Medveten Konsumtion möter Unni Warner, grundare av Sabina and friends.

Reklam

Träffa Unni som tillsammans med sin vän Åsa Nilsson fixade så att vi kan hyra kläder hos sabinaandfriends.se i ett abonnemang varje månad och bli ännu mer klimatsmarta!

Hej Unni! Berätta lite mer om dig och ditt företag / passion.

Jag startade Sabina and friends för snart 8 år sen tillsammans med min kollega och vän Åsa Nilsson. Vi drev tidigare en butik ihop och det var där idén med Sabina and friends startade.
Vi skulle båda på fest och kände att vi inte hade något att ta på oss – även fast garderoberna var fulla. I samma veva hade vi läst om att delningsekonomi kommer bli vanligare framöver och så föddes idén på att ha en gemensam garderob.
Hos Sabina and friends kan du hyra kläder i ett abonnemang varje månad – då väljer du på två eller fyra plagg i månaden och har plaggen i två veckor eller så hyr du kläder för enstaka tillfällen. Kunden lämnar alltid tillbaka plaggen smutsiga så sköter vi tvätten – dels för att vi ska kunna tvätta plaggen på rätt sätt så det blir så lite slitage som möjligt och dels för att underlätta för kunden.
Våra kläder ligger i säsong – så det man hittar hos oss finns också ute i butik. Efter varje säsong så säljer vi ut kläderna (med undantag för viss fest som vi behåller).
Vi ligger i säsong för att våra kunder alltid ska kunna vara uppdaterade med det senaste, testa något nytt märke/stil utan att det kostar så mycket samt att minska konsumtionen och bli mer medveten om vad vi köper.

Vad är medveten konsumtion för dig?

Medveten konsumtion för mig är när man tänker efter en extra gång vad man ska köpa, om du har ett behov av just det plagget eller saken. Men även ta reda på var och hur produkten/plagget är tillverkat. Vad det är gjort av för material samt att inte bara leta efter det billigaste utan hellre betala lite mer för något som är bra producerat och som har bättre kvalité och som håller i längden än att bara tänka kortsiktigt här och nu.

Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?

Tänk efter om du behöver just det du håller på att köpa. Kontrollera var plagget, maten eller produkten är tillverkad och hur. Ställ krav på producenterna.
Behöver du verkligen köpa nytt eller kan du hyra eller köpa begagnat/second hand istället?

Varför väljer du att engagera dig för dessa frågor?

Vi blir fler och fler som ska leva på den här planeten. Vi måste göra något – ingen kan göra allt men alla kan göra något. Även det lilla gör skillnad.
Jag vill att folk ska tänka efter och stanna upp innan man handlar det där onödiga, men även hur viktigt det är att tänka på hur man väljer att leva sitt liv och vilken påverkan det har på planeten samt att använda de resurser vi redan har producerat istället för att öka takten på att producera nytt hela tiden.
Jag vill att mina barn ska växa upp i ett sunt samhälle med sunda värderingar där vi tillsammans tar hand om vår fina jord.