Love Fame Tragedy är Matthew ”Murph” Murphy´s nya projekt

Reklam

Matthew ”Murph” Murphy – gitarrist och sångare i The Wombats – går solo! Hans sidoprojekt bär namnet Love Fame Tragedy och första singelsläppet ”My Cheating Heart” känns som ett klockrent statement: ”Håll i er, för här kommer det hända grejer! I september är planerna att ett första EP-släpp sker. ”I Don’t Want To Play The Victim, But I’m Really Good At It” innehåller en rad intressanta samarbeten. Här finns bl a Joey Santiago från Pixies, Gus Unger-Hamilton från Alt-J, modellen och sångerskan Maddi Jean Waterhouse och Matt Chamberlain, tidigare trummis i Soundgarden och Pearl Jam. En världsturné väntar också runt hörnet. 

Namnet Love Fame Tragedy kommer från titeln på en Tate Modern utställning. Gillar du konst av Pablo Picasso?

Det skulle vara konstigt om jag sa att jag inte gjorde det, han var en så transcendent framsynt konstnär. En personlighet som inte dyker upp så ofta.

Kommer du att arbeta med olika artister på kommande låtar?

Ja många fler på EP2 och ännu mer på albumet!

Din låt ”My Cheating Heart” har att göra med status, känner du någon press för att behålla en viss status?

Jag tror att en viss statusångest kryper in i allas liv, det är bara en del av det mänskliga tillståndet. För mig är det viktigt att känna igen när det händer och om det har negativa konsekvenser att stoppa det.

Är det svårt att gå solo efter så många år i ett band?

Jag tänker verkligen inte på det som att gå solo, jag tänker bara på det som att starta något nytt. Solo får det att kännas som att jag gör ett humörigt elektronikprojekt, men sanningen är att dessa låtar är lika bra, om inte bättre än vad jag har skrivit tidigare.

Det sägs att du kommer att släppa en låt per månad, har du många låtar som bara vänta på att släppas?

Ja. Jag har spelat in 11 spår hittills och har cirka 5,6 till på gång.

Är ditt liv och din fru stora inspirationskällor till ditt låtskrivande?

Min fru och mina erfarenheter i livet är de enda saker jag på riktigt kan hämta inspiration från, jag är inte intresserad av att skriva låtar ur andra människors synvinkel. Men det kunde vara coolt att försöka någon gång.