Join The Riot är redo för buren!

Reklam

Join The Riot är ett musikprojekt som utvecklats i raketfart! Efter att ha släppt fyra singlar under 2013, som bland annat uppmärksammats av Sveriges radio P3 och P4, släppte popbandet Join The Riot sin debut EP ”Buckle Up” i fjol. Nu är det dags för bandets första fullängdare som kommer att spelas in under annorlunda former.
Vi får tag i bandets sångare, Henrik Ljungkvist och bassisten Jonas Engdahl för en förklaring om vad som kommer att ske.

Hur fick ni idén till att spela in skivan på det här sättet, i buren om man får kalla det så?

Scandic har ett skyltfönster där de brukar ha designutställning, olika designers per månad, och då har man passerat det här skyltfönstret några gånger, då har jag tänkt att det vore bäst om man hade sin musik där.
Bra exponering och så kom vi på att man kunde bygga en studio där och göra arbetet samtidigt som vi får samla ihop bandet och får pr. En win win situation.

Nu har ni varit där och provspelat för nån dag sen?

Ja precis. Helt spontant. Vi började bygga studion i fredags å sen skulle vi egentligen haft ett gig på lördagen men det blev inställt så då hade vi redan repat och fixat pa så då tänkte vi att då kör vi i ”rutan”. Testar stämningen å det blev ganska fett. Speciell situation. ….. men ändå inte liksom. Det fungerar som ett socialt experiment skulle man kunna säga.

Få se hur folk reagerade på det – Jonas

Foto: Join The Riot

Har ni satt upp högtalare så det hörs bra på utsidan också?

Grejen är att man får inte ha ljud hur som helst, men det vi gjorde var att öppna nödutgången så ljudet läckte ut, vi krämade på ganska bra. Det var 100 pers som stod ute och lyssnade. Det var rätt coolt å så var vi inne i ”buren”.

För att gå tillbaka till första frågan:
Från början var det svårt att få ihop hela bandet, alla har sin musikprojekt och jobbar på alla håll och kanter. Det var då vi tänkte att det vore fett om vi fick en plats där vi kunde samlas en månad å då blev Scandic malmen ett bra alternativ. Så istället för att hyra en dyr studio tar vi in på hotell...

Vi blev inspirerade av en kille som , en konstnär vid namn Thomas Gunnarsson, som gjorde en liknande grej på ett annat hotell. Han satt i deras lobby och målade tavlor i en månad och bodde på hotellet.
Då tänkte vi att så där kan man även göra med musik. Fast i och med att man spelar in så kan man inte sitta i lobbyn för då kommer det höras mycket från andra människor , så då passade skyltfönstret bättre.

Bor ni på hotellet under tiden?

Ungefär hälften av tiden.

Och då bjuder dem på minibaren förstås?

Ja lite så är det, ha ha, det var det som var dealen. Nåt ska man ju få.

Ni kommer även bjuda in personer till ”buren”?

Precis. Vi kommer ha lite gästartister och olika event. Kommer även göra några live konserter. Lite grejer är bestämda men utan fast datum än så länge.

Det kommer annonseras allteftersom.
De som följer det (via inbjudan) får uppdateringar om när det händer. Det är lite själva tanken bakom inbjudan till Facebook eventet. – Jonas

Just nu ser det ut som en scen därinne, vi ska spela in trummor på onsdag, så idag ska vi börja rådda om för det . Så rutan kommer förändras allteftersom vad som händer där inne. Det är konstant i rörelse liksom.

Hur blir ljudet därinne? Det är ju inte byggt för en studio från början.

Vi har fått spons från Deluxe Music, de har löst det med en massa ljudisolering. Så förhoppningsvis blir det schysst ljud. I och med att en vägg är en glas ruta kommer det inte att kunna bli så stumt som i en riktig studio. Men det är det som är lite halva grejen, att man får ljudet som är i buren. Så om det läcker lite från rutan så är det bara härligt.

Vi har spelat in i vardagsrum och replokaler. Vi har inte jobbat i studiomiljö men det låter ändå väldigt bra ändå. Det är det som är kul. Man kan göra mycket av lite.

Ni träffades på fryshuset? Ni kände inte varandra före?

