Jordan Rudess släpper textvideo från kommande plattan Wired For Madness!

Reklam

Dream Theaters keyboardist Jordan Rudess ger ut sitt nya dramatiska och häpnadsväckande soloalbum Wired For Madenss
den 19 april 2019 på Music Theories Recordings / Mascot Label Group. Med sig på plattan har han bland annat trummisarna Rod Morgenstein, Elijah Wood och Marco Minnemann, Även Dream Theaters frontman James LaBrie, gitarristerna Vinnie Moore, Guthrie Govan, Joe Bonamassa och John Petrucci gästar.

Denne kreativa man har även stått i bräschen för utvecklandet av keyboard controllers. Han skapade det framgångsrika företaget Wizdom Music som tvecklar
appar och ligger bakom prisbelönta appar som MorphWiz som var den första att vinna Billboards pris för Best Music Creation App. Wizdome Music har även byggt appar för Intel, Microsoft och RIM.

Hans nya album, Wired For Madness, svämmar över och forsar fram med all den dramatik, teknik och sinne för melodier som kännetecknar honom och hans klaviaturspel. Han står även för flera av sånginsatserna.

Är detta då ett konceptalbum?

“Det är inte ett konceptalbum, men titelspårets handling hade jag i bakhuvudet då jag komponerade. Den handlar om en snubbe som vill genomgå en förvandlingsprocess där han delvis skulle ersättas av en robot och mekanik. Hans mänskliga egenskaper försvinner allt mer och han utnyttjar den moderna vetenskapen för att förstärka sina fysiska och mentala egenskaper. Under tiden blir han alltmer isolerad från omgivningen då hans vardagliga sysslor alltmer sköts av hans robot. Hans tankar har då alla möjligheter att vandra fritt och pendlar mellan galenskap och andligt uppvaknande. Då han får besök av en ängel
börjar han att undra om han har sett sanningen eller börjar förflytta sig från den fysiska världen till nästa dimension.”

Kommer det att bli ett renodlat progalbum?

“Den innehåller t o m lite blues!” Säger Rudess, “Just Can’t Win är en skitig blueslåt! Grabbarna i Dream Theater kallar mig för bluesmannen då jag vaknar kl 8 på morgonen efter en natt i turnébussen för då låter jag som en gammal bluesgubbe!” Jag fick med mig Joe Bonamassa och en blåssektion för att få fullt stuk på låten. För mina prog-fans måste det verka som Jordan Rudess i ett annat universum!”

Vad är det som inspirerar honom?

“Jag lever för min kreativitet. Ge mig utrymme och frihet att skapa musik och jag blir en antenn för tankar och känslor som omger mig. Självklart blir jag också inspirerad av annan musik jag hör. Det kan vara allt från vild electronica av Richard Devine eller Aphex Twin till klassisk musik som en vacker nocturne av Chopin.”

Allt började med ett nyfiket sinne och energiska små händer. Rudess började spela piano vid sju års ålder, då hans klassföreståndare uppmärksammade hans talang. Efter en månad började hans pianolärare att träna honom gratis, då även han såg hans potential. Rudess genomförde sin musikaliska utbildning vid 19-årsåldern på Juilliard School of Music.Han har förändrat musikvärlden på många enastående vis och hans senaste soloalbum är ett nytt dynamiskt kapitel i en bok som ännu skrivs.