På ArkDes börjar framtiden

Reklam

På ArkDes slås dörrarna upp till utställningen ”Framtiden börjar här” den 21 mars. Utställningen handlar om designens förmåga att forma morgondagens värld. Många av föremålen i de 80 designprojekten har aldrig tidigare visats i Sverige. Utställningen är indelad i fyra avdelningar: Jag, Samhället, Planeten och Livet efter. Det hela blir lite som att titta in i framtiden. 

Kieran Long, överintendent hos ArkDes, en av initiativtagarna till utställningen berättade att det tagit fyra, fem år att få den till Sverige. Att den nu är här är ett stort steg framåt för ArkDes. Den består av ett brett spektrum när den vill ge sin bild av en framtid som dels formas av High Tech företag, men också ställer frågan hur vi själva är med och formar framtiden.

Foto: Jörgen Fredriksson

Jag.

Frågan är vad som gör oss mänskliga? Kan vårt behov av kontakt ersättas av robotar?

Det är några av frågorna som ställs i den första delen, Jag. Här finns genetiska porträtt av Chelsea Manning som är skapta utifrån genetisk information från avklippt hår och saliv.

Heater Dewey-Hagborg som gjort de båda porträtten (kunnig inom maskinlärning och AI) berättar att hon gjorde sex stycken och sen valde ut de som betydde något för henne. Men vad betyder små nyansskillnader för kön?

Här finns även ett exempel på så kallade exoplagg. Elektriska muskler för äldre visas upp. Även en gullig robotsäl som man har testat i Storbritannien på patienter med demens, med goda resultat.

Foto: Jörgen Fredriksson

Samhället.

Vilka bestämmer i samhället och vilka ska stå för kostnaderna?

I Rotterdam gick invånarna samman för att finansiera en bro. Alla som varit med och bidragit har sitt namn ingraverat i brons träplankor.

 

Foto: Jörgen Fredriksson

Planeten.

Ska människan designa jorden?

Människan har förstört mycket under sin tid på planeten. Finns mycket som måste ändras på inför framtiden. Frågan är om det kommer att uppstå nya möjligheter eller om vi kommer att göra om samma misstag.

 

Foto: Kirsi Fredriksson

Livet efter.

Jakten på ungdomens källa går vidare. Man hoppas leva längre genom att äta vissa kosttillskott.  En som tagit fram kosttillskott och själv äter 100 piller om dagen är författaren Ray Kurzweil. Han vill förlänga sitt liv så att han kan få uppleva singulariteten ( den oundvikliga framtida historiska punkt där övermänsklig intelligens skapas.)

Ett annat sätt att komma förbi döden är kryopreservering. Här fryses man ner efter att man avlidit och får ligga nedfryst tills läkarvetenskapen kan tina upp dig igen. Med på utställningen finns ett kit med nödvändiga saker som behövs för kryopreservering.

Foto: Jörgen Fredriksson

Detta var bara några av alla de olika projekt som visas. Som sig bör bär man med sig olika visioner och frågeställningar efter utställningen. Väl värd ett besök. Ni har fram till 4 augusti på er.