Nej – båda två.

Fast det är nu för sju åtta år sen. Så vi har hunnit lära känna varandra.
Det gör man när man turnerar Kina.

Hur var det att vara på turné i Kina?

Helt fantastiskt – Jonas

Publiken där är helt otrolig. Entusiastisk. Mer än här i Sverige. Det är det som är så fantastiskt, att man kan åka till andra sidan jorden och... Det var lite Beatles-stämning. Efter gigsen var vi tvungna att skriva autografer i minst en timme efter varje gig. Man fick känna sig som en rock star efter två veckor.

Har ni slagit i fler länder?

Vi har fått lite uppmärksamhet i USA, lite över hela klotet.
Vi ska göra ett gig i ”rutan”, ett live sändnings gig till Brasilien . Vi gjorde en liknande grej förra året då vi spelade akustiskt. Då var det 500 brasilianare som tittade via nätet.
Kina är första stora turnémomentet kan man säga.
Det var tillräckligt mycket fans så det var värt att åka dit.
Vi har säkert lika många fans i USA men det är så mycket dyrare och meckigare att åka dit, så där måste man vara lite större. Fast vi vill självklart åka även dit.

Det blir väl då i samband med skivsläppet? En världsturné?

Ja man hoppas det, ha ha. Det är vad vi ponerar i studion. En tioårig världsturné.

Minns ni era första plattor som ni köpte?

Första skivan fick jag, det var Magnus Uggla, "Alla får påsar". En riktigt bra platta. Trubaduren och fyra sekunder är med.

Första plattan jag köpte var Evil Empire med Rage against the machine. Då var jag sju år gammal
Jag har en äldre storebror så han tipsade mig tidigt vad man skulle lyssna på. - Jonas

Han började ”rage” tidigt.

Men det är inget som hänger med i er musik?

Det finns lite, vi är Join The Riot liksom. Det finns influenser från allt ifrån Michael Jackson till Rage against the machine. Vi hämtar mycket inspiration från Coldplay och Phoenix.
Det är två band som vi gillar väldigt mycket just nu. De senaste sju, tio åren.

Det kanske man hör? - Jonas

Men det är inte så att vi medvetet kopierar utan mer undermedvetet influeras då vi lyssnar så mycket på dem och gillar dem.
När vi har skrivit en egen låt så tycker vi att, hur låter det här egentligen, då brukar vi lyssna på en Coldplay eller Phoenix låt och se om vår låt blir lika bra.

Och oftast är vår låt bättre, ha ha. Då är det klart! – Jonas.

Målet är att Coldplay ska ringa oss och säga så här: Vilken bra platta ni släppt grabbar!
Det är ganska soft att ha ett högt mål som man får jobba på hela livet.

Vi kommer inte vila förrän det händer – Jonas.

Kom ihåg det här, jag ringer dig när dem har ringt oss om typ tio år.

Har ni något datum för skivsläppet?

Vi har satt 19 september som datum.

Då blir det iTunes och Spotify – Jonas

Det är då vi ska ha releasefesten på Scandic Malmen.
Så vi jobbar i ”rutan” fram till 31 juli sen blir det lite semester innan det är dags att mastra och samla ihop materialet som vi fått ihop.

Den släpps bara digitalt?

Det beror på hur det går. Vi har snackat om vinyl.

Det vore jätteläckert – Jonas

Senast vi släppte något fysiskt var vår EP förra året på USB-sticka i form av en surfbräda.
Vi gillar att släppa musiken i lite olika former.
Så det ska vara lite skoj också.

Eftersom vi har en planerad turné tillbaka i Kina i april 2016 kommer vi nog förmodligen att trycka en platta då det var något vi verkligen saknade sist. i Kina köper de fortfarande skivor, så om inte annat så kommer det åtminstone släppas i Kina på skiva. - Jonas

Det kommer att komma en dokumentär om hela Kina turnén vi var på, men vi vet inte riktigt när ännu.
Vi hade med oss en Australiensare som är superduktig, han var med på hela resan, så han försöker få ihop materialet till en dokumentär. Vi får se var det landar.

Vi på svip.se tackar bandet för att vi fick ta av deras tid och önskar dem en lyckad månad i ”rutan”.