlade album. Denna gång är texterna på engelska, på första albumet ”Övergångsrit” var de på svenska. Men vem är denne artist? Vi hörde oss för… 

För någon som ej känner dig, hur skulle du vilja beskriva dig själv?

Artist, låtskrivare och musiker från Dalarna. Spelar in musik i en röd stuga vid Rogsjöns strand. Släppte debutalbum 2015 efter flerårig produktion. De tiotusen timmarna är gjorda. Har efter debuten släppt flera singlar. Efter debuten har det blivit flera lyckade samarbeten med fantastiska musiker som Olle Nyberg (Björn Afzelius). På det senaste albumet som släpptes 21 februari spelar bl.a. Andreas Dahlbäck (Ulf Lundell) trummor, Jerker Odelholm (Lars Winnerbäck) bas och Per Westling (Kristofer Åström) gitarr. Fantastiska, kompetenta och ödmjuka människor. Ödmjukhet är något jag beundrar och värderar högt som personlig egenskap. Det finns många fina människor inom musiken!

Denna gång har du valt att skriva dina texter på engelska, vad kommer det valet sig av?

Efter debuten 2015 släppte jag ytterligare två singlar under hösten samma år. Den sista blev på engelska. Jag lade ner otroligt med tid och arbete för att lyckas genomföra mitt debutalbum. Jag blev nog utmattad. Under den tiden började jag tillsammans med min yngre bror forma ett mer medvetet samarbete. Jag var tömd på det kreativa och spelade in två låtar han skrivit; ”Light me up” 2017 och ”A bible short” 2018. De var på engelska. Under 2018 var jag med och skrev musik till ”Mårtanberg” och ”Herregud” som är två låtar på brorsans skiva ”Idioter lär oss och vi lär varann” som släpptes hösten 2019. Samma tid väcktes min inspiration och jag började skriva nytt material. Det blev helt enkelt på engelska. Jag tror jag upplever en större kreativ frihet i att skriva på engelska.

Är låtarna självbiografiska?

Ja, det lär jag väl säga. Jag tror jag försöker bena ut vem jag är på detta album. Vem jag varit, hur jag blev den jag är och vem jag vill bli och strävar efter att vara. Låtarna handlar bland annat om tid och prioriteringar, val, obeslutsamhet, självförtroende och självkänsla. Även en låt till mina barn, som kanske blev mer sorgsen än vad jag menade. Egentligen är jag en väldigt optimistisk person och vill att min musik ska kännas hoppfull!

Vad blir nästa steg på karriärvägen?

Jag tycker att jag börjar begripa hur jag vill att min musik ska låta. Även att jag kan må bra i den kreativa processen, vilket inte alltid varit självklart för mig. Jag har börjat skriva ny musik och är i full färd med det. Jag tycker jag har några starkare låtar på gång och jag känner mig mer självsäker och tror jag kan blomma ut mer både i att skriva musik men även soundmässigt. Det står och väger lite nu vilken väg jag ska ta …

Vilka är dina husgudar?

Är väl kanske konservativ i vissa hänseenden och gillar bäst musik som spelas på instrument. Vill gärna lyssna på hela skivor. För att nämna husgudar och kanske de som inspirerat mig mest: Björn Afzelius, Europe, Roxette, Nirvana och kanske främst Oasis. Det i kronologisk ordning, sen har jag spelat mer själv än lyssnat. För att ändå nämna något nyare som jag fastnat för är First Aid Kit. Tycker de är fantastiskt bra!

Spelar du och din bror fortfarande som trubadurer ihop?

Jag tror vi båda ville uttrycka oss mer i musiken än att spela andras musik. Vi arbetar mer ihop nu. Skriver och diskuterar musik. Jag spelar ju också klaviatur, gitarr och kör med bandet runt Broder Henrik Rapp. Ville få med brorsan mer på mina låtar till detta album, men han hade lite för mycket att göra på sitt egna. Han lägger dock kör på någon låt, och lägger av ett svinsvårt gitarrsolo i slutet av låten ”The Stream”. Det är ju ett oerhört privilegie att dela intresse med sin bror, och även om vi redan arbetat många år ihop tror jag vi har mycket kvar att utveckla. Vi brukar åka till våra föräldrars stuga utanför Rättvik för att skriva musik. I vår ska vi även åka till Danmark på en skrivarresa. Det ska bli intressant att se vad vi kan åstadkomma!