Har du koll på din bil?

Reklam

Vill du behålla värdet på din pärla till bil så måste du vårda den. Men det är inte bara lacken som måste tas om hand utan hela bilen behöver ses över. Inte minst ur säkerhetssynpunkt. Fördelen med att ta tag i små saker är att det oftast är billigare än att vänta tills det har blivit så stort att det måste åtgärdas.

Det är därför nödvändigt att se över bilen med jämna mellanrum, inte minst för plånbokens skull, säger Marcus Fredriksson, VD på bilreservdelsbolaget mekster.se. och tipsar om sex saker du bör kontrollera:

1. Motorolja är en ”färskvara” som med tiden blir dålig och behövs bytas ut. Men en för låg oljenivå kan stå dig dyrt och i värsta fall leda till motorhaveri. Även om man lyckas undvika motorhaveri så slits motorn onormalt mycket vid för låg oljenivå. Att kontrollera oljenivån är dessutom enkelt gjort, se bara till att motorn är sval innan.

2. Att köra med slitna torkarblad under kraftiga regn- eller snöskurar kan vara farligt för både dig och andra trafikanter. Precis som motorolja så är torkarblad en färskvara som slits med tiden och bör bytas med jämna mellanrum. En bra tumregel är att byta minst var sjätte månad.

3. Att köra utan fungerande bilbelysning är farligt och kan bli en dyr historia om man stoppas av polisen. Kontrollera därför kontinuerligt att blinkers, bromsljus, baklyktor, strålkastare samt reflexer fungerar och är i bra skick för att undvika onödiga olyckor.

4. Din bils däck bör också ses över emellanåt, både däcktryck och mönsterdjup. För lite luft i däcken ökar rullmotståndet vilket resulterar i en ökad bränsleförbrukning och en kortare livslängd för dina däck. Har du däck med för lite mönsterdjup kan du däremot utsätta dig själv och andra för livsfara. Ett vått underlag kan snabbt leda till att du vattenplanar och tappar kontrollen över bilen.

5. En av de viktigaste delarna på din bil är bromsarna. Ska du köra bil är du beroende av att de fungerar som det ska. Vänta därför aldrig för länge med att kontrollera bromsarna om du misstänker att något är fel. En bra rutin är att kontrollera dem i samband med att du byter däck.

6. Ett rent luftfilter förhindrar smuts och skräp från att tränga sig in och skada din motor. Med ett fräscht filter minskar du risken för dyra motorreparationer och ökade bensinkostnader. Att byta luftfilter är dessutom en billig och enkel åtgärd som verkligen inte ska underskattas.