Martina Edoff är aktuell med sitt tredje album.

Reklam

Efter att flitigt spelat utomlands med sitt förra album, Unity, i bagaget. Ett album som fick goda recensioner i internationell press. Var vi nyfikna på hur hon tänkt inför nya skivan, We Will Align, och ringde upp henne.

 

Är det samma musiker på nya skivan som på den förra?

Nej, på förra skivan fick jag låna grabbarna ifrån H.E.A.T.  De hade gjort ett litet uppehåll och erbjöd sig att medverka. De som medverkar på mitt kommande album har jag arbetat med på turnéerna jag har gjort. Vi har fått till ett eget sound när vi spelat tillsammans. Så jag frågade om de hade lust att vara med på skivan. De tyckte att det skulle vara jättekul, men jag lånade Jonas från H.E.A.T som musiker och producent. Kunde han klona sig vore jag tacksam för jag behöver en sån som han med mig på keyboard (skratt)

Du har även jobbat ihop med Billy Sheehan?

Ja, visst är det häftigt!! Han är så otroligt cool. Det kom sig av att jag var på en turné med The Winery Dogs, där han ingår. Då jag har lyssnat på Mr Big under många år så tyckte jag att det var väldigt kul att få träffa honom! Det visade sig att han är en otroligt ödmjuk och fin människa så när jag frågade honom om han hade lust att skriva tillsammans med mig så svarade han att det vore jättekul! Jag åkte då över till honom i Los Angeles och så började vi skriva tillsammans. Skriva låtar är en process då det ibland kan vara blankt i huvudet och ibland flyter det på ordentligt. Så vi satt där och provade lite, spelade in några låtar. Sen tog jag den som kändes bäst och det blev en låt som heter Alive. Det är jättekul att få ha gjort en sån grej när man har lyssnat och beundrat människor som har spelat genom åren. Helt plötsligt får man sitta bredvid och vara kreativ!

Blir man lite starstruck då?

Nja, det gick över för han var så himla ödmjuk. Vi pratade faktiskt en hel del och umgicks så det kändes naturligt. Det var inte bara dit och jobba och sen hej då.

På ditt första album har du en cover på Mr Bigs Just Take My Heart…

Det var dåvarande producenten som undrade om jag ville göra en cover. Jag sa att det kan jag väl göra. Kan du ta med den imorgon? Då gick jag hem och sökte på  låtar som jag själv tycker om och tog med mig den låten dagen efter och spelade in den. Det var mer en spontan tanke från producenten. Så det roliga är ju nu att jag har gjort en låt med Billy på tredje albumet.

Foto: Tallee Savage

Du tog med en låt på detta album, innebär det att du har någon låt som du eventuellt tar med på nästa skiva?

Jag vet inte, jag har så mycket låtar. När man skriver till ett album samlar man på sig så många låtar som möjligt. Sen ser man vilka som passar ihop när man sen ska spela in albumet och tar de man tror funkar bäst. Så jag har jättemånga låtar vid sidan om som inte kom med. Men det bästa scenariot är att ha möjligheten att göra så. Det finns låtar på lager som inte kom med denna gång, men man vet aldrig vad det blir på nästa album. Vi får se vad jag känner då. Nu har jag bara tagit med det som jag tror passar bäst på detta album.

Du vill ha en helhet på skivan…

Jag tycker det är viktigt med en helhet. Att det hör ihop. Jag hoppas verkligen att jag har fått det nu.

Låter din musik som på de två föregående skivorna eller har det blivit någon förändring?

Förändringen denna gång kommer av att när jag var ute med andra plattan och stod på scenen, så kände jag att det riktigt bubblade av energi när man körde vissa låtar. När man får en större respons från publiken när man kör vissa låtar så sa jag att på nästa album ska jag ha fler såna låtar. Gensvaret från publiken fick mig att avgöra det. Så jag tänkte att jag går lite, lite mer på energimässigt starkare, lite tyngre. Så det blir en röd tråd. Och det tycker jag att vi har fått ihop nu.

Du fick väldigt goda recensioner på förra skivan, gör det att du känner en press inför detta skivsläpp?

Absolut! Ordentlig press. När man har jobbat i ett år med en skiva och så vill man att folk ska tycka om det. Sen står man där och biter på naglarna undrandes hur de kommer att ta emot det. Det är så mycket arbete bakom som man kanske inte tänker på när man lyssnar på musik. Det är verkligen minutiös tanke bakom allt och man jobbar så hårt i studion. Det finns så mycket på inspelningen som knappt inte hörs men det fyller upp och gör sin del. Är det sen nån som skriver bra recensioner blir man otroligt tacksam och glad. Och då hoppas man även att lyssnarna ska tycka att det är bra. Skriver de att det här är skit så blir man ju ledsen innan den ens har släppts.

När du skriver låtar använder du dig av något instrument då?

Nej, jag har musiken i huvudet och tyvärr har jag ingen kunskap av att kunna spela något instrument. Jag har mycket musik i huvudet som jag på mitt sätt får försöka förklara för människor hur jag menar. Oftast har jag melodier, ibland händer det även att någon kommer med en melodi till mig, men oftast är det jag som skriver både melodin och texten. Då sjunger jag och brukar känna mig för hur det känns. De jag jobbar med har samma tänk så det brukar flyta på rätt så bra. Ibland kan det vara så att någon skickar en färdig bakgrund till mig som jag sjunger fram en melodi på och skriver en text till. Kanske skickar tillbaka den och föreslår att kan vi ta bort den där eller göra om det där. Mycket pusslande, men när det sitter så känns det bra.

Kommer vi att få se dig i Sverige?

Sverige är jättesvårt. Musiken som jag gör är inte det som går mest på radion här. Det här är musik som de som är intresserade av letar upp själva. Då blir det mer att man får komma till ställen där folk är intresserade av sån musik och då får man skapa sin publik utifrån det. T ex i England uppskattas det jättemycket och dit ska vi på turné i oktober. Tyskland efter det och sen får vi se vad det blir nästa år.

Sen är väl Japan ett land som liknande musik är stort i?

Javisst, de har fått en bonuslåt i år som finns med på albumet som släpps där.

Har du bytt skivbolag?

Den här gången är det AOR Heaven i Tyskland men vi står i grund och botten på ett eget bolag. Då de har varit intresserade från första skivan så det kändes naturligt att fråga dem den här gången. Jag tycker dem är jättebra!!