Självkörande bilar – en verklighet 2035?

Reklam

Självkörande bilar, lägre försäkringspremier och betydligt färre olyckor har vi att vänta inom en inte alltför avlägsen framtid skriver Risk och Försäkring i sitt nyhetsbrev.
Självkörande system kan sänka bilförsäkringspremierna med 20 miljarder dollar redan 2020 enligt försäkringsbolaget Swiss Re. År 2035 väntas glädjande antalet bilolyckor minska med 80 procent.

”På medellång till lång sikt kommer försäkringsbranschen att drabbas i stor omfattning. Men vi får inte glömma att orsaken är färre olyckor, skadade och dödsfall”, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

”Allt som gör bilarna säkrare är dåligt för bilförsäkringsbranschen. Bilindustrin har visserligen alltid arbetat för att göra bilarna säkrare, vilket har lett fram till säkerhetsbälten och mycket annat. Men om det inte finns några olyckor, då finns inget behov av försäkring”, säger Warren Buffett, vd för Berkshire Hathaway.

År 2017 kommer 100 självkörande bilar att köras på riktiga vägar
Storbritanniens största testprojekt, Drive Me UK, kommer starta nästa år meddelade Volvo Cars nyligen. Liknande test kommer att genomföras i Sverige och Kina.

Idag är det lag på att du har bilförsäkring
Att försäkringsbranschen kommer förändras i och med självkörande system är tydligt och försäkringspremierna kommer att sänkas rejält. Idag är det lag i Sverige på att du måsta ha åtminstone trafikförsäkring för att få köra din bil.