Med countryn i blodet – Mimi Werner

Reklam

Boråstjejen Mimi Werner har musiken i sina gener.
Med ett skivkontrakt och nyss släppta singeln ”Forever Again” tar hon klivet fram i rampljuset.
Men vem är hon?
Vi frågar för att få lite svar i från henne.

Hur började din musikaliska karriär?

Jag gick en musikalskola i Lund, Lunds dans och musikal. Jag kom in första året de startade upp skolan.

Har det blivit många musikaler för din del?

Jag gjorde en del under de tre år jag gick där. Men sen när jag var klar kände jag, vilket jag alltid känt, att jag det var musik som gällde. Just musikal gillar jag men jag tycker mer om uppdelningen mellan sång och dans. Det är musik man fokuserar på. Låter det komma i första rummet och att få göra egna låtar framför allt.

Och egna låtar har det blivit under årens gång?

Ja, det har blivit en hel del. Efter att jag flyttat hem från Lund i nittonårsåldern har jag skrivit väldigt mycket själv.

Din farbror är gift med Jill Johnsson, har det påverkat dig musikaliskt?

Ja det är klart att man alltid blivit inspirerad av Jill. Hon är ju en fantastisk artist! Vem gillar inte Jill? Man har ju sett henne sen man var liten och då sett att det verkligen är möjligt att hålla på med musik på en hög nivå. Och det har varit en stor inspiration för mig.

Foto: Nicklas Göhle

Minns du din första skiva som du köpte själv?

En bra fråga. Jag kommer ihåg att jag haft mycket Jill plattor när jag var liten. Så det var nog nån skiva med henne.

Och då är det inte så konstigt om du fortsätter i hennes fotspår med country?

Countryn kommer inte enbart från Jill, min pappa har alltid skrivit låtar. Det ligger verkligen i familjen. Både mamma och pappa har hållit på och håller på med musik. Min far är både låtskrivare och producent. Han har alltid skrivit mycket country-texter. Så det känns ganska naturligt för mig att gå in i den genren och satsa på det.

Du var med och tävlade i Svensktoppen nästa, hade den låten också country stuk?

Jag var med två år. Första året var det en svensk poplåt som jag skrivit själv, och andra året en engelsk med countrytext. Ena året kom jag till final och andra året åkte jag ut ganska tidigt. Det var kul att prova på och se vad som funkar för mig. Att känna på olika genrer, men jag har kommit fram till att det är country pop jag ska hålla på med.

Hur kändes det att bli signad? Det är väl inte det lättaste idag?

Nej, det är ju svårt. Det är ju vad alla artister kämpar för. Att få ett kontrakt. Men sen att hitta någon som verkligen tror på en. Det finns många bra artister så det är en hög konkurrens. När jag fick det här skiv- och låtskrivarkontraktet med BMG så kände jag att det kändes helt rätt för mig. Sen resan vi gjorde med skivbolaget till Nashville var helt fantastisk. Det var mitt i prick för min del. Då spelade vi in singeln som vi släppte i slutet av november. Och EP´n är också inspelad där.

BMG är inte direkt något litet bolag…

Nej, det är lika bra att slå på stora trumman direkt. Ha ha. De är fantastiska och så rutinerade. De bästa man kan ha. Jag är så tacksam för detta.

Du hade rätt så rutinerade musiker med dig i studion?

Ja, det var inga nybörjare. De som spelade in singeln med mig var några av Dolly Partons musiker. Och jag tror det var pianisten som varit kapellmästare åt Faith Hill i flera år. Så det är inga gröna gubbar, utan de har verkligen en fin musikalisk historia bakom sig. Det märktes tydligt, de var fantastiskt duktiga.

Blir man nervös av att spela med proffs eller blir man lugn?

Jag visste inte hur stora de här grabbarna var innan jag kollade upp deras namn efteråt. De var himla snälla och tackade för att de hade fått vara med. Jag blev chockad när jag fick veta vilka de var. Men det är fantastiskt att få ha med dem på min första singel, det är som en dröm.

Blir Ep´n fysisk eller enbart digitalt?

Den blir både ock. Kanske inte i lika stor utsträckning som man skulle ha tryckt upp den om den kommit för några år sedan.

Du ska vara med i Melodifestivalen 2016?

Ja det stämmer och det ska bli grymt kul. Det är en fantastisk chans, vilket även kan göra att min singel får en push. Låten som jag har i Mello den är skriven under tiden vi var i Nashville. Det känns extra kul att ha varit med och skrivit låten själv.

Det är då svenska folket får se vem du är?

Ja, precis. Det är en fantastisk presentation då många tittar. Då kan jag bjuda in folk till min lilla värld.

Beroende hur det går i Melodifestivalen, har du någon turné planerad?

Det kommer det nog absolut att bli. Tanken är att släppa EP´n efter Mello, sen får vi se hur det går med den och Mello låten. Det kommer absolut bli turné i sommar, men vart och när får vi se.

Du har varit förband åt Erik Saade… Ni spelar lite olika musik.

Ja det är stor skillnad. Det var på sommartorsdagarna i Borås. Mina låtar har väl inte så mycket med hans musik att göra, men jag körde min countrystil ändå. Det blev en häftig kombination. Det var många i publiken som tyckte det var häftigt att se kontrasterna mellan de olika stilarna. De ligger ganska långt ifrån varandra men ändå sammanstrålar musikgenrerna. Det är ju ändå pop country jag håller på med och inte renodlad country.

Om du inte hade hållit på med musik, vad tror du att du gjort då?

Jag har inget bra svar på den frågan. För musiken har alltid funnits i familjen och att man har ett så starkt driv själv. Jag brinner så otroligt för det här. Det är liksom det här jag ska göra och jag kan inte tänka mig något annat.

Blir det en fullängdare på sikt?

Det kommer det att bli. Jag hoppas vi kan åka till Nashville igen och skriva låtar. Frågan är bara när det kommer att ske. För det blir nog mycket att stå i efter Mello. Först blir det att promota EP´n.

Hur många spår blir det på EP´n?

Det blir nog fem låtar, varav singeln ”Forever again” som jag nu släppt blir ett av spåren. Och även melodifestivallåten blir en av låtarna. Så tre nya förutom de två.

Är din familj med som låtskrivare på dem?

Min far är låtskrivare, så han är med och Marcus Svedin som jag jobbar med, är också med på de här låtarna. Låtarna är inspelade i Nashville så även erkända låtskrivare från USA står bakom några alster. Så det är extra spännande att få blanda in Nashville vibes i låtarna.
 

Vad skulle du vilja hälsa dina blivande fans?

Jag vill börja med att tacka för all fin respons jag har fått när det kommer till min första singel! Så roligt att så många gillar den. Sen måste ni ju såklart följa mig i Mello den 6 februari!  Massa kramar och tack så mycket för allt fint stöd! 

Vi på svip.se tackar för en trevlig pratstund och lyssnar på singeln i väntan på Mimi Werners bidrag till Melodifestivalen.