Hur musiklyssnande i bilen påverkar oss

Reklam

Att lyssna på melankolisk musik när du kör bil kan göra underverk för ditt humör enligt en ny undersökning gjord på uppdrag av Ford. Forskare har utforskat den emotionella påverkan spellistor har under bilfärder, och när det kommer till musikgenrer i bilen är det rock och pop som ligger svenskarna närmast om hjärtat, medan dansband och klassisk musik hamnar i botten.

Enligt en undersökning, gjord på uppdrag av Ford tillsammans med Spotify och New York University, kan melankoliska sånger i bilen hjälpa dig att kickstarta dagen och göra underverk för ditt humör i upp till två timmar efter det att du slutat lyssna på musiken. Justin Biebers ”Sorry” och Abbas ”The Winner Takes it All” är båda exempel på sånger som bland annat har liknande tempo och en melankolisk känsla. Enligt undersökningen frigör denna typ av musik hormoner som gör dig gladare, förbättrar din andning och minskar dina stressnivåer.

När Ford frågade strax över 1 000 svenskar vilken musikstil de helst lyssnar på i bilen hamnade rock på första platsen – som väljs av 40,1 procent – tätt följt av pop på 39,4 procent. Dansband och klassisk musik hamnade längst ner i listan som väljs av 16,6 respektive 19 procent av svenskarna.