Cthulhu vaknar (recension)

Reklam

En skräckroman lika sägenomspunnen som den sovande Chtulhu. Skriven av H.P. Lovecraft och först publicerad i amerikanska Wierd Tales 1928. Det sägs att Lovecraft hämtade mycket inspiration från sina egna mardrömmar. 

Foto: pressbild

En fängslande roman

Historien vävs samman utifrån tre olika personers upplevelser. Upplevelser som finns nedtecknade på en avlidens dokument.  I träskmarkerna pågår makabra blodsritualer. Märkliga drömmar hemsöker konstnärer och i Stilla havet höjer sig uråldriga krafter ur djupen. Där i sin stad ligger en ofattbar varelse sovande, Cthulu. Kommer han att vakna som titeln antyder?

Berättelsen är spännande och intressant då olika berättelser knyts samman. Gillar att huvudpersonen i början tvivlar på det han läser tills han till slut inser…

Jag är glad att man behållit originaltexten, så gott det går i en översättning, och istället i efterordet kommenterat de rasistiska inslagen. Det gör att man känner sig som att man hamnat i 20 talets USA.

Monstruöst vackra illustrationer.

François Baranger, som främst jobbar som konceptillustratör för film och datorspel, har gjort snygga bakgrundsbilder till berättelsen. Texten ligger inte i vägen för bilderna utan är omsorgsfullt insatt där den gör minst skada. Gillar tidningssidan skarpt. Tycker även om att han inte har tagit fram gestalten Cthulhu för mycket utan att läsarens egen fantasi får ge honom sitt slutgiltiga utseende.

Foto: Fria Ligan

Bokens utformning

Boken kommer i ett stort format, 262 x 350 mm, som ger illustrationerna utrymme, så att de kommer till sin rätt. Även pappret är av den lite tjockare kvalitén. En riktigt snygg bok som har sin givna plats i alla skräckfantasters bokhyllor, men låt den inte bara stå där, utan läs den och plocka fram den emellanåt och njut av illustrationerna.

Titel: Cthulhu vaknar
Författare: H.P. Lovecraft
Illustratör: François Baranger
Förlag: Fria Ligan