Atari Ferrari – mer än ett coolt namn

Reklam

Ibland snubblar du över saker som du tycker låter intressant när du surfar på nätet. Ett bandnamn som Atari Ferrari fick mig att bli nyfiken. Ursprungligen bildat som ett en natt endast Bowie tribute band, Atari Ferrari reser sig ur askan från gamla Spokane rockarna, The Camaros, blandat med mer introspektivt sångskrivande av Matthew Joseph Hughes. De släpper snart sitt andra album, Rebel. Matthew låter oss få veta mer…

Hur kom det sig att ni tog er namnet Atari Ferrari?

Atari Ferrari var Rob’s idé (vår trummis). Det är ett smeknamn för en Boeing 747 tror jag, han är flygplansintresserad och tyckte att det lät coolt. Det får ofta folk att dra på smilbanden när det hör det för första gången . 🙂

Du verkar gilla berömda loggor som Iron Maiden fonts, hur kommer det sig?

Jag är glad att du plockade upp det här med fonter. Jag har använt mig mycket av Kabel-Black, vilket är huvudfonten för T.Rex, och används mycket i Rolling Stone annonser. Jag använde ’Iron Maiden’ fonten för Middle Of Nowhere för att de tog den från original postern för David Bowie filmen Mannen utan ansikte (The Man Who Fell To Earth). Till videon så ville jag försöka att levandegöra postern!

Du skriver texterna, är de erfarenheter från ditt eget liv?

Ja, jag har skrivit alla låtar utom en  till nya albumet. Vanligtvis skriver jag utifrån mina livserfarenheter, men de flesta av de nya låtarna kom färdiga till mig i mina drömmar. När jag vaknade var jag tvungen att rusa till en diktafon eller papper och penna för att vara säker på att jag inte skulle förlora ord eller ljud (du vet hur fort en dröm bleknar bort om du inte är försiktig).  En sång som heter Alice var den första som det skedde med. Den heter Alice för att i drömmen så var det Alice Cooper som sjöng den sången för mig. Jag hade turen att få spela två shower med Dennis Dunaway från original Alice Cooper lineup, och jag berättade detta för honom. Han sa att det skrämde honom lite för att han hade skrivet många av Alice låtar från sina drömmar, och att han hade anteckningsböcker fulla av ”dream songs”. Det måste ha varit ödet!

Hur länge har ni spelat ihop?

Vi har spelat tillsammans som Atari Ferrari omkring två och ett halvt år nu – från början träffades vi för en Bowie tribute konsert.  För egen del så har jag spelat i omkring tolv år och släppt tretton album som Automatic Shoes.  Det är mer akustiskt baserat och innehåller nästan inga trummor.

Kommer albumet att släppas fysiskt på CD eller vinyl eller blir det enbart digitalt?

Det kommer att bli en CD och digitalt. Vi provar och ser hur stort intresset är innan vi investerar i vinyl. Det verkar vara svårt att sälja någon musik över huvud taget, oavsett format, nu när allt kan bli streamat gratis på  nätet. Jag tror vi tjänar mer på våra t-shirts än på vår musik. Det kanske säger något om i vilken situation musik industrin befinner sig i, ha ha.

Har ni några idoler som inspirerat er?

För mig så är det Marc Bolan, Chrissie Hynde, David Bowie, Patti Smith, Kate Bush, Peter Frampton. Vår andre  gitarrist Eric skulle ha sagt Elvis Costello, Ryan Adams, Jackson Browne. För vår trummis Rob så är det Led Zeppelin och Foo Fighters, och för Scott vår bassist gäller Soundgarden, Ryan Adams och Arcade Fire. Jag tror att våra influenser flätar ihop sig ganska bra och det får saker att fortsätta att vara intressanta, för vi alla gillar att rocka loss, men samtidigt är vi inga motståndare av lunga låtar.