En stark kvinnas comeback – Kayo

Reklam

Kayo Shekoni har nyligen släppt den medryckande singeln Freeze och nu väntar hennes album Sisters in crime på att släppas i höst. Hon har under sin karriär varit med i melodifestivalen fyra gånger. En gång som soloartist och tre gånger med gruppen Afro-Dite. Hon har även varit programledare och skådespelare. Nu senast i Riksteaterns uppsättning av En Druva i Solen.

Albumet som kommer lite senare i år har titeln Sisters In Crime, vad syftar titeln på?

Titeln betyder lite grand precis vad den är, men frågan är relevant. På plattan tar vi upp allt från systerskap och det är med rätt så många coola tjejer på plattan också, några låtar tar upp det här med feminism. Att det är ok att vara feminist och att feminismen kan se ut på många olika sätt. Jag tyckte det var lite cool att hylla kvinnan, starka kvinnor som vågar säga vad de tycker.

Min första reflektion var Ma Baker, en gangsterdrottning…

Precis, brudar som törs sätta ner foten.

Då du gillar Grace Jones undrar jag om det är det som du gillar hos henne?

Ja, verkligen. Hon har alltid varit en kvinna med råg i. Otroligt rak och alltid stått upp för vem hon är. Både till utseende och verbalt. Hon är min musa. Jag älskar Grace Jones och är väldigt inspirerad av henne till vardags också. Att våga säga vad man tycker och stå för det.

Det är inte det typiskt svenska att man inte får sticka ut?

Eller hur. Vi svenskar vill hellre stryka medhårs än mothårs. Jag tror att ju äldre och mognare man blir så känner man att man måste faktiskt stå för vem man är. Jag har själv varit en av dem som strukit medhårs. Ibland är det bra men inte alltid, ha,ha.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Producent Tobbe Fall ville att ni skulle föra fram din känsla för rättvisa, solidaritet och din livserfarenhet. Du drabbades av cancer, är det en av livserfarenheterna som speglas på skivan?

Ja absolut. Det går inte att undvika eftersom plattan är gjord under de perioderna när jag var sjuk och kämpade med det. Man blir mer sann mot sig själv då det inte finns utrymme för något annat Det har Tobbe naturligtvis plockat upp och vi har pratat mycket om det. Vad är viktigt, vad betyder inte så mycket.

Sjukdomen satte även käppar i hjulet när ni hade tänkt göra något med Afro-Dite, har ni planerat något framöver?

Just nu hinner jag inte det. Jag har valt att ge den här plattan den tid och engagemang som krävs för att ge den rättvisa. Då valde jag att fokusera på det. Afro-Dite kör vidare med Jessica Faulkner under hösten och en bit in på våren. Engångsgrejer kan jag hoppa in på, men en hel turné blir svårt.

Kommer du från en musikalisk familj?

Min bror är hip-hop producent och mamma spelade trummor som ung. Hon älskade musik. Pappa var en musiker som spelade i jazzband.

Minns du första skivan som du själv köpte?

Det var Roxy Music. Deras första platta. Den tyckte jag var riktigt ball. Men första plattan som jag fick av min pappa var en med James Brown.

Du har sysslat med lite av varje inom nöjesbranschen. Till exempel teater, programledare och gjort en filmroll (Pillertrillaren). Skulle en filmroll hägra igen?

Jag har inget planerat. Jag har precis avslutat en turné med Riksteatern, där jag har fått djupdyka i teatervärlden. Vilket varit otroligt kul. Så självklart har jag fått lite mersmak för det. Jag har gått med i en skådespelaragentur och är öppen för sådana erbjudanden. Det vore jätteroligt.

Om du var tvungen att välja en inriktning…

Jag tycker inte man ska vara tvungen att välja. Det är det som är så härligt i livet. Det är något som jag har blivit både kritiserad och utskälld för under hela min karriär. ”Man kan inte göra flera saker samtidigt”. Jo det kan man visst det har jag svarat. Jag brukar likna mitt yrkesliv med att jag har en stor villa där jag har en massa underbara rum som jag kan gå in och ut ur. Villan bygger mig och min personlighet. Jag vägrar att välja.

Du gör det som verkar intressant för tillfället?

Precis. Ibland som frilansare har du inte tillfälle att välja. Andra gånger kan du välja vad du vill fokusera på och kan fundera på vilka framtida effekter det kan ge.

Datum för skivsläpp är det satt?

Nej, inte ännu. Utan vi ser lite hur första singeln går, kanske ska vi släppa en singel till under sensommaren. Vi har tänkt oss nånstans mot oktober, men det är inte bestämt än.

Och då när plattan släpps så blir det en turné?

Oavsett om vi släpper en singel till eller inte kommer vi att repa ihop en repertoar och erbjuda spelningar. Vi har tänkt oss en liten cool kvartett.

Det blir inte alla musiker som är med på skivan som hänger med ut?

Nej, då blir det trångt i bussen. På skivan har vi med många bra musiker och de är nog upptagna på sina håll. Vi ska bara vara glada att vi fått med dem på plattan.

Får du ofta samma frågor när du blir intervjuad? Kan det rentav bli tjatigt?

Ha, ha. Ibland är det ju så, men då får man hitta på varianter.