Femtonåriga Julia Viktoria vill sprida glädje och hjälpa andra.

Reklam

Redan när Julia var fyra år väcktes intresset för sång och dans, vilket gjorde att hon som fyraåring började på dansskola i Stockholm. Tack vare sitt starka intresse och alltid stöttande föräldrar kom hon 2014 in på Voice Camp i Främmestad utanför Vara. Under två veckors musikläger växte sig kärleken till musiken allt starkare. I oktober 2016 släpptes hennes första singel I´ll do it for you, som i början av 2017 tog sig upp på 2:a plats på Svenska Närradiolistan.

Då är vi nyfikna på vem Julia Viktoria är?

Jag är en femtonårig tjej från Stockholm som nu bor i Sandviken.

Många vill flytta in till Stockholm för sin karriärs skull…

Familjen flyttade när jag var elva år. Att ha bott i Sandviken har varit en fördel för mig, för här har jag fått lugn. Jag har hittat en trygghet i mina vänner och i mig själv. Jag har kunnat slappna av från storstadens stress. Men nu vill jag dra mig tillbaka mot Stockholmshållet för jag vill jobba på min karriär och det finns mest möjligheter i storstaden.

Din låt I’ll Do It For You handlar om en dålig relation och en hemlig förälskelse kan man anta att det var..

Ja, lite hemlig.

Men du skriver på nya låtar och då undrar jag om de också är förankrade i verkligheten?

Alla låtar som jag har skrivit hittills är baserade på händelser som har hänt mig eller sånt jag känner och tycker. Så allt är något som jag kan relatera till.

Kommer du att fortsätta jobba med låtskrivaren och sångcoachen Clara Hagman (Ace Of Base) och producenten Henrik Moreborg?

Som det ser ut nu så tror jag det.

Ni kanske redan har samarbetat på någon ny låt?

Vi har gjort mer material, ja. Det är en låt på gång som jag hoppas kommer att släppas snart. Troligen i maj.

Just nu pågår Melodifestivalen, är det ett forum som skulle locka dig?

Jag har inte funderat så himla mycket på Melodifestivalen. Det jag vill fokusera på just nu är att jobba med min musik, hitta mig själv som artist och kanske lära mig spela några instrument. Det är prio ett innan eventuella tävlingar.

Så landa i dig själv innan du promotar dig för mycket?

Precis.

Det har gått rätt så bra för din låt, den spelas flitigt..

Ja och jag är väldigt tacksam för att det har gått bra för den. Den har uppemot 34000 streams, vilket är jättekul.

För det måste vara svårt att sticka ut som ny artist?

Sticka ut och sticka ut. Man kan ju bara vara sig själv. Det kräver mycket jobb. Man får försöka sprida sina låtar och skapa uppmärksamhet kring sig själv. Det är det jag delvis jobbar på nu.

Kommer du att lansera dig utomlands framöver?

Bra fråga. Det skulle verkligen vara kul att lanseras utomlands, men just nu ska jag fokusera på Sverige. För jag måste ha en grund att stå på. För mig är det väldigt viktigt att ha en säkerhet att landa i Sverige. För om jag skulle satsa stort med mycket pengar, tid och hårt arbete på att lansera mig utomlands och det inte skulle funka. Då skulle det vara synd att komma tillbaka till ingenting i Sverige.

Du kommer även gå på gymnasiet? Blir det en linje som är inriktad på musik?

Ja, men först och främst ska jag ta ett sabbatsår. Fokusera på musiken och jobba väldigt mycket för att få det att gå så bra som möjligt. Så att det sen kan flyta galant för mig när jag börjar på gymnasiet. Jag ska lära mig spela piano då alla linjer har det inkluderat.

Kommer du från en musikalisk familj?

Verkligen inte. Pappa håller på med sport, mina båda brorsor är sportintresserade och min mamma är terapeut. Mamma har väl dansat lite i sina yngre dar. Det mest musikaliska i min familj är väl att de sjunger i duschen.

Du skriver texter för att uppmuntra andra som mår lite dåligt?

Jag tycker det är otroligt viktigt att ha bra självförtroende och självkänsla. Det är lätt att säga men svårt att ha. En av de grejerna som har tagit mig dit där jag är idag, att våga stå på scen och sjunga, är att jag har jobbat upp mitt självförtroende, självkänsla och självvärde. Jag hoppas verkligen att andra människor kan bli berörda och kanske ha mig som en inspirationskälla till att jobba sig ur sin jobbiga period.

För tonåren brukar vara en rörig period i ens liv och tyvärr är det många som får utstå otrevligheter då.

Tonåren är en rörig, svår period och som att gå på Gröna Lund och inte hitta ut. Men man tar sig därifrån bara man tar ett steg i taget.

Har musiken fungerat som en ventil?

För mig har musiken varit den stora anledningen till att jag mår bra. Och varför skulle jag då inte kunna hjälpa andra att må bra av musik.

Minns du första skivan du köpte?

Troligtvis var det någon barnskiva. Men första riktiga skivan som jag vet att jag har köpt tror jag var Justin Bieber. Tror jag köpte den under en vistelse i Spanien.

Är det någon av dina idoler som har påverkat dig? Eller har du andra inspirationskällor?

Jag har ganska många idoler och byter dem hela tiden. Jag har artister och andra som inte är artister som inspirerar mig. Min största inspiration är min mamma.