Änglaljus 25 år

Reklam

Till årets jubileumsturné har John Kluge med sig Py Bäckman, Sonja Aldén och Carina E Nilsson som tillsammans med lokala körer runt om i landet bjuder in till en underbar konsert för alla sinnen med glädje och härlig stämning. Turnépremiär blir det på fredag den 23 november i Borås och totalt gästar ”Änglaljus” 18 orter med final i  Malmö den 18 december.

När det gäller er turnéplan så har ni ett väldigt tufft schema framför er och ni ska samarbeta med lokala körer, har ni lyssnat på dem innan ni dyker upp på de olika städerna?

John: Själva upplägget är att vi har lokala körer, vi lyfter fram det lokala musiklivet och de har fått i väldigt god tid olika melodier, noter som ska vara för själva körsamanhanget med solist. Då har vi tagit in information om körerna innan och när vi sen kommer till orten på konsertdagen så gör vi genomdrag så att det känns fräscht och piggt. Sen har vi träffat många av körerna tidigare genom åren. Det är 25 års jubileum i år. Men det blir lite nytt också.

Är materialet ni framför en blandning av nytt och sånt ni framfört tidigare?

Sonja: Materialet som vi framför är en samling av traditionellt, man ska få med sig sånger som folk verkligen känner igen och förknippar med julen, samtidigt som vi väver in lite överraskningar, nånting nytt, nånting oväntat och även egen musik. Egna låtar med personliga tankar och berättelser osv. Både Py Bäckman och jag har skrivit mycket musik och vi kommer framföra lite av det egna och berätta lite om det.

Det blir musik och berättelser…

Sonja: Musik i huvudsak, men vi berättar personligt kring vissa låtar. Hur de kom till och det kan vara en och annan personlig reflektion över julen och så där.

Ni kommer att spela mestadels i olika kyrkor, hur gör man då med akustiken? Den varierar väl rätt så kraftigt?

Py: Vi bygger inte om kyrkorna direkt, utan får anpassa oss till de lokaler vi kommer till. Det är ingenting man kan göra något åt. Det enda som vi vet är att när vi övar så är det mer akustik och när folk kommer så dämpas det lite grand.

Sonja : Det är så fin klang från början. Det är en stor fördel att vi åker i den sättningen som vi gör med Carina på piano och sen kommer det kanske att förekomma lite munspel och så. Det är inte många instrumentalister som är med, ofta kan det bli lite stökigare ju fler man är naturligtvis. Vi har en bra sammansättning för just kyrkor. Sen är det inte bara kyrkor vi spelar i, men i stort sett.

John: Det är väldigt tacksamt att få bygga ljudbilden utifrån den klang som redan finns där. Sen har vi en ljudfirma med oss som försöker bevara  och förstärka ljudbilden så att den blir bra för de flesta. Oavsett om man sitter längst fram eller längst bak.

När ni nu spelar julmusik fram till den 18 december, tröttnar man på jullåtar då?

Carina: Det är lite så att man lever med julmusik året runt eftersom man planerar julkonserter redan under våren. Men det som är så skönt efter den artonde när man har spelat klart själv är att då får man njuta av andras julmusik. Man är absolut inte trött på julmusik.

I och med att det är 25 års jubileum, kommer det att dyka upp nån gästartist av de som varit med förut?

John: Med 25 års jubileum som det är i år är det framför allt fokus på vår publik som har skapat den här traditionen. De är våra stjärnor. Och de ska få behålla den relationen till sin känsla, så även om det är 25 års jubileum så är fokus på traditionen. Att bibehålla musiken och den framställan som är mellan publiken och ge dem en bra start på julen. Vi kommer att ha lite bus också. Vi kallar det för mjuka julklappar och julen är ju full av överraskningar.

John du är en internationell artist men det sägs att du aldrig glömmer ditt ursprung, smålänning, hur märks det?

John: Smålänning för mig betyder att man har en fin barndom och att man har fått det här gröna perspektivet. Man har lekt mycket i grönbetet och varit ute och fiskat, haft en blå himmel, en fantastisk kärlek till familjen osv. Det har betytt att man har fått med sig väldigt mycket kvalitéer i livet och då har jag försökt att återkoppla till det och hålla mig till det vad det än gäller. På scen som privat. Det är en äkta smålänning det!

Sonja kallas ofta för vår tids Ted Gärestad, känns det tungt att leva upp till?

Sonja: Jag tycker väldigt mycket om och ser upp till Ted Gärestad och hans bror och även mycket annan svensk musik. Om det kommer nån sån fin mening tycker jag att det är otroligt vackert och blir naturligtvis väldigt glad för det, men jag framför allt glad över att jag får göra det jag brinner för. Jag älskar att skriva och sjunga. Hoppas jag får fortsätta med det hela livet. Kan jag ge en tillstymmelse glädje till andra, likt den som jag själv har fått av Ted och Kenneths musik, då kan jag skatta mig lycklig. Då kan jag dö nöjd.

Foto: Ola Axman / IBL

Stad i ljus var först en vinnare i Melodifestivalen och sen kom den med i psalmboken, hur kändes det?

Py: Det kändes bra. Det är väldigt hedrande för då kommer låten att leva vidare. Det är kanske en större belöning än att vinna melodifestivalen. Så det är jag väldigt tacksam över. Jag kan också säga att låten hittade hem, för jag skrev den som en psalm från början. Den har fått en hyfsad revival på sista tiden. Det är många som vill sjunga den.

Kommer den dyka upp under turnén?

Py: Vem vet….

Carina är pianist. Har du med dig piano eller blir det orgel vid nåt tillfälle?

Carina: Orgel blir det inte någonstans. Vissa kyrkor har väldigt bra flyglar och då spelar jag på dem. Men jag har med mig keyboard och lite andra instrument som jag kommer att använda.

För någon som aldrig har varit på en sån här konsert, vad skulle ni vilja säga till hen för att få hen att komma?

John: Jag tror att vi försöker att locka med att man kommer i en väldigt vacker och fin stämning. Vi försöker jobba med de fem sinnena. Man kommer till porten med en bild, det ska vara marschaller, förhoppningsvis lite snö, när man kommer in genom entrén så är där barn och pepparkakor, välbekanta dofter. Sen kommer man in i kyrkan, där man inte behöver vara religiös utan man kommer in i ett rum där man kan få andas och lugna ner sig lite i, där man kommer att få höra de mest fantastiska julsånger som är runt jul och det framförs av lokal kör  tillsammans med oss artister. Vi försöker ge en bra julstart och en extra julstämning. Det är en föreställning för hela familjen. En upplevelse där man möter julen med en gång.