Johannes Kotschy vill ge tillbaka till de som byggt vårt samhälle

Reklam

I slutet av maj släppte artisten Johannes Kotschy sin nya singel ”Something Awful” och igår startade han sin turné på äldreboenden i Dalarna. Vi fick tag i honom efter turnéns första spelning.

Antar att du är bördig från Dalarna då du ger dig ut på äldreboendeturné där…

Jag bor i Avesta och har börjat lite försiktigt med ett gig här idag på ett ålderdomshem som är kombinerat med barnverksamhet. Det blir ett till gig imorgon och sen har det kommit in förfrågningar på fler. Det finns lite skisser på Gävleborg och Västmanland. Sen har jag släkt uppe i Västerbotten så eventuellt blir det en resa dit, men vi får se var vi hamnar.

Är du ute själv och spelar eller har du ett band med dig?

Jag har med mig en pianist vid namn Eldar som min vapendragare.

Hur kom tanken till denna sorts turné?

Om man kollar på det som händer oss nu under pandemin så är det så att många av oss kan röra på oss ganska mycket. Just nu tar jag en lunch på en golfbana och ser att det är folk i varierande ålder som är ute tillsammans på banan. De som sitter mest fast är de som är på ålderdomshem och andra typer av boende. Då tänkte jag att det skulle vara kul att få ge tillbaks lite till dem då de är grunden till det samhälle som jag får leva i idag och ha det bra. Idag fick jag även möjlighet att sjunga för de som är vår framtid, barnen.

Du har även varit fältartist…

Precis. Det är lite samma sak. Som fältartist åker man exempelvis till Mali där vi har personal som är kapabla att röra på sig, men ändå befinner sig på ett och samma ställe. Vårt uppdrag där är att ge dem avslappning i en ansträngd miljö. Det gör jag en kort stund av mitt liv för att de ska orka göra viktiga saker för andra människors liv. Det påminner om det jag gör nu när jag åker till ett hem där de inte är rörliga. Ett camp Northern Lights i Sverige.

Samtidigt som det finns beröringspunkter så måste det finnas väldiga skillnader?

Såklart! (skratt) Det är lite mindre rörelse på de som jag spelar för nu, i alla fall de äldre, och det är ingen säkerhetsrisk för mig.

När startade din musikkarriär?

Jag har hållit på med musik ganska länge. 2002 var jag med i en talangtävling på kanal 5 som jag vann. Då släppte jag en platta . När det gäller musik som är närmare det jag släppt nu så är det en singel som jag släppte 2012. Sen har det blivit några singlar under åren. Och nu senast ””Something Awful”.

Är det svårt att sticka ut som artist nu när det är en strid ström av digitala singlar?

Man kan sticka ut på olika sätt. Som Lady Gaga, Pink eller någon av de andra stora drakarna som har extremt stora shower. Jag litar på min musik och vill att den ska nå någon som behöver den. Oavsett om det är miljonmassor eller att det blir tre stycken som hör den, bara det är någon som fått den till sig, så är jag glad om jag lyckats förmedla vad jag känt och lyckats förmedla det i musiken. Det är det som är det viktiga. Sen så får det andra bli en bonus.

Senaste singeln, ”Something Awful”, handlar om villkorslös kärlek…

Det är som när man vet vad man känner och har koll på saker å ting, men inte riktigt får gensvar. Då kan man oftast bestämma sig för vad man ska göra. Det är lite grunden i den här låten. Det kan vara kärlek till föräldrar, syskon, partners och vänner. Det finns inget tydligt facit till vad låten handlar om. Den handlar om nånting för mig, men jag vill lämna den fri att tolka till lyssnaren.

Kommande musik från dig kommer det ha liknande sound?

Jag tror det kommer hamna i samma stuk. Det är kul när man kan släppa låt för låt för de behöver inte hänga ihop på det sättet. Den röda tråden blir att jag sjunger.

Musikvideon har du spelat in i trakterna av Avesta…

Alla flytande, flygande miljöer är från Avesta. Finns mycket vackert och kul att se här.

På den här turnén har du bara en vapendragare med dig, men har du ett fast band annars?

Det blir lite beroende på vilka som kan och vad man ska göra för nånting. Jag släppte en julplatta för ett par år sedan och till gigen jag gjorde på den hade jag samma band med mig ut. Att ha samma band som man haft på inspelningen var asschyst. Det blev samma känsla hela vägen. Jag har mina favoritmusiker som jag jobbar med, men jag spelar in på lite olika sätt. Sven Lindvall som är producent för senaste singeln är en ganska känd basist och det blir definitivt mer samarbeten med honom.

Är det du som står för låtskrivandet ensam eller gör du det ihop med någon?

Den här låten har jag skrivit ihop med Jonas Nilsson (Avesta) och en amerikan, Charlie Mason (New York). Delar av låten är skrivet i Central Park.

Då kan det bli så framöver att olika musiker och låtskrivare får vara med på ett hörn?

Ja, det gäller att passa på när kreativiteten flödar. Man måste vara där och när kreativiteten flödar.

Vad har du själv för favoritartist?

En som har funnits med mig stora delar av livet är Sting. Fick höra honom första gången när jag var tretton, fjorton år. Det är den person som jag har sett mest live och den som nog betytt mest för mig musikaliskt. Sen finns det massor av andra som Coldplay, Foo Fighters, mm. Jag är en musikalisk allätare. Sånt som är bra är bra. Men just Sting ligger mig varmt om hjärtat. Jag gjorde en svensk tolkning av honom som finns på julplattan, låten ”En praktisk syn på saken”.