En andra musikalisk våg från Havet

Reklam

Havet som frontas av en sångerska som lider av scenskräck har släppt sin andra Ep. Vi tog oss ett snack med Victoria Nilas för att få veta mer om det som varit, är och ligger framför bandet.

Jag är lite nyfiken på gruppen Havet, kan man säga att det är du som startade gruppen?

Ja, det kan man säga. Jag hittade de andra i gruppen på en Facebook grupp för musiker i Karlstad. Jag gjorde ett inlägg där jag skrev; är det någon som vill vara med och starta ett band med musik som känns? Jag fick några svar och valde ut några personer som jag tyckte verkade vara bra och så träffades vi.

Musik som känns, men inte som en käftsmäll då?

Nej, utan musik som känns på insidan…

Jag har läst att du lider av scenskräck…

Ja det stämmer, det blev bättre mot slutet men nu har jag inte stått på en scen på över ett halvår. Så nu känner jag mig lite rädd igen.

Foto: Fredrik Stejmar

Hur hanterar man det som sångerska?

Tidigare hanterade jag det med öl, men sedan så stod jag på scenen så ofta att jag nästan blev avtrubbad och skärmade av. Nu ska jag försöka mig på att vara nykter när jag går ut på scenen och vara med.

Vad är det som du tycker är så jobbigt, är det prestationsångest eller hur känner du?

Det är nog prestationsångest, i och med att jag är så ärlig i mina texter och det känns som om folk kan se igenom mig.

Jag läste att dina tidigare texter är skrivna under sena nätter och maniska tillstånd när du var inlagd på lasarettet…

Ja, jag var väldigt sjuk under den perioden och jag hamnade i situationer som kanske inte gemene man gör och det var typ då som jag skrev låtarna.

Låtarna på er nya EP, är de skrivna under lugnare förhållanden?

Nej, det är de egentligen inte eftersom det är gamla låtar så de är skrivna under ungefär samma förhållanden. Men låtarna som jag skrev till Bipolär EPn, då var jag väldigt sjuk, de nya låtarna till nya EPn är skrivna innan jag insjuknade och då var det mycket festande. Det är först nu som jag börjar bli mer stabil. Nästa gång så blir det nog bra (skratt).

Det verkar vara ganska många människor som har sjukdomen bipolär…

Ja, det är det faktiskt! Speciellt skådespelare och musiker, det är bara att googla så dyker det upp väldigt många med den diagnosen. Man kanske blir väldigt kreativ när man har den här sjukdomen, jag vet inte.

Bland de fem låtarna från nya EPn, finns en som heter 20. Handlar den om att bli 20 år?

Ja, det kan man enkelt säga. Jag skrev den när jag var 20, eller jag började med låten när jag var typ 13 år och den handlar om att jag var där och då, och visste inget mer än fram till 20. Låten är som en resa från 13 år fram till 20.

Låten Bordeaux är jag lite nyfiken på, fixa dig…

Den handlar om när jag hade ett 9 till 5 jobb typ och levde för att festa på helgerna och då såg jag min första kärlek, när jag var på väg hem från jobbet. Låten handlar om att försöka att överleva och hanka sig fram i livet och kanske känna att alla andra verkar ha det bättre än en själv.

En annan låt från din nya EP är; Jag vill vara allt. Berätta…

Ja, jag vill vara allt, jag vill vara ingenting. Den handlar om när man tycker om någon så kan man gå från att vilja vara den personens allt och känna men älska mig då för fan, se mig, jag vill vara ditt allt. Till att känna lämna mig, jag vill vara ifred, jag vill inte ha dig längre, det går typ så. Den handlar om att man inte kan bestämma sig och att man vill vara själv.

När ni ska ut och spela, kör ni alla låtar då, eller bara från den nya EPn?

Ja vi kör alla låtar. Det har vi gjort tidigare också men när vi kört dem live så är det ingen som har kunnat dem. Så det ska bli kul nu när vi kör dem och se om vi får lite respons.

Kommer vi att få se er på scenen snart?

Under sommaren har vi inte några större bokningar men till hösten så kommer vi att spela ute.