D-A-D Dansk dynamit

Reklam

Från vårt södra grannland Danmark kommer hårdrockarna D-A-D. Med sin musik har de fått många fans runt om i världen. Inte minst i Sverige. D-A-D senaste album DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK släpptes 2011 och nu börjar bandet plocka ihop låtar till en uppföljare. Vi hörde oss för med sångaren Jesper Binzer om kommande alster och vad de har på gång under kommande år.

Ni kommer att släppa en ny skiva i slutet av 2017?

Vi hoppas vi ska kunna ge ut ett album i slutet av 2017. Men med artister och konstnärer kan du aldrig vara säker. Jag kan inte lova nånting, men vi spelar in demos. Fem, sex av dem är bra tycker jag. Tre är riktigt, riktigt bra. Men saker förändras. Du har en bra demolåt och så spelar du in den på riktigt och allt blir magiskt.

Ni ska ut på turné och besöker Sverige fyra gånger. Ni besöker oss ofta…

Självklart. Sverige är vårt andra hemland. När vi började spela 1983 vart det snabbt och enkelt att ta sig till Malmö. Sverige har alltid haft en starkare rockscen jämfört med Danmark. Svenskarna har under 80 talet varit öppnare för vår typ av musik än de var i vårt hemland. Vi har turnerat i Sverige från start.

Kommer ni att testa de nya låtarna på publiken när ni är ute och spelar?

Vi hoppas kunna göra det, men saker har förändrats. Alla har en mobiltelefon och alla spelar in det du framför. Så plötsligt du har en halvfärdig version av en ny sång på internet och sen spelar du in den i en studio och gör den klar, då känner publiken inte igen den. Ibland har vi gjort det och vi tycker om att spela en låt live och se hur den utvecklas fram till att den hamnar på ett album. Så vi vet inte hur vi kommer att göra ännu, men jag själv hoppas vi kommer att göra det.

Ni kommer även att spela på kryssningar…

Dessa kryssningar är ett nöje. Det är ett nytt koncept för de vanliga heavy rock fansen. Plötsligt har du för en anständig peng allt serverat. Du måste bara planera in din semester . Heavy rock festival på ett kryssningsfartyg är en briljant idé. Det är perfekt för att du får allt du kan äta och dricka. Hårdrock och en öl, det kan inte bli bättre.

Så alla kan leva rock n roll drömmen?

Först var vi lite skeptiska . Dessa kryssningsfartyg liknar mer Trump Tower än en rockklubb. Det är en lite udda miljö. Ett av mina bästa minnen var en blåsig natt när båten gungade och du riktigt kände att du seglade. Sen att försöka stå på benen i den stora danssalongen. Det fanns mycket kraft i musiken och i ovädret på utsidan.

Du har spelat trummor?

Jag började som trummis, men upptäckte ganska snart att jag kunde inte hålla min mun stängd. Jag var tvungen att bli sångaren. Men att kunna spela trummor är en fysisk sak. Du agerar mer fysiskt när du spelar trummor än när du sjunger vilket är bra för rock n rolls själ är fysisk. Till en del. Och ibland när du har för mycket uppe i ditt huvud är det extremt skönt att spela några sånger på trummorna. Plötsligt kommer du på en naturlig väg underfund med vad rock´n´roll handlar om.

Och din bror har spelat piano, så jag undrar om ni kommer från en musikalisk familj?

Vår far spelade spansk gitarr. Före det var han basist i jazz band. Så man kan säga att en del av familjen är musikalisk. Det största genombrottet var när vår mor gick till en skola, där hon lärde ut hur man tar vård om barn och lär dem färdigheter. Hon kom hem med akustisk gitarr och spelade barnsånger på den. Det var definitivt där det startade. När jag och min bror var 10, 11 år och lyssnade på barnsånger. Det var vår väg in i musiken. Alla sorters musikers bakgrund har varit där, men det är först när man börjar spela instrumenten själv man kan se hur en riktig komposition ser ut.

