Åter till 50-talet med Rockabillyz.

Reklam

Gänget Rockabillyz släppte sin singel ”Rockabilly Riot” i början av februari. Efter att ha hört den och funnit denna presentation av bandet måste man bara få veta mer om vilka de är. ”Rockabillyz lever i Rockabillyland där allt fortfarande är 50-tal, glatt, okomplicerat och ösigt. När du går in genom den dörren blir det så. När du lämnar blir det svartvitt. Så det är ditt val hur du vill ha det. Givetvis kommer de från Memphis födda på andra våningen tilll Sun Records. De har sett storheter som Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee, Roy Orbinson. Numera bor Rockabillyz på Heartbreak hotel… down at the end of Lonely street, vilket är mycket passande eftersom bröderna på dagtid jobbar på Graceland. Billy Bob Putsar guldspännena på säkerhetsbältena på alla Elvis plan. Billy Ray krattar mattan i ”The Jungle Room” och Billy Joe steker jordnöts- och bananmackor till publiken. På kvällarna uppträder de gärna på Beale Street på olika clubs & diners.”Vi tog kontakt med Thomas Liedström.

Ni är ett gäng glada grabbar?

Ja ett gäng enkla grabbar om inte annat.

Er presentation är rätt så humoristisk…

Vi har fantasi så det räcker. Och vi tycker det passar bra i sammanhanget.

Ni kör lite som Ramones fast ni har samma förnamn istället.

Det kan man säga. Vi är Billy Joe, Billy Bob och Billy Ray. Sen har vi lite olika yrken som de håller på med. De bor i Rockabillyland.

Är det något som avspeglar sig i det verkliga livet?

Njae. Vi lever lite grann så här då vi spelar live och på videosnuttar. Då är vi amerikaner och pratar som over there.

Ni kliver in i rollerna då?

Precis. När man går in i Rockabillyland, vilket man gör när man ser oss på scen, då har det blivit 50-tal igen. Då är det betydligt mer okomplicerat och roligare. Vi tror att det är 50-tal också då.

Har ni själva växt upp med den här musiken?

Alla musiker har det på något sätt, skulle jag vilja säga. Vi är rockers allihopa. Vi har det här i botten. Sen har det tagit sig olika strömningar längre fram. Vi gillar den stilen. Den är svår att värja sig ifrån än i dag. Våra karaktärer är i 40-årsåldern, själva är vi lite drygt...

Det är lite gladare musik.

Ja och även enklare musik på något sätt. Det gestaltar väl oftast det som händer nere på gatan.

Hur länge har ni spelat som band?

Rockabillyz har hållit på i tre år och nu släpper vi första originalsingeln. Den här har Billy Joe dvs jag skrivit. Sen har vi släppt två stycken cover singlar, That´s alright mama och Wild child.

När det sen blir en platta, blir det bara eget material då?

Det tror jag att det ska bli. I varje fall till 80%. Vi har mer som kommer efter denna singel.

Under de tre år ni spelat så har ni varit ute i svängen en del?

Ja, så vi har hunnit testa av det här konceptet. Vilket vi gjorde innan vi bestämde oss för att göra en platta på det. Vi har varit på raggarklubbar, Em & Vm i Barbecue på stora scenen i Liseberg och lite stadsfestivaler. Så det funkar från raggarklubben upp till stora stadsscenen.

Blir det en kommande turné?

Vi kör igång i mars. Vi tänkte vi skulle ha lite tur och få komma till lite rockabilly- och rock´n´roll festivaler. Det finns många stora och bra festivaler i Sverige.

Ni sneglar inte på utlandet?

Inte än. Men det är inte ointressant. Vi har lite funderingar på andra sidan pölen, men vi får se hur det blir med det. Högst osäkert ännu. Vi börjar med Svea.

Är det svårt att nå ut?

Det är många som vill nå ut och vi är bra på att spela och producera i Sverige. Man måste ha något att komma med och mycket tålamod. Efter varje spelning vi haft har vi alltid fått nya spelningar. Vi har lyckats bra där ute, vilket är grundförutsättningen för att vi ska kunna ta oss vidare.

Då bygger ni upp en fanbase på det gamla sättet genom att turnera mycket?

Ja vi gör väl det. Vi har även ett rock´n´roll program med alla klassikerna. Vi blandar eget material med 50-tals låtar. Sen växer det allteftersom. Mycket besök på vår Facebooksida.

Minns du första skivan du köpte själv?

Jag ärvde fruktansvärt mycket skivor av mina storasyrror. Allt fanns serverat, så det tog ett tag innan jag köpte något. Jag minns faktiskt inte.

Men då är det den musiken som de gav dig som sitter i generna?

Lite är det väl så. Storasyrrorna hade Beatles och liknande. Det var väl där det började. Sen hade föräldrarna 50tals musik. Så det fanns både det ena och andra att lyssna på. Och nu är det back to basic.

Skivsläppet blir det fysiskt eller enbart digitalt?

Jag tror vi kommer ha även fysiskt. Och gärna vinyl! Det känns mer 50-tal. Så det lutar åt det. Det är ett härligt varmt ljud i vinylen.

Ni turas om med sången på olika låtar?

Ja, så är det. Det är Billy Bob som sjunger på singeln ”Rockabilly Riot”. Nästa låt sjunger nog Billy Ray på, sen blir det jag innan det blir Billy Bob igen. Billy Bob är huvudsångare.

Svip.se tackar Thomas Liedström och säger bara keep on rockin`.