Musik som Hobby

Reklam

Hobby som huserar i Stockholm med omnejd har sina rötter i den svenska pop/rock/punken och hämtar inspiration från många håll, men energifylld pop rock på svenska är nog det som ligger närmast hjärtat. Hobby har i och med senaste album, Slagsta motell , hunnit med tre album och två singlar sedan starten 2008. Sångaren Peter Nyström säger sig ha smitit undan till ett litet rum på jobbet när vi ringer upp.

Jag är lite nyfiken på namnet Hobby. Kommer det sig av att det är en hobbyverksamhet från början?

Det är väl en hobbyverksamhet fortfarande. Sen var det så att vi hade olika förslag till bandnamn, men vi fastnade för Hobby. Det både lät och såg snyggt ut. Sen när man börjar ge ut musik så märker man att det finns ett tyskt Hobby och ett amerikanskt Hobby. Det blir lite problem då vi hamnar på samma kanaler. Nu på Spotify ligger vi själva där, men innan dess låg vi med det tyska Hobby som har givit ut 27 skivor. Det gjorde det svårt för kompisar och fans att hitta oss.

Det var inte så att ni tog namnet för att slippa skatta för alla inkomsterna?

(skratt.) Nej det var inte så vi tänkte. Inkomsterna har vi inte sett ännu i alla fall.

Ni har hållit på ett tag…

I nio, tio år. Det var så att jag spelade i ett band på 80, 90 talet och de tre andra spelade i ett annat band. Sen blev det en enorm lång paus ifrån musiken. Vi har känt varandra sen vi var unga och fram tills nu. När 40 års krisen slog till kände vi att nu måste vi spela musik på riktigt igen. Då började vi repa och då blev det allt mellan ett rep i veckan till ett rep i månaden i och med att vi var småbarnsföräldrar. Första gången vi klev in i studion är för sex, sju år sedan. Så vi har tagit småkliv och på den vägen är det.

Ni är ute och spelar?

Det har varit väldigt lite. Vi har nu en spelning inplanerad i höst i Hultsfred. Planen är att komma ut lite mer i höst.

Det kan ju vara svårt att kombinera med allas olika jobb…

Precis. Det är det som varit svårt. Trummisen i bandet har jobbat skift, varit hockeypappa, någon innebandytränare, en fotbollstränare osv ... Nu har barnen blivit större och man känner att man får lite mer tid till spelandet. Det är förhoppningen. Det tar sin tid att komma igång och sen kliver man in i studion å så får man en kick av det. Sen får man en kick av att spela live ordentligt. Slänga sig ut i en ny värld så att säga.

När det gäller er text och musik, skriver ni det ihop som ett band?

Vi är två i bandet som skriver låtar, text och musik. Det är jag och Anders Viklund som står för själva grunden. Sen utvecklas låtarna mycket i replokalen. Några skriver, men det är tillsammans som vi snickrar färdigt i replokalen.

Ni har inte delat på det så att en skriver text och den andre står för musiken?

Nej. Det är lite hux flux. Till den här plattan gjorde en av oss det mesta och på förra plattan var det tvärsom. Det beror lite på var man befinner sig i för period i livet. Det blir en ganska härlig mix på låtarna.

Har era skivor bara getts ut digitalt?

De två första plattorna har vi gett ut både digitalt och fysiskt. Den här gången blev det digitalt för vi ville komma ut ganska fort. Nästa gång tror jag att vi ger ut det fysiskt. Det känns lite overkill att ge ut fysiskt. Samtidigt känner vi det nu när vi inte gjort det att det är något vi saknar. Det är alltid en viss känsla att hålla i nånting.

Men det kan vara en ekonomisk fråga också…

Det är det ju. Så då får man prioritera.

Är texterna baserade på saker som händer runt omkring er?

Det är nog mycket baserat på saker som händer runt omkring, både historiskt och nu. Jag tror att vi blandar ganska mycket underfundiga, halvskojiga med ganska allvarliga texter. Utan att för den skull bli tokseriöst. Det är lite som vår musik låter. Vi har aldrig tänkt att vi ska vara ett visst band och låta på ett visst sätt, utan det blir lite vad det blir. Skulle jag beskriva med ord hur vi låter skulle jag säga att det är pop rock med punkiga inslag. Poppiga melodier men energifyllt. Allt är i stort sett analogt. Vi har zynthinslag på skivan men när vi spelar live har vi bara trummor, bas och gitarrer.

När jag hörde första låten på ny plattan så hajade jag till och tänkte Winnerbäck.

Det kan det nog vara. Det är lite roligt för vi har fått höra mycket olika om hur vi låter. Det har nämnts Gyllene Tider, Ebba Grön, Jumper och Docenterna mm. Så det är lite blandat. Men det är mycket melodier i alla de artisternas låtar som de nämner. Så det är väl det vi lutar mot.

Ni har många influenser?

Det har vi. Från början var det mycket punk. Band som Attentat, Ebba Grön och Inferno mm, mm. Men gitarristen lyssnar mycket på Beatles och lite äldre musik.

Den musik som ni själva växte upp med?

Absolut. Men även KISS, Sweet och sen kom Clash, Sex pistols osv.

Då undrar jag om du minns första skivan som du köpte själv?

Oj. Jag tror det var en singel med ELO, men jag minns inte vilken låt det var. Tror jag var tio bast. Får se om jag kan hitta den i nån låda hemma.