Jag har hört att i den danska upplagan av Trivial Pursuit finns frågan om vilka som uppfann cowpunk och att svaret var D-A-D. Stämmer det?

Det är sant. Danmark är ett litet land och ibland kan man bli en nationell klenod. Den mest galna sak som hänt oss var när Kalle Anka tidningen för fem, sex år sedan lät oss vara med i en serie. Det handlade om en rocksångare som kom tillbaka till sin hemstad. Han hette Jesper och hans bror Jacob. Hela historien var kul och vi skrattade hjärtligt. Nu är vi en del av något större än oss själva. Nu vet folk vilka vi är.

Kalle Anka är det rätta stället för er att vara i, Disneyland After Dark…

Precis. Det var riktigt kul och få vara en del av Disneys bolag.

Ni har spelat ihop sen 1982?

Ja. förutom trummisen Peter Lundholm Jensen som byttes ut 1999 mot den nuvarande trummisen Laust Sonne. Det känns fantastiskt att ha den här långa historien tillsammans. Jag tror att vara en del av varandras liv är mer viktigt än att det blir affärsmässigt. Tror det är viktigt när du skapar konst och är en del av konsten att du kommer ihåg att det måste vara mer nära till den mänskliga delen av dig och inte bara den monetära delen. Jag tror det betydde mycket för oss när vi började att vi såg oss som människor och inte som musiker eller rockstjärnor.

Ni har kul på scen och i era texter…

Självklart. Kreativitet kan ta alla former och färger. Så¨ibland skriver du kul , melankoliska eller arga texter . Det beror på vad som pågår inuti dig. Men du gör det på ett sätt så att du kan kommunicera, inte så att du förklarar dig men åtminstone så att du försöker göra dig synlig eller tillgänglig. Det är viktigt att återspegla vad som pågår inuti dig. På det sättet kan du växa och utforska din konst och mogna med konsten. Det är väldigt viktigt, speciellt inom rockmusiken. Annars kan saker kan bli barnsliga.

Många artister säger att det är svårt att leva på intäkterna från skivförsäljning och därför har de sina egna vin och ölmärken. Skulle det vara något för er?

Visst, men du tjänar inga pengar på det. Om du säger ja till ett bolag som frågar om de får göra ett D-A-D öl och så frågar du tillbaka vad får vi ut av det är svaret: ni får en hel låda med öl. Då säger vi ok, vi kör på det. Detsamma gäller med vin. Så det vore toppen.

Så frågan är egentligen vilket öl ni tycker bäst om?

Exakt. Det måste vara något som du dricker hemma.

Har du något kul/udda turnéminne att dela med dig av?

Det finns massor av konstiga turnéminnen. Vi var i Los Angeles och övade inför ett nytt album och då hade vi kontakt med en av våra gamla roadies som roddade för Tom Petty and the Heartbreakers.
Han sa att Petty övade inför produktionen av nytt material nere på Lakers tränings anläggning.
Det var en liten basketboll stadion. Det fanns ingen publik utan bandet spelade låtar för att se vilka de skulle ha med när de gav sig ut på vägarna. Så vi var där och såg ett helt set med Tom Petty and the Heartbreakers. Sen kom Petty förbi med bandet, rökandes en joint. Han sträckte fram den till mig och jag rökte den. Sen gick den vidare i D-A-D och alla rökte lite av den. Då säger Petty: ”killar, var försiktiga den här är riktigt stark.” Och han hade rätt. Så jag var sittandes hög som en skyskrapa lyssnandes på Tom Petty and the Heartbreakers. Jag kan inte minnas att jag tidigare haft en sån fantastisk upplevelse när jag lyssnat till Petty förut.

En sista fråga…

- Du Jesper - ka' Du sige mig – hvornår lader en D-A-D disk bedst?
- Hvergang!