Destinys jubileumsalbum är äntligen släppt.

Reklam

Den 21 oktober var väntan över. Då släpptes Destinys jubileumsalbum Climate Change på CD. Men vinyl fantaster håll ut, en dubbelvinyl kommer troligen att ges ut längre fram. Lite mer väntan. Men den som väntar på något gott...
Och plattan gör ingen besviken.

Bandets grundare Stefan Björnshög berättar följande om skivan:
Albumet innehåller 14 låtar, alla helt nya inspelningar. Fem av dessa låtar är gamla Destinylåtar från åttiotalet som aldrig tidigare gets ut på något album. Alla dessa fem låtar har helt nya texter skrivna av Håkan Ring som var sångare på Destinys debutalbum ”Beyond All Sense”, som släpptes 1985. Anledningen till detta är att ingen hade kopior av de ursprungliga texterna. ”Vi försökte hålla fast vid de ursprungliga sångmelodierna och de små delar av de ursprungliga texterna som gick at urskilja på de mycket dåliga gamla kassettbandsinspelningarna av låtar som fanns”, säger Stefan Björnshög.

Den äldsta av dessa låtar är "Money Preacher", som ursprungligen skrevs 1983 när Theres Hanserot fortfarande var sångerska i Destiny. Låten omarbetades sedan flera gånger för att slutligen kasseras 1985, främst på grund av att texten aldrig blev helt färdig. Den nya versionen är baserad på en replokalsinspelning från 1985.

Tre av låtarna komponerades ursprungligen 1985, efter inspelningen av "Beyond All Sense" och var avsedda att användas på det vid den tiden obetitlade andra albumet.

"Duke of Darkness" spelades endast live en gång 1985, men blev mycket väl mottagen av publiken. Den nya versionen är baserad på en replokalsinspelning från 1985, strax före det att Magnus Österman hoppade av Destiny. Tyvärr fanns bara halva låten inspelad på en riktigt dålig kassettkopia, så ny musik fick skrivas för att komplettera låten.

"Lead Into Gold" och "Ruins and Destruction" framfördes live tre gånger 1985, och även de blev mycket väl mottagna av publiken. De nya versionerna är baserade på ett inspelat liveframträdande från hösten samma år, strax före att John Prodén lämnade Destiny.

"Dream Reaper" skrevs ursprungligen 1986 och var menad för "Atomic Winter" men fick inte plats på grund av vinylalbumens tidsbegränsning. Låten spelades dock live regelbundet under 1986 och 1987. Den ursprungliga titeln var "Sheer Death", men den har ingenting att göra med den andra låten med samma namn på ”Climate Change". Den ursprungliga texten skrevs av Zenny Gram som inte ville bidra med ny text. När Håkan Ringen blev tillfrågad att göra även denna text tackade han ja, men ville inte höra den ursprungliga versionen. Han valde istället att göra sin egen version av text och sångmelodin. På så vis förvandlades låten till "Dream Reaper". Kompgitarren på versen fick också omarbetas då den ursprungliga gitarren var lite för lik en annan låt. Dessa förändringar gör därför att låten är rätt annorlunda än den ursprungliga versionen.

Förutom att dagens uppsättning av Destiny spelar på skivan (Jonas Heidgert - sång, Stefan Björnshög - bas, Michael Åberg - gitarr, Veith Offenbacher - gitarr och Kane Svanteson - trummor) har man som sig bör på en jubileumsskiva med gästspel från några tidigare medlemmar:
Gitarristerna Knut Hassel och John Prodén, sångaren Håkan Ring, trummisen Roger Christiansson och keyboardisten Carl Dahlgren.
Förutom dem finns även andra gästmusiker med, som trummisen Adde Larsson, sångerskan Anna-Mia Bonde, keyboardisten Elias Holmlid (Dragonland ) och Henrik Pettersson också keyboard.

Nu är det lite lättare att uthärda väntan på nästa alster från Destiny, plattan Global Warming som troligen kommer nästa höst.