Final Dag Lördag

Reklam

Gårdagen bjöd på precis allt man kan önska sig som motorintresserad. Sol med blå himmel, glada människor och en stämning som känns ut i tårna! Ers majestät konungen bar för dagen en rosa skjorta, en mossgrön kavaj och till detta ett par mörkblå chinos!

En annan kung med god känsla är naturligtvis Thed Björk. Även om Björk inte tar någon poäng idag, krävs det av Fredrik Larsson att han tar en vinst och en andra placering för att hota kung Björks mästerskapstitel. Larsson går ut som trea i första heatet och som sexa i det andra.

Kungen och Uffe

“Allt kan hända, det är ju STCC vi talar om, säger Björk. Men det ska mycket till för att jag ska tappa titeln. Jag behöver inte ta några risker och har man farten så kan man också kontrollera läget på ett annat sätt”.

För den delen ska vi absolut inte räkna bort de övriga i det starka startfältet. I första heatet startar Andreas Wernersson från Pole, bredvid sig har han Daniel Haglöf. I andra startled återfinner vi just Fredrik Larsson och hemmaföraren Mattias Andersson som är på jakt efter sin 100:e seger, och varför inte på sin hemmabana?!

Fokuserad Thed. Foto: Kari Kesti

Även i V8 Thunder Cars återfinner vi spänningen. Jens Edman är redan klar mästare men fighten om silvermedaljen är gastkramande. Alexander Graff (tidigare Brings Racing) som ligger trea i tabellen just nu, lyckades verkligen under fredagen och körde sig till Pole position inför lördagens Heat. Andreas Ahlberg rattade in sig på en andra plats och har också han chans att ta silver. Alx Danielsson som låg tvåa i tabellen valde att köra Carrera Cup istället.

Edmans Fanclub

I Carrera Cup leder Oscar Palm före Lars-Bertil Rantzow med Mats “Bygg-lov” Karlsson på tredje. Karlsson som för övrigt gjorde en underbar STCC debut på Solvalla för 14 dagar sedan. Debutant kan man inte direkt kalla Tony Rickardsson från Avesta. Han gjorde comeback under fredagen och vilken sådan! Rickardsson körde in på tredje snabbaste tid under kvalet, +0,257 efter Rantzow som igår var klart snabbast.

Clio Cup har redan vunnits av Robert Helling men han gasar på som om livet hängde på en skör tråd. En ny Pole för den klara mästaren inför dagens tävling. En värdig tvåa i kvalet blev Janne Gustavsson, bara en halv sekund efter H
Helling. Trea blev Henric Skoog.

I Formel Renault 1,6 kvalen var det Estländaren Ralf Aron som hade marginalerna på sin sida och var sju hundradels sekunder före Oliver Söderström över mållinjen. Trea i kvalen blev mästerskapsledaren Joonas Lappalainen. Paul Blomqvist körde in sig på en sjätte plats +0,399 efter Ralf Aron.

Lundin VD STCC

Presskonferens

Strax innan lunch höll STCC:s nya VD Jonas Lundin presskonferens och visade tillsammans med Renaults Sverige chef Björn Ågren upp den nya snyggare och framförallt sexigare Renault Clion som kommer under 2015. Lundin berättar också att STCC har förlängt kontraktet med Renault fram till 2017.
Lundin lovar vidare att tävlingskalendern för 2015 ska offentliggöras under oktober månad. En nyhet är att STCC kommer att köra på Anderstorp raceway 29-30 maj. En gammal goding som många inom motorsporten väl känner till. Sju race på sju olika banor är tanken under 2015. Ett nytt samarbete inför nästa år är tillsammans med Gisslaveds Näringsliv. Ett annat kontrakt som under natten blivit klart att förlängas över ytterligare tre år är det mellan STCC och SVT meddelar Johan Ejeborg.

Så till de avslutande finalerna. I Clio Cup vann Henric Skoog det sista Heatet med Albin Wärnelöv på andra och Janne Gustavsson på tredje. I totalen blev det inge större överraskningar med den redan klara mästaren Robert Helling i topp, Henric Skoog på andra och Janne Gustavsson som bronsmedaljör.

I Formel Renault 1,6 var det finnen Joonas Lappalainen som tog hem första priset, Kevin Aabol tog silver och bronset gick till Lukas Sundahl. Paul Blomqvist slutade på en nionde plats totalt.

Carrera Cup vanns av Oscar Palm och silvret gick till Lars-Bertil Rantzow som stod på podiet två gånger den här helgen. På tredje plats och bronsmedaljör blev Matte “Bygg-lov” Karlsson.

V8 Thunder Cars hade redan innan helgens start sin mästare klar i form av Jens Edman.
Kim Andersson var själv glatt förvånad över silvermedaljen och Andreas Ahlberg knep bronset.

GuldThed. Foto: STCC.SE

I STCC avgjorde Thed Björk redan i första Heatet då han tog värdefulla poäng i och med sin fjärde plats. Fredrik Larsson gjorde exakt vad som krävdes av honom när han tog första platsen men det räckte inte ändå fram. Andra plats körde Andreas Wernersson hem och tredje platsen i första heatet tog Linus Ohlsson.

Björk ledde från starten i Heat 2 fram till sista varvet då Ekblom körde förbi! Slutställningen 2014:

Björk, Larsson och Ekblom. Svip.se gratulerar Thed Björk till mästartiteln och tackar er läsare för den här STCC säsongen!