Heta VNTER är här

Reklam

Om ni tycker er att det finns något bekant med VNTER så kan det bero på att de tidigare hette White Limo. Några byten av medlemmar har skett, men drivkraften är fortfarande densamma. Under året har de släppt två singlar, Make It Up och Queen. Under kommande år är det dags för bandets första album. Ett album som ges ut på ett kanske lite annorlunda sätt. Vetgiriga som vi är så bytte vi några ord med bandets sångare Andy Aura. 

Vad tror ni det beror på att så många bra tyngre band kommer i från Göteborg?

Jag tror att det är en blandning av att när Göteborgs-metal blev stor med band som bland annat In Flames, At the Gates och Dark Tranquillity så smittade det av sig. I och med att såpass många band från Götet blivit stora så tror jag att man som metalhead tänker att sitt band kan göra samma resa och helt enkelt satsar på metal/tyngre musik. Den andra delen är nog bara en ren slump av att så många älskar att spela tyngre musik i Göteborg och att det får så otroligt mycket mer uppmärksamhet än all annan musik från stan.

Skriver ni låtarna ihop eller är det bara t ex Aura som står för det?

Till plattan är det jag Andy som skrivit låtarna och jag brukar beskriva det som att om du har en stor vit vägg så målar jag med en stor roller, ganska slarvigt, lämnar luckor men det är jämnt, förbannat vackert och färggrannt. När själva grunden är klar och har torkat så fyller Mattias, Claes och Alex i med penslar, fyller i luckor, förbättrar färger, gör konturer och sätter en ram runt konstverket. Efter det har vi en riktigt bra VNTER-låt.

Låten ”Queen” är baserad på saker ni kan relatera till, är det så med övriga texter också?

Ja absolut, den bästa kreativiteten kommer från livet och bland annat förhållandet till andra människor. När jag var singel så bodde jag i en 2:a vid järntorget i Göteborg och under mig hade jag ett par som jämt och ständigt bråkade. Det lät som som om dom rev lägenheten ibland och jag var ofta där och knackade på. En dag var det helt otroligt högljutt och jag tog hissen ner till dom. Ofta på hissar så finns det en skylt där det står ”vid brandfara använd ej hissen” på engelska är det In Case of Fire och det är också titeln på en av låtarna på nya plattan och hela låten handlar om våld i hemmet.

Kommande år kommer vi få en singel i månaden från er, är de redan färdiginspelade?

Ja precis, visst är det spännande? På det sättet kommer vi att vara aktuella med ny musik under ett helt år, det innebär också att vi kan pitcha alla låtarna till spellistor på Spotify. Jag vet att vi inte är ensamma om att göra denna strategi men jag tror att intresset för ett album dalar efter ca 2 veckor, idag har vi inte ett jättebrett attentionspan och lyfter inte plattan så faller den bort i flödet ganska snabbt. Det är även lättare att ta till sig en låt än ett helt album, sen kommer ju detta att resultera i att det blir ett album ändå i slutändan. Jag ser bara fördelar. Svaret på frågan är nej, vi går in i studion i början på mars för att få ner våra mästerverk på tape och den kommer att vara färdig, lyssningsbar för press i början av april och vi räknar med att släppa första låten i maj.

Vem kommer att stå för singlarnas artwork?

Det är en sak vi tänkt på väldigt mycket och har bollat lite ideér fram och tillbaka. När vi repade innan gig i Jönköping så nämnde vår basist Claes en idé han tänkt på och det var att ha ett foto som albumomslag. I detta foto kommer saker, människor och liknande som representerar varje låt få varsin plats. Detta delar vi då in i 12 olika bilder där varje bild representerar varje låt och om du ser till helheten eller rättare sagt albumomslaget så blir den en riktigt cool bild. Tänk dig när alla små-tranformers blir en stor jätte-transformer, exakt så blir detta med. Den som fått den stora äran att sätta ihop detta med oss är John som driver Annerud Designed Media, han finns på både Instagram och Facebook med samma tidigare nämnda namn. Det kommer bli otroligt fett.

Kommer det efter årets slut resultera i ett fysiskt album?

Vi får helt enkelt se hur stor efterfrågan är. Vi kommer inte göra t ex CD-skivor för Sveriges skull utan då blir det på vinyl. Men om efterfrågan på fysiskt material är stor i utlandet blir det såklart det. Vinylen har ju vart på uppgång ett tag vilket är fantastiskt roligt och Göteborg har ju fått en helt ny vinylfabrik, Spinnroad vinyl factory där plattan med all säkerhet kommer att tryckas om det blir så.

Har ni nåt kul / udda turnéminne ni kan dela med er av?

Vi var i Örebro och skulle göra vårt andra gig på Showcasefestivalen Live at Heart. Vi hade med alla våra grejer men av någon anledning fick vi inte med dom och på plats fanns två supersmå gitarrstärkare och ett pyttetrumset. Vi var såklart livrädda att det skulle låta helt fruktansvärt och vetskapen att få spela på saker man inte vet hur dom låter, om dom låter eller varför dom ens låter är inte särskilt betryggande. Att giget var inne i ett litet köpcenter och att scenen var en restaurangs matplats gjorde inte saken bättre för oss. Vi bestämde oss att det får låta som det gör och vi får göra det bästa av situationen även fast det inte representerar vårt bästa oss. Vi fick en snabb linecheck och vi brydde oss inte ens om att soundchecka något alls utan bara döna på. Det blev ett av våra bästa gig vi spelat någonsin, ljudet var helt otroligt bra och responsen från publiken var helt fantastisk. Det man kan ta med sig är att inte bygga upp något innan eller anta att man ens vet hur saker och ting i själva verket ligger till.