Lena Andersson tar oss med på den gamla vägen

Reklam

Lena Andersson debuterade 1971 i Hylands Hörna då 15 år gammal med låten Är Det Konstigt Att Man Längtar Bort Nån Gång. Nu 40 år senare återkommer hon med en singel på svenska där texten har ett liknande tema. Den 15 maj släpptes låten Den Gamla Vägen som hon har skrivit tillsammans med sin man Tobe Hubbard.

Nästan 40 år sedan senaste singeln på svenska…

Det var ett tag sedan jag gjorde en svensk singel. Så det känns kul. Jag gjorde en CD 2015 med tolv sånger på engelska och för den svenska marknaden fanns det två sånger på svenska.

Var det av nån speciell anledning till att du valde att göra den på svenska?

Vi har ganska många sånger som vi håller på att jobba med, bland annat lite julmusik. När det gäller den här sången så sa jag till min man att jag tror att den ska vara på svenska. Han sa jaaa! Det låter bra. Min man kan inte svenska men han hör när det låter bra säger han. Inspirationen till låten fick jag från Jeremia 6:16 i gamla testamentet. Sången beskriver ondskan i världen idag och hur allt som är gott bryts ned.Trots att jag bor i USA så följer man vad som händer i Sverige och det är så mycket som händer nu som aldrig hände förr. Våld, skjutningar osv.

Om vi går tillbaka till 1971, hur kom det sig att du var med i Hylands hörna?

Jag fick en gitarr när jag var tolv år. Så jag satt jämt och spelade och sjöng hemma. Jag hade inte uppträtt någonstans förutom i skolan någon gång. Först så var det så att jag skickade in ett kassettband till Sveriges Radio i december 1970. Det var bara ett ryck som jag fick. Janne Forsell hade ett program som hette ”Så det kan bli”. Efter bara några veckor hörde de av sig och ville spela upp mina låtar. Givetvis så sa man ja. När mina låtar spelats upp så började producenter från alla möjliga skivbolag ringa. Det var väldigt intensivt. Familjen var överväldigade för vi var inga världsmänniskor utan levde vanliga enkla liv. Mina föräldrar var inte ute i svängen om man så säger. Men vi bestämde oss för att åka och träffa Stikkan Andersson för han var väldigt på hugget. (skratt) Vi bestämde att jag skulle spela in en LP, vilket vi gjorde i februari. Sen debuterade jag i Hylands hörna i april. Så man kan säga att alltihop var Stikkans verk. Han hade kontakt med allt och alla.

Sen var karriären ett faktum?

Efter Hylands hörna så gick låten direkt upp på första plats. Från ingenstans till första platsen var sensationellt. På den tiden fanns bara två tv-kanaler så alla tittade på Hyland. Det var svårt att konkurrera med. Dagen efter var jag på löpsedlar och förstasidor.

Var det Stikkan som såg till att du fick sjunga med ABBA?

Vi var på samma bolag. Min första LP producerades av en partner till Stikkan, Bernt Bernhag som tragiskt tog sitt liv samma år. Jag tror att Björn och Benny var involverade redan på min andra LP. De producerade en del av min musik innan ABBA tog fart. Det var sen bara ganska naturligt att jag var med på deras turné. Jag minns bara att Benny frågade mig om jag ville följa med på turné och då trodde jag att jag skulle vara förband. Sen visade det sig att jag skulle sjunga backing vocal. När jag sa ja till det tyckte tidningarna att inte ska du väl göra det. I dag är jag ganska stolt över att jag tog den chansen. Att jag var med imponerar på amerikanerna.

Din man som är producent, träffades ni genom musiken?

Nej, inte alls. Så fort man är över trettio så är det svårare att hitta någon. Det tog femton år innan jag hittade Tobe. Jag gick in på en amerikansk datingsite, men hade inga planer på att flytta till Amerika. Det var ju bara amerikaner där, så. (skratt) Sista gången jag gick in på sidan hade jag inga kort på mig själv alls, men då hittade jag Tobe. Han hade en gitarr på bilden vilket jag tycket var positivt då jag ville ha en musiker. Vi började skriva till varandra och han var otroligt rolig. Jag skrattade högt när jag läste hans mail. Sen övergick vi till att ringa varandra. Vi träffades på nätet första gången i november 2000 och sen gifte vi oss i maj 2001. Det gick ganska fort!

När började han producera med dig?

2013 hade han slutat sitt mycket krävande jobb som barnpastor och fick loss tid till att börja jobba med mig.

Är han med och spelar på ditt album?

Han tycker själv att han har legat av sig som gitarrist. Men han är väldigt musikalisk så han kan t ex lägga in trummor eller bas, så att han kan skapa olika digitala instrument. Så det gör han , men han spelar inte gitarr på skivorna. Vi har en gitarrist, Micael Sixtensson, från Karlskoga som vi jobbar ihop med. Han är medproducent och medkompositör på nyaste projektet.

Julskivan som ligger i planeringsstadiet, är det både klassiker och egna låtar på den?

Vi försöker att blanda. Dels har vi gjort lite nya versioner av klassiska julsånger. Vi kör lite americana – style. Mandolin, fioler och lite såna instrument. Lite mer folk och blues. Jag kände att vi behövde hitta några på svenska och så har vi gjort några nya själva. Man kan inte lova något, men om vi hinner så kommer vi ge ut det i år. Vi håller även på med en annan låt som heter ”Dream by Dream”. Det kanske blir den som kommer ut först. Vi får se.

När du och Tobe skriver material ihop, han kan ju inte svenska, skriver du då texten och han musiken?

Oftast har jag en idé om en text på engelska. Ibland behöver jag hans hjälp. Låten Dream by Dream har vi just fått färdig. Jag gjorde hela refrängen, sen så har vi haft lite svårare med att hitta verserna. Då har vi hjälpts åt. Musiken gör vi tillsammans, men jag kommer fram med en melodislinga.